Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimai

Lietuva tampa prestižinio Europos molekulinės biologijos klubo nare. Tai leis Lietuvos biotechnologams ir biofarmacininkams dar aktyviau siekti naujų mokslo atradimų ir kurti rinkai reikalingas inovacijas. Barselonoje įvykusiame pasitarime šios institucijos taryba balsavo už Lietuvos priėmimą į šią organizaciją.

Europos molekulinės biologijos laboratorija – tai pirmaujantis gyvybės mokslinių tyrimų laboratorinis centras pasaulyje, kuriame sutelkta moderniausia gyvybės mokslų tyrimų įranga. Ja gali naudotis jos narių mokslininkai. Šiuo metu laboratorijai priklauso 20 valstybių.

Šiuolaikiniai gyvybės mokslai yra labai dinamiški, nes eksperimentiniai tyrimų metodai ir technologijos vystosi labai greitai. Todėl nacionalinės mokslinių tyrimų infrastruktūros, norėdamos išlikti konkurencingos, turi turėti prieigą prie moderniausių mokslo technologijų ir įrangos. Lietuvai tapus laboratorijos nare, Lietuvos doktorantai ir mokslininkai turės galimybę vykdyti tyrimus jos centruose Vokietijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje. Lietuvoje galės būti steigiamos tyrimų grupės, kurių reputacija padės pritraukti aukščiausios klasės mokslininkus.

 

Lietuvos biotechnologijos ir biofarmacijos sektorius vertinamas kaip vienas sėkmingiausių ir perspektyviausių pasaulyje tiek dėl atliekamų aukščiausio lygio mokslinių tyrimų, tiek dėl sėkmingai veikiančių verslo įmonių. Biotechnologijos Lietuvoje jau sukuria maždaug 1 proc. šalies BVP. Šiuo rodikliu lenkiame Šveicariją ir JAV. ES vidurkį Lietuva viršija daugiau kaip 10 kartų: vidutiniškai biotechnologijos kitose ES šalyse sudaro tik apie 0,12 proc. BVP. Lietuvos biotechnologijų sektoriaus eksporto geografija apima beveik 70 šalių. Lietuvoje šiuo metu gyvybės mokslų ir medicinos technologijų sektorius kasmet auga net 25 proc. Biotechnologijų sektorius pasižymi itin aukšta pridėtine verte. Numatoma, kad 2019 m. šis sektorius sukurs 1,5 proc. Lietuvos BVP, nors jame dirbs tik 0,1 proc. mūsų šalies darbo jėgos.

Pažangiausių Lietuvos biotechnologijų sektoriaus įmonių „Thermo Fisher Scientific“, „Sicor Biotech“, „Biotechpharma“ pardavimai 2016 m. siekė 396 mln. eurų. Jie auga vidutiniškai 25 proc. kasmet. Lietuvoje sutelktas itin didelis mokslo potencialas ir molekulinių technologijų srityje. Molekulinės technologijos ir medicinos inžinerija Lietuvoje užima pirmą vietą pagal mokslo ir verslo patentų skaičių, Lietuvos molekulinių technologijų mokslo darbų cituojamumas yra didesnis nei pasaulio vidurkis. Sveikatos technologijos ir biotechnologijos – viena iš pažangiausių Lietuvos sumanios specializacijos krypčių.

 

Lietuva šiemet jau prisijungė prie dviejų pasaulinio lygio mokslo centrų: Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN) ir Europos superkompiuterių infrastruktūros. Taip pat pakeliui į Europos lazerių centrą (ELI). Ketinama prisijungti prie pasaulinės lazerių sistemos infrastruktūros.

 

Klaipėdos universiteto Menų akademija prijungiama prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos. Vyriausybei pritarus, Klaipėdos universitetas Lietuvos muzikos ir teatro akademijai perduos valstybei nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą, esantį Klaipėdos centre (mokymosi ir administracinius pastatus), valdyti, naudoti ir disponuoti juo patikėjimo teise pagal valstybės turto patikėjimo sutartį. Nekilnojamojo turto vertė – 1,23 mln. eurų.

Turtas perduodamas, vykdant Lietuvos valstybinių universitetų tinklo optimizavimą ir LMTA bei KU susitarimą dėl KU Menų akademijos integravimo į LMTA. Reintegracija leis optimizuoti muzikos, teatro ir šokių specialistų bei meno pedagogų rengimą Lietuvoje, tobulinti studijų kokybę, konsoliduojant Vilniaus ir Klaipėdos menininkų, menotyrininkų ir meno pedagogų potencialą, rengti kultūros ir meno specialistus, atsižvelgiant į Vakarų Lietuvos regiono poreikius, planingai vykdyti meno studijų veiklą ir meno projektus Klaipėdoje.

Negalutiniais duomenimis, šiais metais į LMTA priimti 146 studentai, 125 iš jų – į valstybės finansuojamas studijų vietas. Menų studijas Klaipėdoje LMTA vykdys jau nuo šio šių metų rugsėjo. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.