Filmo „Dangus lageryje“ premjera Vilniuje

Rugpjūčio 21 d. Vilniuje, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos salėje įvyko filmo „Dangus lageryje“ apie vienuolę Nijolę Sadūnaitę premjera.

16 Dangus lageryje kadras i Ī filmo
Kadras iš flmo: „Dėstytojas man pasakė, kad ji vis dar gyva…“

Renginiui vadovavo Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis, dalyvavo Nijolė Sadūnaitė ir italų kalbos vertėja Kristina Čiginskienė. Tiesa, premjera šio filmo demonstravimą galima vadinti tik santykinai, nes tikroji premjera jau įvyko prieš metus Italijoje, Pezaro mieste.

Filmo siužetas – paprastas: Milano universiteto III kurso istorikas rašo kursinį darbą, kuriame bando įminti N. Sadūnaitės dvasinės stiprybės mįslę, todėl atskrenda į Vilnių. Čia jį pasitinka Vilniaus universiteto I kurso filologė, kuri ir supažindina su Nijole. Jaunuoliui N. Sadūnaitė atskleidžia KGB pragaro fenomeną.

 

„Dangus lageryje“ – švietėjiškas filmas, skirtas jaunosios kartos ugdymui, pristatantis disidentę N. Sadūnaitę ir jos vertybes, Lietuvos okupaciją ir rezistenciją. Šiame pusiau vaidybiniame, pusiau dokumentiniame filme vaidina neprofesionalūs aktoriai, o ryškiausiai čia matoma ir pati Nijolė.

Ačiū italų autoriams už filme parodytą pagarbą lietuvių antisovietiniam pasipriešinimui ir jo didvyriams. N. Sadūnaitės paveikslas „Dangaus lageryje“ įkūnija visą nepaklupdytą Lietuvos Katalikų Bažnyčią – komunistinei prievartai nepasidavusius vyskupus Vincentą Sladkevičių ir Julijoną Steponavičių, jų įpėdinius vyskupus Sigitą Tamkevičių, Joną Kaunecką, Joną Borutą, KGB nužudytus kunigus Juozą Zdebskį ir Bronių Laurinavičių, nepalaužiamą monsinjorą Alfonsą Svarinską ir visus kitus „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbius.

 

Sovietmečiu Romos katalikų bažnyčia Lietuvoje buvo vienintelė nepriklausoma institucija, ne tik ginanti tikinčiųjų teises, bet ir kovojanti už laisvą Lietuvą, laisvą žodį ir spaudą. Ačiū šio renginio iniciatoriams, organizatoriams už puikų šio filmo pristatymą. Linkėčiau, kad panašūs pristatymai įvyktų jaunimo visuomeninių organizacijų erdvėse ir visose Lietuvos mokyklose.

Dr. Raimundas Kaminskas

Autorius yra Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.