Išrinktas naujasis KTU rektorius

Liepos 13 d. į uždarą posėdį susirinkusi Kauno technologijos universiteto taryba slaptu balsavimu išrinko naująjį KTU vadovą. Vienos pirmaujančių Lietuvos ir Baltijos regiono technologinių aukštųjų mokyklų rektoriumi tapo to paties universiteto Cheminės technologijos fakulteto dekanas, profesorius, chemijos inžinerijos mokslų daktaras Eugenijus Valatka.

16 Naujasis KTU Eugenijus Valatka
Išrinktasis KTU rektorius prof. Eugenijus
Valatka

Naujasis rektorius pradėjo darbą 2018 m. rugpjūčio 10 d.

Rektorių universiteto taryba renka ir skiria viešo konkurso būdu. Su išrinktuoju vadovu sudaroma penkerių metų darbo sutartis. Dėl KTU rektoriaus posto varžėsi 11 kandidatų iš Lietuvos ir užsienio. „Tai yra labai tvirtas tarybos sprendimas. Pasitikime Eugenijumi Valatka – universitetui reikia išlaikyti gerųjų pokyčių kryptį, kuria dabar žengia universitetas. Akademinės bendruomenės telkimas ir universiteto strategijos įgyvendinimas – vieni pagrindinių jam keliamų tikslų. Vienas pirmųjų rektoriaus darbų – komandos suformavimas. Tikime, kad naujos komandos ir naujo rektoriaus bendras darbas KTU padarys dar tarptautiškesniu, atviresniu, modernesniu universitetu, kuris ir toliau lyderiaus ne tik tarp Lietuvos, bet ir Europos universitetų.

 

Labai džiaugiamės, kad rinkimuose dalyvavo tiek daug stiprių kandidatų – dėkojame jiems už dalyvavimą ir parodytą norą į priekį vesti vieną geriausių technologinių universitetų Baltijos šalyse“, – sakė KTU tarybos pirmininkas, „Maxima grupės“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Dalius Misiūnas.

„Tai yra labai didelė garbė, tačiau kartu ir labai didelė atsakomybė, vedant vieną geriausių universitetų į priekį. Dėkoju už pasitikėjimą Tarybai ir visai KTU bendruomenei“, – sakė E. Valatka.

 

Naujoji KTU rektoriaus komanda

Rugsėjo 3 d. darbą pradėjo KTU naujoji rektoriaus prof. Eugenijaus Valatkos komanda – mokslo ir inovacijų bei studijų prorektoriai. Juos, rektoriaus teikimu, rugpjūčio 31 d. paskyrė universiteto taryba. Į mokslo ir inovacijų prorektorius E. Valatka teikė Tarptautinės doktorantūros mokyklos vadovo, Elektros ir elektronikos fakulteto docento Leono Balaševičiaus, į studijų prorektorius – Informatikos fakulteto Studijų prodekano docento Jono Čeponio kandidatūras.

 

KTU rektorius pabrėžė, kad savo komandoje jis norėjo matyti KTU bendruomenės atstovus. „Viena iš mano pamatinių idėjų yra bendruomenės telkimas, bendruomeniškumo stiprinimas, tad į rinkimus ėjau su nuostata, kad į tokias atsakingas pareigas ieškosiu vidinės bendruomenės žmonių. Rinkausi žmones, kurie panašiai įsivaizduotų strategijos įgyvendinimą. Juk mūsų visų pagrindinė užduotis yra vystyti universitetą, turime apsibrėžę aiškius kiekybinius, kokybinius rodiklius, kurių siekiame. Tikiu, kad su šia komanda galėsime įgyvendinti užsibrėžtus tikslus“, – sakė E. Valatka.

16 KTU komanda Eugenijus Valatka Jonas Ceponis Leonas Balasevicius
KTU rektoriaus komanda: prof. Eugenijus Valatka, doc. Jonas Čeponis, doc. Leonas
Balaševičius. KTU nuotr.

Išrinkti mokslo ir inovacijų bei studijų prorektoriai tikina, kad naujos pareigos pirmiausia yra didelė atsakomybė ir nauji išbandymai. „Svarbiausia, kad mūsų ir rektoriaus vizija, kaip turi atrodyti studijos, sutampa. Tai – kokybiškos, mokslu grįstu studijos. Diskutuojant apie viziją ir strategiją, nebuvo nė vieno prieštaringo klausimo, tad darbas su tokia komanda, tikiu, bus labai produktyvus“, – įsitikinęs naujasis studijų prorektorius Jonas Čeponis. Pasak jo, vienas didžiausių laukiančių iššūkių – skirtingų interesų derinimas, nes universitetas vykdo įvairių sričių studijas, o kiekviena jų reikalauja individualaus požiūrio: „Turime priimti universiteto mastu apibendrinančius, skirtingus lūkesčius atitinkančius sprendimus, kad išliktume konkurencingi ne tik Lietuvoje, bet ir pritrauktume užsienio studentus. Studijų srityje iniciatyvų yra daug, bet pirmiausia reikia išklausyti ir įvertinti akademinės bendruomenės lūkesčius. Visada pasisakau už akademinę laisvę, kad suvaržymų būtų kuo mažiau. Turi būti suteikta pakankamai laisvės rezultatams pasiekti įvairiais būdais.“

 

Mokslo ir inovacijų prorektorius Leonas Balaševičius pabrėžia bendradarbiavimo su įvairiomis institucijomis, aukštosiomis mokyklomis ir tarptautinėmis organizacijomis svarbą: „Norime, kad kiekvienas mokslininkas rastų tiek sau, tiek KTU naudingą vietą ir galimybių realizuoti savo idėjas.“ Svarstydami apie ateities planus, prorektoriai tikina, kad pirmiausia reikia įvertinti esamą situaciją, o tik tada galvoti apie galimus pokyčius. „Moksle turime eiti evoliuciniu, o ne revoliuciniu keliu. Žinoma, taktiniai sprendimai gali keistis priklausomai nuo situacijos. Mes turėsime reaguoti ir atsižvelgti į aplinkoje vykstančius pokyčius. Šį mėnesį vyksta palyginamasis mokslo veiklos vertinimas, vėliau paaiškės šio vertinimo rezultatai, nuo kurių labai priklausys ir finansavimas universitetui“, – sako L. Balaševičius.

Parengta pagal KTU pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.