Medicinos fakultetas pristato knygą, skirtą prof. Gintautui Česniui atminti

Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas rekomenduoja susipažinti su ilgai laukta knyga „Tarnauta mokslui ir gimtajam kraštui. Mediką antropologą profesorių Gintautą Česnį prisimenant“, skirta pagerbti iškilų gydytoją, dėstytoją, mokslininką, dekaną ir visuomenininką.

16 naujos knygos G.Cesnys knygos vir Īelis
Profesoriui Gintautui Česniui skirtos knygos viršelis. Gabrielės Budnikaitės nuotr.

Knygos sudarytojas – G. Česnio brolis profesorius Antanas Česnys. Knygą išleido „Diemedžio“ leidykla. Dabartinio dekano prof. Algirdo Utkaus iniciatyva knygos leidybą parėmė VU Medicinos fakultetas.

„Vartau dar spaustuvės dažais kvepiančią „Diemedžio“ leidyklos išleistą knygą, skirtą mokslininkui, pedagogui, visuomenininkui profesoriui Gintautui Česniui. Tariu nuoširdžiai ačiū knygos sudarytojui prof. Antanui Česniui ir visiems apžvalginių straipsnių autoriams. Manau, kad šis leidinys yra pati gražiausia dovana medikų ir visai akademinei bendruomenei, minint Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetį“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo prof. A. Utkus.

 

Ši knyga – tai profesoriaus bendradarbių, studentų, mokslo draugų, giminių ir bičiulių prisiminimų, apimančių ne tik jo brandos laikotarpį, bet ir vaikystės, paauglystės, mokslo ir studijų metus, rinkinys. Knygoje savo atsiminimais apie profesorių dalijasi Medicinos fakulteto bendruomenės nariai: prof. Zita Aušrelė Kučinskienė, prof. Janina Tutkuvienė, prof. Vaidutis Kučinskas, prof. Kęstutis Vitkus, prof. Irena Balčiūnienė, doc. Dalia Triponienė, prof. Giedrius Uždavinys ir kt.

Įvadą leidiniui parašė prof. A. Utkus. „Medicinos fakultetas G. Česniui buvo ne tik darbo vieta, bet ir antrieji namai: čia jis GYVENO – dėstė, kūrė, vadovavo, bendravo, atiduodamas visą save. Čia buvo jo gyvenimo pradžia ir pabaiga“, – rašo dekanas. Publikuotuose rašiniuose išryškėja neeilinė G. Česnio, kaip plačios erudicijos mokslininko, piliečio ir patrioto, daug jėgų skyrusio gimtajam kraštui, asmenybė.

 

Knygoje taip pat pateikiama keletas įdomių ir vertingų profesoriaus rašinių ir pasisakymų. Tarp jų paminėtini tekstai, kuriuose apžvelgiamos nepelnytai primirštos arba visai nežinomos mūsų tautos iškilių žmonių veiklos sritys, dalijamasi prisiminimais apie pasaulinio garso lietuvių kilmės mokslininkę M. Gimbutienę, įspūdžiais, patirtais ieškant Sibiro tremtinių. Dėmesio verti ir mokslo populiarinimo rašiniai apie lietuvių antropologinį tipą, žmonių rases, senuosius Vilniaus gyventojus.

Parengta pagal „Vilniaus universiteto naujie­nas“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.