Statybos inžinerija Vilniaus Gedimino technikos universitete

Didmiesčiuose padanges raižantys kranai – akivaizdus įrodymas, kad statybų sektorius nelėtina darbų tempo. Statybų bendroves pasitempti skatina nuolat griežtėjantys energinio naudingumo reikalavimai.

16 VGTU studij   naujov Śs Prof. dr. Algirdas Juozapaitis. VGTU nuotr.
Prof. dr. Algirdas Juozapaitis

Patikėjęs statybų proceso skaitmenizavimo nauda, statybų sektorius imasi vis sudėtingesnių projektų. Tam reikia aukštos kvalifikacijos darbuotojų – statybos inžinierių, tikinčių naujovėmis ir pasirengusių išbandymams.

Vienos didžiausių nekilnojamojo turto plėtros ir statybos įmonių grupių Lietuvoje įmonės EIKA Projektų valdymo direktorius Robertas Grigalis patvirtina, kad statybų sektorius išties laukia statybos darbų vadovų, kokybės inžinierių, konstruktorių, inžinerinių sistemų projektuotojų, statybų procesų valdytojų – aukštos kvalifikacijos specialistų, pasirengusių nuolat mokytis ir tobulėti. Statybos inžinierių atlyginimas priklauso nuo įgytų kompetencijų ir iniciatyvos. Statybų bendrovės, besivaržančios dėl specialistų, negaili išties solidžių sumų.

 

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto absolvento Povilo Ambraso, statybos inžinerijos studijos VGTU buvo puikus pasiruošimas tolesnėms studijoms Ciuricho aukštojoje technikos mokykloje ir vėliau darbui projektuojant inovatyvias konstrukcijas Vokietijos inžinierių kompanijoje „Schlaich Bergermann Partner“, pripažintoje ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.

Pirmieji studijų VGTU metai skirti fundamentaliųjų dalykų – matematikos, fizikos, chemijos, mechanikos – mokymuisi. Anot P. Ambraso, būtent šios žinios padėjo jaustis tvirtai magistro studijų užsienyje metu ir kasdieniame darbe sprendžiant kompleksines projektavimo užduotis ar bendraujant su kitų sričių specialistais, tiesiogiai nesusijusiais su statybų sektoriumi. Pavyzdžiui, aukštoji matematika gali tapti universalia kalba, kuri leidžia bendrauti su aerodinamikos specialistais, analizuojančiais ir modeliuojančiais projektuojamo statinio poveikius vėjo tunelyje.

 

„Kitą svarbų studijų VGTU aspektą supratau dabartinėje darbovietėje pradėjęs dirbti prie stambių tarptautinių projektų, vienas kurių – naujasis „Tottenham“ futbolo klubo stadionas. Šiame objekte mūsų komanda suprojektavo kabančią stogo konstrukciją. Atliekame ne tik projektavimo darbus, taip pat prižiūrime visą statybų procesą: nuo mažiausios suvirinimo siūlės iki konstrukcijų montavimo analizės ir bendradarbiavimo su stogo dengimo specialistais. Tokiose situacijose praverčia universitete įgyta patirtis: bakalauro studijų programa apima visas esmines projekto dalis – nuo konstrukcinės idėjos išgryninimo iki darbo brėžinių parengimo. Tai padeda įsivaizduoti galutinį projekto tikslą“, – patirtimi dalijosi VGTU absolventas.

 

VGTU Statybos fakulteto dekanas prof. dr. Algirdas Juozapaitis patvirtino, kad universitetas geba parengti aukštos kvalifikacijos specialistus, kurie atitinka statybų sektoriaus poreikius. VGTU gali pasigirti prieš kelerius metus įkurtu Statinių skaitmeninio ir informacinio modeliavimo technologijų centru, parengta nauja magistrantūros studijų programa „Statinio informacinis modeliavimas“. Statybos fakultete per pastaruosius dvejus metus atliktas pirmosios pakopos studijų programų skaitmeninimas ir BIM projektavimo technologijų diegimas studijų procese. Studentai BIM galimybes išbando atlikdami kursinius ir kompleksinius projektus bei rengdami baigiamuosius darbus. Jie gali naudotis Europoje ir pasaulyje pripažinta programine įranga.

 

Statybos inžinerijos programos studentai trečiame studijų kurse gali rinktis pastatų ir jų konstrukcijų projektavimo, tiltų konstrukcijų inžinerijos ar geotechnikos specializacijas. Studentai gali naudotis šiuolaikine laboratorijų įranga, jiems sudaroma galimybė atlikti mokslinius tyrimus ir praktiką pageidaujamoje statybų sektoriaus įmonėje. Šios, anot prof. A. Juozapaičio, skaičiuoja, kad į savo gretas kasmet galėtų priimti beveik 200 statybos inžinierių ir pasiūlyti jiems konkurencingą atlygį bei puikias karjeros galimybes.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.