Tokių palankių sąlygų brakonieriams ir teršėjams Lietuvoje dar nebuvo

Aplinkos apsaugos sistema šiuo metu yra kritinėje padėtyje. Tokią žinią per spaudos konferenciją Seime pranešė socialdemokratai Juozas Olekas ir buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas. „Per vasarą susitikdami su įvairių regionų žmonėmis gavome labai daug signalų apie masinius brakonieriavimus ir aplinkos taršos atvejus. Sužinojome, kad po įvykdytos reformos buvo labai sumažinta aplinkos apsaugos inspektorių. Dabar net ne kiekvienai savivaldybei tenka po inspektorių“, – kalbėjo Seimo narys J. Olekas. Pasak socialdemokrato, išaugo biurokratinis mechanizmas, dėl kurio pažeidimas aiškinamas 3–4 dienas, kai anksčiau tam būdavo sugaištama viena diena.

 

Buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas pateikė konkrečių pavyzdžių, kai jis pats kamera užfiksavo dešimtimis tonų besiliejančius teršalus į Neries upę, o iškviesti pareigūnai mėginių atvažiavo paimti po dviejų parų, kai tonos fekalijų jau buvo nutekėjusios. „Negana to, kad smarkiai sumažėjo etatinių ir neetatinių gamtos apsaugos inspektorių, nauja problema, kad jie buvo nuginkluoti. Darbe jie pjudomi šunimis, puolami kirviais, šakėmis, plėšomos uniformos, o savigynai neturi net elektrošoko įrenginio, nors dukart teikiau pataisas, kad inspektoriai galėtų bent taip apsiginti“, – spaudos konferencijoje sakė L. Jonauskas.

Pasak aplinkosauga užsiimančio socialdemokrato, pareigūnus riboja ir kuro limitai. Brakonieriams, panaikinus medžioklės licencijas, rankos atrištos, o tiems, kas žvejoja be pažymėjimų, dabar vietoje baudų dalijami įspėjimai. „Dar nebuvo Lietuvoje tokių palankių sąlygų brakonieriams, teršėjams ir kitiems pažeidėjams, jie dabar lengvai gali išsisukti, ypač poilsio dienomis arba valandomis po darbo, nes pareigūnai tuo metu tik būdrauja. Žinau atvejus, kai, paskambinus dėl pažeidimo, būdraujantis inspektorius tik liūdnai atsako, kad nėra pajėgų atvykti į įvykio vietą“, – sakė L. Jonauskas.

 

„Matyt, tokiai krizinei situacijai aplinkos apsaugos sistemoje turi reikšmės tai, kad vis nepaskiriamas Aplinkos apsaugos departamento vadovas. Bet čia ir vėl tiesioginė aplinkos ministro atsakomybė. Ministras K. Navickas išsisuko nuo interpeliacijos Seime, tačiau visuomenei ir toliau žeria vieną akibrokštą po kito – padidino kertamų miškų plotus, šildymo sezonas prasideda pabrangusiomis malkomis ir biokuru, kūrenimą malkomis iš viso paskelbė draudžiamu ir baudžiamu. O dabar dar matome, kad konkrečiai mūsų aplinkos apsaugoje situacija labai prastėja“, – teigė J. Olekas. Parengta pagal Seimo LSDP frakcijos pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.