Vidmantas Mickevičius– gydytojas, fotografas, radijo mėgėjas

Gydytojo Vidmanto Mickevičiaus (1946–2017) fotografijų paroda Lietuvos medicinos bibliotekoje veiks iki rugsėjo 28 d.

Vidmantas Mickevičius gimė 1946 m. balandžio 18 d. Vilkaviškio rajone. Baigė Vilkaviškio vidurinę mokyklą. Metus mokėsi Kauno politechnikos instituto Radiotechnikos fakultete, tačiau vėliau įstojo į Kauno medicinos institutą. Baigęs medicinos studijas, V. Mickevičius kurį laiką pagal paskyrimą dirbo dėstytoju Šiaulių medicinos mokykloje.

 

1976 m. pradėjo dirbti Druskininkų ligoninės Neurologijos ir reabilitacijos skyriuje. Nuo 1978 m. dirbo Abromiškių reabilitacijos ligoninėje neurologu, buvo Neurologijos skyriaus vedėjas.

1988 m. pavasarį grįžo gyventi į Vilkaviškį. Beveik trejus metus dirbo rajono centrinėje ligoninėje gyd. neurologu, vyr. gydytojo pavaduotoju medicinai. Čia buvo vienas iš Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Vilkaviškio skyriaus steigėjų ir koordinatorių, aktyviai dalyvavo jo veikloje: leido pogrindžio laikraštėlį, rašė tekstus, spausdino, maketavo, iliustravo.

 

Buvo aktyvus radijo mėgėjas trumpabangininkas. Radijo ryšiu bendraudavo su radijo mėgėjais visame pasaulyje, skleisdamas žinią apie to laikmečio įvykius Lietuvoje. Susisiekdavo ir su žinomu misionieriumi, kunigu ir gydytoju Aleksandru Bendoraičiu, kuris tuo metu gyveno ir dirbo Bolivijoje, Amazonės baseino džiunglėse. Vėliau dalyvavo pirmojoje Lietuvos Raudonojo Kryžiaus ekspedicijoje į Boliviją ir ten sunkiausiomis sąlygomis pasiaukojamai, neatlygintai gydė ligonius, padėjo statant ligoninę Guayaramerin miestelyje.

Lietuvos elektrinės direktoriaus Prano Noreikos pakviestas, 1991 m. vasarą grįžo į Elektrėnus ir buvo paskirtas Abromiškių reabilitacijos ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoju medicinai, vėliau dirbo gyd. neurologu, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoju. Nuo 1998 m. – VšĮ Elektrėnų ligoninės vyr. gydytojas. Nuo 2005 m. gegužės iki 2017 m. liepos mėn. – Abromiškių reabilitacijos ligoninės gydytojas neurologas bei fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas.

 

Abromiškių reabilitacijos ligoninėje eksponuojami V. Mickevičiaus fotografijos darbai ir dalis senų fotoaparatų kolekcijos. Nuosekliai kolekcionuoti senus fotoaparatus V. Mickevičius pradėjo 2005 m.

1992 m. iš V. Mickevičiaus buto Saulės gatvėje buvo parodyta pirmoji Elektrėnų televizijos laida. Jis kartu su draugais ir broliu pagamino siųstuvą ir antenas bei transliavo pačių kurtas televizijos laidas. 2010 m. kartu su sūnumi iš Elektrėnų aeroklube ištekintų stūmoklių sukonstravo Stirlingo variklio modelį, konstravo trumpabangius radijo aparatus, kolekcionavo senovinę foto techniką, fotografavo ir rengė kūrybos parodas, rašė straipsnius laikraščiams.

 

V. Mickevičius buvo ilgametis Lietuvos radijo mėgėjų draugijos narys. Labai mylėdamas savo šalį, įsitraukė į piliakalnių aktyvavimo programą. Aktyvavo per 70 piliakalnių, surinko daugybę diplomų, bendravo radijo ryšiu su daugeliu radijo mėgėjų iš įvairių šalių. Kelionės ir radijo ryšiai iš Lietuvos piliakalnių buvo labai mielas laisvalaikio leidimas.

Dirbo medicinos audito grupėje prie Sveikatos apsaugos ministerijos, aktyviai dalyvavo diegiant reabilitacijos standartus. 1997–1998 m. dirbo lektoriumi Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Socialinės medicinos centre, dėstė kokybės vadybos pagrindus. 2004–2007 m. – Elektrėnų savivaldybės tarybos narys.

2008 m. išleido fotografijų albumą „Abromiškių aura“, 2009 m. Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje parengė parodą tokiu pat pavadinimu. Nuo 2005 m. autorinės fotografijų parodos buvo rengtos Abromiškių reabilitacijos ligoninėje, Elektrėnų viešojoje bibliotekoje, Medicinos bibliotekoje, Vilniaus apskrities administracijos pastate, Marijampolės kultūros centre. Parodą „Iš pelytės urvelio“ įsigijo Kaišiadorių miškų urėdija ir naudojo kaip mokomąją priemonę, kaip nereikia elgtis gamtoje.

 

2011 m. išleido leidinį  „Prarastojo judesio kaina, arba pasakojimas apie medicininę reabilitaciją, esant negalei“, o 2012 m. – leidinį „Reabilitacija po insulto“.

2010 m. Apdovanotas Kunigaikščio Gedimino vardo III laipsnio ordinu „Už pasiekimus socialinės infrastruktūros vystymo srityje“. 2012 m. buvo išrinktas 2011 metų Elektrėnų savivaldybės Metų menininku. 2014 m. nominuotas 2013 metų savivaldybės Metų mediku (už reikšmingą aktyvią veiklą ir nuopelnus Elektrėnų savivaldybei).

Gydytoją Vidmantą Mickevičių bendraamžiai prisimena kaip gerą, protingą, darbštų žmogų ir puikų specialistą. Jis mylėjo šeimą, buvo dėmesingas savo pacientams, gerbė kolegas. Visada domėjosi naujovėmis, stengėsi panaudoti darbe ir pomėgiuose, pasidalinti su bendraminčiais. Labai mylėjo gyvenimą ir Lietuvos gamtą. 2017 m. rugsėjo 9 d., pralaimėjęs kovą su sunkia liga, išėjo amžinybėn, palikdamas mums savo
darbus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.