Akademikui Vytautui Juodkaziui – 90!

Šiemet, lapkričio 7 d. Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto (M. K. Čiurlionio 21) didžiojoje sausakimšoje auditorijoje buvo paminėtas profesoriaus akademiko Vytauto Juodkazio 90-metis ir pristatyta jo nauja knyga.

20 Valentinas Baltrūnas Didzioji auditorija pilnutele
Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto didžioji auditorija – pilnutėlė

Vakaronę pradėjo jubiliato mokinys, Hidrogeologijos ir inžinerinės geologijos katedros vedėjas prof. akad. Robert Mokrik, kuris glaustai apibūdino Profesoriaus mokslinę ir pedagoginę veiklą bei jo kūrybinius laimėjimus.

Prisiminimais taip pat pasidalino buvę jubiliato mokiniai – UAB „Vilniaus hidrogeologija“ vyriausiasis hidrogeologas prof. habil. dr. Algirdas Klimas ir buvęs Geologijos ir geografijos instituto direktorius dr. Algirdas Zuzevičius. Sveikinimų virtinę pradėjo VU Chemijos ir geomokslų fakulteto dekanė prof. Aldona Beganskienė, Geomokslų instituto vadovas prof. Egidijus Rimkus ir Chemijos instituto vadovas prof. Aivaras Kareiva. Pastarasis jubiliatui įteikė garbingą Lietuvos mokslų akademijos Teodoro Grotuso fondo medalį.

 

Lietuvos mokslų akademijos Geomokslų sekcijos vardu sveikinimo žodį tarė prof. akad. Algimantas Grigelis, auditorijai priminęs vaisingus bendradarbiavimo metus. Geologijos įmonių asociacijos vardu Profesorių sveikino trys įmonių vadovai: Antanas Marcinonis, Bernardas Paukštys ir Jonas Jonynas. Bene audringiausių plojimų sulaukė Lietuvos geologų sąjungos pirmininko dr. Jono Šečkaus sveikinimas, prie kurio prisidėjo fakulteto abiejų geologinių katedrų, Lietuvos geologijos tarnybos, GTC Geologijos ir geografijos instituto darbuotojai. Ir jubiliatas, ir visi susirinkusieji buvo informuoti, kad VU Botanikos sode Kairėnuose pastatomas vardinis prof. Vytauto Juodkazio suolelis.

 

Sveikintojų grandinėlę tęsė UAB „Vilniaus hidrogeologija“ atstovai, buvę studijų bendramoksliai, kolegos, draugai. Savo žemiečio nepamiršo ir Pagėgių savivaldybės mero Virginijaus Komskio vadovaujama delegacija.

20 Valentinas Baltrūnas Juodkazio knygos virselis
Naujosios V. Juodkazio knygos viršelis
(autorius – dail. Rimantas Tumasonis).
V. Baltrūno nuotr

Antroji vakaronės dalis buvo skirta prof. akad. V. Juodkazio naujos knygos „Požeminiai Neptūno valdų labirintai. Geologų mintys apie Žemės raidą ir vandenį jos gelmėse“ (Vilnius, AB „Spauda“, 2018, 606 p.) pristatymui. Pokalbį pradėjo autoriaus bičiulis ir bendražygis prof. akad. A. Grigelis, įsitikinęs didele pažintine knygos verte – tiek bendrais Žemės raidos klausimais, tiek ir jos didžiausio turto – požeminio vandens tyrimo Lietuvoje istorijos išdėstymu.

 

Knygos kalbos redaktorė Aušrė Masiukaitė, redagavusi daugelį Profesoriaus darbų, paragino ir kitus geologus imtis labai prasmingos ir visuomenei reikalingos memuarinės literatūros. Knygos išleidimą parėmė UAB „Grota“. Jos vadovas – jubiliato mokinys, vadovėlio studentams bendraautorius, įvairių geologinių leidinių rėmėjas A. Marcinonis pasidžiaugė, galėjęs prisidėti prie šio gražaus kūrinio išleidimo ir palinkėjo Profesoriui kūrybinės sėkmės.

 

Prof. habil. dr. Valentinas Baltrūnas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.