Filmas apie Ignotą Domeiką

Spalio 23 d. Lietuvos mokslų akademijos Mokslininkų rūmai pakvietė į renginį iš ciklo „Įžymiųjų žmonių portretai“ LMA Didžiojoje salėje. Šį kartą tai buvo baltarusių sukurto filmo „Ignotas Domeika. Ilgas sugrįžimas“ peržiūra.

19 Domeika Dauciuniene
Filmą žiūrovams pristato LMA Mokslininkų
rūmų vadovė dr. A. Daučiūnienė

Renginį pradėjo Mokslininkų rūmų vadovė dr. Aldona Daučiūnienė. Įžangos žodį apie žymųjį geologą, mineralogą ir kalnų inžinierių, pedagogą, etnologą, mokslo ir visuomenės veikėją Ignotą Domeiką (1802–1889) bei pristatomą filmą tarė profesorius akademikas Algimantas Grigelis – puikus šios, tikrai neeilinės asmenybės gyvenimo ir darbų žinovas, 2017 m. parengęs kolektyvinę monografiją „Ignotas Domeika: geologas, mineralogas, kalnų inžinierius“.

 

Keletas faktų iš filmo anonso:

Jis buvo vienas pažangiausių Vilniaus universiteto studentų, bet, būdamas 21-erių, atsidūrė už grotų. Tai buvo garsiausias 1824 m. teismo procesas Europoje, nes buvo teisiami studentai, labai norėję mokytis. 1831 m. dalyvavo sukilime prieš caro valdžią. Sukilimui pralaimėjus, I. Domeika buvo priverstas išvykti iš gimtinės. Kurį laiką gyveno Prancūzijoje. Baigęs Paryžiaus aukštąją kalnakasybos mokyklą, sudarė Lenkijos–Lietuvos valstybės geologinį žemėlapį. Elzase jam pavyko rasti didelių geležies rūdos telkinių.

Būdamas 36-erių, išvyko į Čilę ir ėmė dėstyti La Serenos Kalnakasybos licėjuje. Čilės žemėje I. Domeika atrado tauriųjų metalų telkinių, gėlo vandens šaltinių Čilės sostinei – Santjago miestui, ištyrė Atakamos dykumą ir Andus – ilgiausią pasaulyje kalnų grandinę, besidriekiančią palei visą vakarinę Pietų Amerikos pakrantę, aprašė Pietų Amerikos indėnų gyvenimą.

 

I. Domeika tris kartus buvo išrinktas Čilės universiteto rektoriumi. Jam suteiktas Čilės nacionalinio didvyrio vardas. Jo vardu pavadinta kometa, kalnagūbris, švietimo įstaigos Čilėje, mineralas (domeikitas), keletas gyvūnų ir augalų rūšių. Būdamas 82 metų, I. Domeika grįžo į savo gimtinę – į Velikaja Nedzviadka miestelį, esantį prie Naugarduko. Ši kelionė, pasak jo, tapo šviežio oro gurkšniu po ilgo atsiskyrimo su gimtine.

 

19 Domeika Grigelis
Įžangos žodį taria prof. akad. Algimantas
Grigelis. V. Baltrūno nuotr.

Filmą 2017 m. sukūrė Minsko istorinių filmų studija. Filmo režisierius – Aleksejus Rakovičius, operatorius – Konstantinas Rabkovas. Filmo premjera Vilniuje, „Skalvijos“ kino teatre įvyko spalio 1 d. Joje dalyvavo filmo aktoriai ir svečiai iš Australijos: Ignoto Domeikos proanūkė Paz Domeyko, jos vaikaičiai Paulina Domeyko Rowland, James Domeyko ir Nicolas Novi (Domeyko) Į žiūrovus kreipėsi LMA akademikas Algimantas Grigelis. Parengė V. B. „ML“ informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.