Įamžinkime Pasaulio tautų teisuolio profesoriaus Henriko Jonaičio atminimą

Ritonės Šalkauskienės kreipimasis

Šių metų spalio 16 d. sukako 25-eri metai, kai netekome Lietuvos edukologijos universiteto ir Vilniaus universiteto alumno, profesoriaus, fiziko Henriko Jonaičio (1913–1993).

19 H.Jonaitis Ritonė Šalkauskienė
Ritonė Šalkauskienė
19 H. Jonaitis kapavietė portretas
Profesorius Henrikas Jonaitis

Aš, Ritonė Veronika Šalkauskienė, pildydama a. a. skautininko, pirmosios lietuvių Vytauto Didžiojo gimnazijos Vilniuje absolvento, savo vyro, fizikos mokslų daktaro Juliaus Šalkausko (kurio tėvas buvo Vytauto Didžiojo universiteto rektorius, Ateitininkų federacijos vienas iš vadovų, filosofas, profesorius Stasys Šalkauskis) pomirtinę valią – sutvarkyti pirmosios lietuvių Vytauto Didžiojo gimnazijos direktoriaus, Lietuvos edukologijos universiteto ir Vilniaus universiteto alumno, skautininko, profesoriaus Henriko Jonaičio kapavietę, esančią Vilniaus „Saulės“ kapinėse, kviečiu ir prašau norinčius ir galinčius paremti šį sumanymą.

 

 

Kapavietės sutvarkymo planas: prof. Henriko Jonaičio kapavietę uždengti akmeninėmis plokštėmis ir ant vienos iš jų iškirsti skautiškąją lelijėlę bei užrašą „PROF. HENRIKAS JONAITIS – PASAULIO TAUTŲ TEISUOLIS“. Preliminari projekto suma – 1900 eurų. Paramos gavėjo sąskaita: LT207300010156059601, Ritonė Veronika Šalkauskienė „Swedbank“, AB.

Profesorius Henrikas Jonaitis visą gyvenimą dirbo su jaunimu. Jis pasižymėjo, gelbėdamas žydų tautos žmones, ypač vaikus. Tai atliko, dirbdamas Vilniaus gimnazijos direktoriumi, o iš jos išmetus, toliau dirbdamas mokslinį profesoriaus darbą. Prof. Henrikas Jonaitis buvo aktyvus skautas. Net mirdamas jis padėjo skautams, palikdamas testamentu savo užgyventos nuosavybės dalį. Todėl ir šiandien skautai turi geras patalpas.

 

19 H. Jonaičio kapas
Jonaičių šeimos kapavietė Vilniaus
„Saulės“ kapinėse. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.