Knyga apie Bijotų kraštą ir jo žmones

Per pastarąjį nepriklausomybės laikotarpį pastebimai pagausėjo leidinių apie Lietuvos Respublikos miestelius, didesnes gyvenvietes, seniūnijas ir jų bendruomenių gyvenimą. Ne išimtis ir Šilalės rajono Bijotų seniūnija.

1
Knygą pristato jos sudarytojas dr. Jonas Dautaras

Knygos sudarytojas, bendraautoris ir mokslinis redaktorius dr. Jonas Dautaras, atsižvelgdamas į tai, kad nemažai yra išleista knygų apie Dionizo Poškos gyvenimą, jo kūrybą bei Baublių kultūrinę reikšmę, pasitelkęs grupę bendraautorių, parengė ir išleido kitokio pobūdžio knygą – „Bijotai: istorija, žmonės, darbai“ (2018). Redakcinė kolegija: prof. Stasys Skrodenis, Steponas Jasaitis, prof. dr. Remigijus Vitkauskas ir kt. Bijotų seniūnija. (Vilnius: Gimtinės l-kla, 280, 4 p.). Knyga skirta Lietuvos valstybės 100-mečiui.

 

Pirmoje knygos dalyje (1–5 skyriuose) apžvelgiama Bijotų krašto istorija nuo Bijotų vardo atsiradimo iki šių dienų. Skaitytojai joje ras žinių apie šio krašto žmonių gyvenimą po baudžiavos panaikinimo, sužinos, kaip Dionizas Poška iš Mažeikių krašto pateko į Bijotus ir apie jo įkurtą pirmąjį Lietuvoje senienų muziejų Baublyje. Čia skelbiami ir iškilaus bijotiškio mokytojo Antano Savicko prisiminimai apie to krašto žmonių gyvenimą ir švietimą XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje, ir mokytojo Kazimiero Paulausko pasakojimas apie dar cariniais laikais Girdiškėje veikusią dvikomplektę mokyklą ir darbą joje. Pateikiama žinių ir apie Bijotų pradžios mokyklos statybą. Prof. Benediktas Šetkus rašo apie pilaičių, skirtų D. Poškai ir Vytautui Didžiajam, prie Baublių atidarymo šventę, prof. Stasys Skrodenis – apie D. Poškos Baublių kultūrinį ir šviečiamąjį vaidmenį. Dr. Jonas Dautaras atskleidžia kai kurias sovietinio gyvenimo realijas ir jo pastangomis surengtą Baublių 150 metų sukakties paminėjimą (1962). Mokytoja Aleksandra Martinėnienė dalijasi prisiminimais apie bijotiškių dalyvavimą Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio veikloje.

17 Dautaras Renginio dalyviai Albino Raudoniaus nuotr
Renginio dalyviai. Albino Raudoniaus nuotr.

Daug vietos skiriama dabarčiai, reikšmingiems pokyčiams Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Tai liudija ir pati Bijotų aplinka: renovuotas Dionizo Poškos Baublių muziejaus kompleksas – ne tik Baubliai, bet ir Norberto Paškevičiaus parkas, D. Poškos vandens malūnas, Vyšniakalnis… Bijotų seniūno Stepono Jasaičio – gražių pokyčių skatintojo ir įgyvendintojo – prie Baublių pastatytas skulptoriaus V. Krutinio paminklas Dionizui Poškai (1990), Norberto Paškevičiaus parke – Lurdas (2013), netoliese jo – „Laisvės varpas“ (2018).

 

17 Dautaras Pedagogė AngelePetrosienė.Stepono Jasaičio nuotr
Pedagogė Angelė Petrošienė kalba apie naujausią knygą. Stepono Jasaičio nuotr.

 

 

Antroji knygos dalis (6–9 skyriai) skirta Bijotų krašto žmonėms ir jų kūrybinei veiklai. Didžiausias yra 6-asis skyrius. Be gerai žinomo rašytojo, kalbininko, muziejininko Dionizo Poškos, prisimenamos dar 26 įvairių profesijų asmenybės: pedagogai, ūkininkai, tautodailininkai, medikai, valstybės tarnautojai, mokslininkai… Tarp jų yra ir Lietuvos mokslininkų sąjungos bei Rašytojų sąjungos narių, profesorių. Tai KTU profesorius habil. dr. Vytautas Getautis, Lietuvos mokslo tarybos narys, turintis per 40 patentų, liudijančių apie jo atradimus chemijos mokslo srityje; prof. habil. dr. Stasys Skrodenis, folkloristas, kalbininkas, vertėjas, poetas, parašęs, sudaręs, parengęs ir išleidęs per 50 solidžių mokslinių knygų, žinomas teisininkas Albinas Raudonius, dirbęs Žemės ūkio ministerijoje viceministru ir ėjęs kitas atsakingas pareigas.

 

Bijotų seniūnijos bendruomenė naująją knygą sutiko su dideliu susidomėjimu. Knygos sutiktuvėse dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas, Šilalės savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Astutė Noreikienė. Kraštietė pedagogė Angelė Petrošienė išsamiai pristatė dr. Jono Dautaro naujausią knygą. Knygos autorius sulaukė renginio dalyvių gražių atsiliepimų ir padėkų.

 

 

 

17 Dautaras Meras Jonas Gudauskas Stepono Jasaičio nuotr
Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas sveikina pristatomos knygos autorių. Stepono Jasaičio nuotr.
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.