Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Konsultacijoms – 11 mln. eurų. „Konsultantams atseikės tiek pat, kiek valstybė sukrapšto visos šalies mokinių būreliams.“  Žiniasklaidai paskelbus, kad valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ ketina samdyti konsultantus, kuriems už paslaugas bus sumokėta iki 11 mln. eurų, Seimo narys Algirdas Butkevičius pateikė savo vertinimą. Parlamentaras kelia klausimą, kiek tokie švaistūniški sprendimai prisideda prie valstybės biudžeto nesurinkimo problematikos: „Valstybės valdomoms įmonėms entuziastingai besigiriant sparčiai gerėjančiais veiklos rodikliais, gyventojai to, deja, nepajus savo kišenėse. Šiais metais į valstybės biudžetą iš valstybės valdomų įmonių surenkama kone dešimtadaliu mažiau dividendų ir pelno įmokų nei suplanuota, o kitų metų valstybės biudžeto projekte dividendų ir pelno įmokų iš valstybės valdomų įmonių planuojama surinkti dar mažiau.“ Per devynis šių metų mėnesius iš valstybės valdomų įmonių dividendų ir pelno įmokų surinkta 158 milijonai eurų vietoj planuoto 171 milijono eurų. Iš viso 2018 m. planuota surinkti 222 milijonus eurų. 2019 m. valstybės biudžeto projekte numatoma, kad minėtų pajamų bus surinkta 192 milijonai eurų, t. y. 13 procentų mažiau, nei suplanuota šiais metais.

 

 

Keisis dviejų ministerijų pavadinimai. Seimas vienbalsiai priėmė Vyriausybės įstatymo pataisas, kuriomis nutarta pakeisti Ūkio ir Švietimo ir mokslo ministerijų pavadinimus. Priimtais pakeitimais Ūkio ministeriją nuspręsta pavadinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Šiuo pakeitimu siekiama kurti modernų valstybės požiūrį ir atkreipti dėmesį į šiuolaikišką ekonominių procesų reguliavimą, pirmiausia – į inovacijas, kurios sudaro svarbų pagrindą valstybės ekonomikos augimui. Anot iniciatorių, ministerijos pavadinimas tiksliau reprezentuos ministerijos veiklos sritį, pobūdį ir pagrindinius tikslus, taip jos pavadinimas bus labiau suprantamas tarptautinei bendruomenei.

Švietimo ir mokslo ministerija vadinsis Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Kaip tvirtina iniciatoriai, pakeitus šios ministerijos pavadinimą, bus sudarytos prielaidos reikšmingai padidinti sporto prestižą visuomenėje, valstybės bei savivaldybių institucijose ir įstaigose, taip pat pagerinti tarptautinį bendradarbiavimą fizinio aktyvumo ir sporto srityse ir sustiprinti valstybės sporto institucijos – Švietimo ir mokslo ministerijos – vaidmenį sporto srityje. Priimtos pataisos įsigalios 2019 m. sausio 1 d.

 

 

Skelbiamas privalomasis referendumas dėl pilietybės išsaugojimo. Seimas priėmė nutarimą, kuriuo nutarta paskelbti privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 12 straipsnio, apibrėžiančio pilietybės įgijimą, pakeitimo. Pagal priimtą nutarimą privalomasis referendumas bus vykdomas dvi dienas – 2019 m. gegužės 12 ir 26 d. Pasiūlymo iniciatoriai referendumą siūlo vykdyti dvi dienas įvertinus tai, kad Konstitucijos I skirsnio nuostatų pakeitimui reikalinga surinkti ypač didelį piliečių balsų skaičių – daugiau kaip pusę piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Būtent šiomis dienomis šalyje bus rengiami Prezidento rinkimai ir rinkimai į Europos Parlamentą.

Šiuo metu Konstitucijos 12 straipsnis apibrėžia pagrindines Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo nuostatas, pagal kurias Lietuvos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais, o išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės piliečiu. Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 m. sausio 1 d.

 

Susitikimas su rašytoja Rūta Šepetyte (Šepetys). Seime su Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovėmis – Rasa Juknevičiene, Ingrida Šimonyte, Radvile Morkūnaite-Mikulėniene ir Monika Navickiene – susitiko lietuvių kilmės JAV rašytoja, romano „Tarp pilkų debesų“ autorė Rūta Šepetytė bei kartu atvykę svečiai iš JAV. Parlamentarė R. Juknevičienė jiems aprodė istorinę Seimo Kovo 11-osios salę, papasakojo apie Seimo istoriją ir veiklą, Laisvės kovas ir kruvinuosius Sausio įvykius. Susitikime aptartas šią savaitę Lietuvoje rodomas filmas „Tarp pilkų debesų“, sukurtas pagal R. Šepetytės knygą.

Pasak R. Šepetytės, jauniems žmonėms ypač svarbu daugiau sužinoti apie komunizmo nusikaltimus, susipažinti su Lietuva ir jos istorija, todėl keletą metų iš eilės čia atvyksta moksleiviai iš JAV Montgomerio Belo akademijos (Montgomery Bell Academy). „Kai kuriems moksleiviams, aplankiusiems Lietuvą, tai yra gyvenimą keičianti patirtis“, – sakė ji.

Seimo narė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad rašytojos gvildenamos temos pakeltos į politinį lygmenį. Ji kaip pavyzdį paminėjo rugsėjį Europos Sąjungos misijos JAV išsakytą paramą Lietuvos raginimui, kad amerikiečių prekybos tinklas „Walmart“ pašalintų iš prekybos marškinėlius su sovietų simboliais, nes jie žeidžia sovietų teroro aukas. Parlamentarė pasidžiaugė, kad R. Šepetytės iniciatyvos buvo išgirstos ir pasaulis kur kas daugiau žinos, kas iš tikrųjų vyko Sovietų sąjungoje. Todėl jie labiau supras mūsų nuogąstavimus ir aktualijas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.