Naujasis Šiaulių universiteto rektorius planuoja permainas

Spalio 30 d. Šiaulių universiteto tarybos posėdyje buvo svarstyti penki klausimai, kurių svarbiausias – laikinojo Šiaulių universiteto rektoriaus paskyrimas. Slaptu balsavimu į laikinojo rektoriaus pareigas buvo paskirtas Informatikos katedros profesorius matematikas dr. Darius Šiaučiūnas.

19 Naujas rektorius Jurgaitis Šiaučiūnas
Buvęs ilgametis universiteto vadovas Donatas Jurgaitis (dešinėje) linki sėkmės naujam rektoriui

Profesorius D. Šiaučiūnas sakė nustebintas tokiu universiteto tarybos narių pasitikėjimu. „Pirmasis žingsnis – komandos pasirinkimas, po to – strateginių tikslų formavimas. Bet šie tikslai nebus kiti, negu iki šiol buvo išsikėlusi buvusio rektoriaus komanda, – po balsavimo rezultatų paskelbimo kalbėjo laikinasis Šiaulių universiteto rektorius prof. dr. D. Šiaučiūnas. – Šiaulių universiteto bendruomenė pastaruosius metus daug dirbo, siekdama nustatyti universiteto veiklos kryptį ir numatyti, kaip Šiaurės Lietuvoje pastaruosius septyniasdešimt metų viena ar kita forma veikianti aukštojo mokslo institucija dirbs ateityje. Daug pastangų įdėta, siekiant suprojektuoti Šiaulių universiteto vietą vykstančioje aukštojo mokslo reformoje ir svarstant, kaip tai paveiks aukštojo universitetinio mokslo perspektyvas mūsų regione. Tai jautrūs klausimai, kurių sprendimas paveiks ne tik mūsų universiteto bendruomenę, bet ir viso regiono raidą, todėl natūralu, kad iki šiandien padaryti darbai nebus užbraukiami. Atvirkščiai, matau būtinybę juos tęsti.“

Posėdžio pabaigoje buvo patvirtintas pakoreguotas Šiaulių universiteto reorganizavimo prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu sąlygų aprašas ir Šiaulių universiteto reorganizavimo prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu planas.

 

Po tarybos posėdžio bibliotekoje buvo surengta padėkos valanda darbą, einant rektoriaus pareigas, baigusiam prof. Donatui Jurgaičiui, atidavusiam Šiaulių universitetui net 40 metų. Renginio metu prof. D. Jurgaitis sulaukė daug universiteto bendruomenės atstovų padėkos žodžių ir linkėjimų. Skambia lietuviška daina rektorių taip pat pasveikino Muzikos pedagogikos ir vizualiųjų menų katedros studentų choras „Studium“. Prof. D. Jurgaitis nuo šiol daugiau dėmesio numato skirti moksliniam ir pedagoginiam darbui.

19 Naujas rektorius Darius Šiaučiūnas
Išrinktasis Šiaulių universiteto rektorius, prof. dr. Darius Šiaučiūnas

Lapkričio 5 d. „Mokslo Lietuvos“ vyr. redaktorius susitiko su išrinktu universiteto rektoriumi. Rektorius akcentavo, kad sudėtingiausias uždavinys – numatyti tokias studijų programas, kurios skatintų darnią regionų plėtrą. Todėl tikrai nebus apsiribojama specialiosios pedagogikos studijų kryptimi: „Universitetas yra šio miesto ir regiono tarnas, skatinantis ūkio ir kultūros plėtrą. Jokia pažanga neįmanoma be šiuolaikiškai parengtų inžinierių ir kitų specialistų.“ Jis pažymėjo, kad į regioną ateis tik tokios įmonės, kurios čia matys galimybę apsirūpinti atitinkamą gamybos šaką gerai išmanančiais, motyvuotais žmonėmis. Tokių specialistų reikia statybos, transporto, logistikos, maisto ir lengvosios pramonės bei kitų sričių įmonėms.

Viena iš didžiausių kliūčių universiteto raidai rektorius laiko neigiamos viešosios nuomonės formavimą, nepateikiant jokių argumentų, tačiau vadovaujantis išankstine nuostata, universitetų ir kolegijų funkcijų bei jų įtakos ūkio pažangai painiojimą. Jis pažymėjo, kad studijų programų plėtra labiausiai priklausys nuo universiteto bendruomenės atsakomybės suvokimo ir gebėjimo keistis. Tačiau tai turėtų suprasti ir valdymo institucijos, numatydamos galimybes skirti atitinkamą finansavimą mokslo programoms ir projektams. Rektoriaus nuomone, specializuotos mokslininkų grupės turi dirbti kiekvienoje katedroje. Parengta pagal Šiaulių universiteto naujienas ir „ML“ informaciją

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.