Reformuojama Tarptautinė vienetų sistema SI

Šią savaitę bus išskirtinis įvykis – numatyta atsisakyti 1 kg masės etalono, kuris nuo 1879 metų saugomas Tarptautiniame svarsčių ir matų biure, Sevre priemiestyje netoli Paryžiaus.

Mases etalonas1
Senasis masės etalonas – kilogramas, tai 39 mm skersmens ir tokio pat aukščio ritinio formos svarstis, pagamintas iš 90 % platinos ir 10 % iridžio lydinio.

Visame pasaulyje jis buvo žinomas kaip pirminis masės etalonas, pagal kurį buvo lyginami visi pasaulio nacionaliniai masės etalonai. Tokį sprendimą Versalyje planuoja patvirtinti 26-oji Generalinė svarsčių ir matų konferencija, kuri vyks lapkričio 13–16 dienomis.

 

Šioje konferencijoje Lietuvą atstovaus Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro, vykdančio Nacionalinio metrologijos instituto funkcijas, mokslininkai.

Kaip žinoma, kilogramo prototipas yra cilindro formos svarelis, pagamintas iš tauriųjų metalų platinos ir iridžio lydinio. Po šio pakeitimo visi metrinės sistemos SI pagrindiniai vienetai (metras, kilogramas, sekundė, amperas, kelvinas, molis ir kandela) bus siejami su fizikinių konstantų vertėmis.

 

Taip dar 1960 metais metro etalono prototipas – metalinis strypas buvo pakeistas „optiniu metru“ ir susietas inertinių dujų kriptono spinduliuotės bangos ilgiu.

Lapkričio 13–16 dienomis Versalyje vyks Generalinės svarsčių ir matų konferencijos 26-asis posėdis, kuriame planuojama patvirtinti naujas Tarptautinės SI sistemos, žinomos kaip metrinės sistemos, vienetų apibrėžtis. Be to numatoma patvirtinti ir naujas temperatūros vieneto (kelvino), elektros srovės stiprio (ampero) bei medžiagos kiekio (molio) apibrėžtis. Naujos vienetų apibrėžtys pagrįstos visuotinių konstantų vertėmis ir jas atkurti galės nacionaliniai metrologijos institutai arba paskirtosios laboratorijos.

 

Ši istorinė SI sistemos reforma vykdoma po daug metų trukusio ir kruopštaus mokslininkų darbo nustatant visuotinių konstantų vertes geriausiai įmanomu tikslumu. Naujos vienetų apibrėžtys leidžia atkurti vienetų vertes panaudojant įvairesnes technologijas, tarp jų ir technologijas, veikiančias kosmose.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.