Svarstomas MRU ir VGTU jungimo klausimas

Lapkričio 8 d. švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė Seimui pateikė Vyriausybės siūlymą pradėti Mykolo Romerio universiteto (MRU) reorganizavimą prijungimo prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) būdu.

12 VGTU r ½mai. VGTU nuotr.
VGTU rūmai. VGTU nuotr.

Vyriausybė siūlo Seimui pradėti MRU reorganizavimą prijungimo prie VGTU būdu ir pasiūlyti universitetams pateikti Vyriausybei su reorganizavimu susijusius dokumentus – reorganizavimo sąlygas, planą ir statuto projektą. Šiam siūlymui turi pritarti Seimas.

„Labai svarbu konsoliduoti aukštojo mokslo išteklius, siekiant užtikrinti studijų ir mokslo kokybę: konkurencingas ir šiuolaikinio pasaulio iššūkius atliepiančias studijas – studentams, geras darbo sąlygas – dėstytojams ir mokslininkams, inovatyvius sprendimus siūlančius tyrimus – valstybei, – sako ministrė J. Petrauskienė. – Universitetų tinklo optimizavimas žingsnis po žingsnio nuosekliai juda šių tikslų įgyvendinimo link.“

 

Vilniaus Gedimino technikos universitetas yra vienas stipriausių technologinio profilio Lietuvos universitetų, kylantis tarptautiniuose reitinguose ir išsiskiriantis glaudžiu bendradarbiavimu su verslu. Mykolo Romerio universitetas – didžiausias Lietuvoje profilinis socialinių mokslų universitetas, kurio ryškiausi studijų ir mokslo komponentai yra teisė, visuomenės saugumas ir viešasis valdymas.

Prie VGTU prijungus MRU, Vilniuje veiktų technologinis universitetas su stipriu socialinių mokslų branduoliu, orientuotas į naujas darbo rinkos tendencijas atitinkančių technologinių studijų programų vystymą, lyderystę technologinių mokslų bei inovacijų srityje, glaudų ryšį su verslu, valdžia ir visuomene. „Lietuva, kaip ir kitos Europos ir pasaulio valstybės, susiduria su kibernetinio saugumo, valstybės viešosios tvarkos ir saugumo užtikrinimo iššūkiais, jų teisiniu reglamentavimu. Dabar kaip niekad reikalinga technologinių ir socialinių mokslo sričių sąveika bei inovacijų kūrimas ir jų pritaikymas.

 

Konsolidacija Vilniaus Gedimino technikos universitetui padės dar efektyviau vystyti prioritetinius ateities technologijų ir šiuolaikinės visuomenės raidos mokslinius tyrimus – sustiprinti ir vystyti technologines bei inžinerines studijų ir mokslo kryptis kartu su teisės, ekonomikos, vadybos, viešojo saugumo, psichologijos ir kitais mokslais, – pabrėžia VGTU rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas. Pasak rektoriaus, naujos universiteto kryptys bus grindžiamos technologinių ir socialinių mokslo potencialų jungtimi. Tokios jungties pavyzdžiai yra pasaulyje sėkmingi universitetai: Nanyango technologijos universitete Singapūre, Masačusetso technologijos institutas (MIT) Amerikoje, Sidnėjaus technikos universitetas Australijoje, Aalto universitetas Suomijoje.

MRU rektorius doc. dr. Algirdas Monkevičius pabrėžia, kad šio nutarimo pateikimas Seimo svarstymui yra svarbus žingsnis siekiant pradėti realiai įgyvendinti unikalaus universiteto viziją, grindžiamą technologinių ir socialinių mokslų sinergija. Rektorius įsitikinęs, kad jungdamiesi du skirtingų profilių Vilniaus universitetai gali sukurti bendrą strategiją, išsikelti ir pasiekti ambicingus uždavinius, išnaudodami tarpdicipliniškumo ir tarpkryptiškumo galimybes. „Technologinės studijų ir mokslo kryptys kartu su teisės, ekonomikos, vadybos, viešojo saugumo ir valdymo, psichologijos, edukologijos ir kitais socialiniais mokslais gali sukurti tokią studijų ir mokslo kokybę, kurios reikia šalies socialinei gerovei ir Lietuvos konkurencingumui didinti“, – sako MRU rektorius.

 

MRU prisijungimas prie VGTU – tai šiuo metu vykdomo valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano dalis. Įvykdžius pertvarką, 14 valstybinių universitetų persitvarkys į 9. Universitetų tinklo optimizavimui skiriama 123 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų ES investicijų –sujungti ir perkelti fakultetams, atnaujinti įrangai, rekonstruoti akademiniams miesteliams. Seimo jau priimtu sprendimu nuo 2019 m. sausio 1 d. sujungiami Vytauto Didžiojo universitetas, Aleksandro Stulginskio universitetas ir Lietuvos edukologijos universitetas, šiemet jau vyko studentų priėmimas į pedagogines studijas naujajame VDU pedagogų rengimo centre. MRU prisijungs prie VGTU 2019 m. Šiaulių universitetas kitų metų viduryje prisijungs prie Vilniaus universiteto. Taip pat planuojama Lietuvos sporto universitetą prijungti prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.