VDU mokslininkai tirs miestų aplinkos ir gyventojų sveikatos sąveiką

Vytauto Didžiojo universiteto tyrėjai su kolegomis iš Nyderlandų, Ispanijos, Italijos ir Slovėnijos ieškos sprendimų, kaip palaikyti ekologišką miestų aplinką. Jie laimėjo Europos Komisijos programos „Horizon 2020“ finansavimą.

19 VDU projektai Horizon Jono Petronio nuotr
Kaunas. Jono Petronio nuotr.

Tyrimai vyks penkiuose miestuose: Kaune, Barselonoje, Liublianoje, Lukoje ir Utrechte. Bus vertinama transporto oro tarša, triukšmas, medienos deginimo teršalai, miesto planavimas ir mobilumas.

Pagrindinis projekto „Miestų sveikata, miestiečių aplinkos ir sveikatos moksliniai tyrimai“ tikslas – sukurti priemonę, kuri padėtų miestiečiams bendradarbiauti su mokslininkais, analizuojant aplinkos poveikį sveikatai. Bus sukurtas skaitmeninis modelis, kurio dėka susivienyti galės skirtingų sričių ekspertai ir gyventojai. Pasak projekto vadovės, VDU Gamtos mokslų fakulteto profesorės Reginos Gražulevičienės, „paaiškėjus, kad nepalankūs miesto aplinkos veiksniai yra susiję su neigiamu poveikiu gyventojų sveikatai, išaugo gyventojų susirūpinimas aplinkos kokybe gyvenamuosiuose rajonuose, aplinkos triukšmu, oro tarša, žaliosiomis miesto erdvėmis“.

 

19 VDU Horizont projektas Jono Petronio nuotr
Kaunas. Jono Petronio nuotr.

Projektas atitinka Europos Komisijos patvirtintą Darnaus judumo mieste koncepciją, kuri skatina valstybes pereiti prie ekologiškesnių ir darnesnių transporto priemonių naudojimo miestuose ir priemiesčiuose, didinti žaliųjų miesto erdvių prieinamumą, ugdyti pilietišką gyventojų požiūrį į supančią aplinką. Šiame tarptautiniame projekte miestų bendruomenių atstovai kviečiami aktyviai bendradarbiauti su mokslininkais, verslininkais ir politikais. „Kaune atliekant bandomąjį tyrimą, bus siekiama nustatyti ryšį tarp miesto planavimo, gyventojų fizinio aktyvumo ir sveikatos. Projekto dalyviai įgis žinių, kaip vertinti miesto aplinkos riziką sveikatai“, – paaiškina mokslininkė.

 

Prof. Regina Gražulevičienė vadovaus vienam iš septynių projekte numatytų darbo paketų, kurių kiekvienas turės atskirus tikslus. Mokslininkės vadovaujamas darbo paketas bus skirtas įvertinti vietines miestiečių mokslines veiklas ir politikos rekomendacijas bei koordinuos atskirų konsorciumo dalyvių pastangas kuriant bandomuosius tyrimus, perkeliant jų rezultatus į bendras rekomendacijas. Tarptautinio projekto koordinatorius yra Barselonos pasaulio sveikatos institutas, kuriam talkina partneriai: Vytauto Didžiojo universitetas, tyrimų bendrovė „Ideas for Change“ (Ispanija), Italijos epidemiologijos asociacija, Jozefo Stefano tyrimų institutas (Slovėnija), Utrechto universitetas ir Rizikos vertinimo mokslų institutas (Nyderlandai).

19 VDU Horizont projektas 1 Jono Petronio nuotr
Kaunas. Jono Petronio nuotr.

 

Projektas, kuris bus vykdomas trejus metus, finansuojamas iš Europos Komisijos „Horizon 2020“ Mokslo ir inovacijų programos lėšų. Mokslininkai jau dabar kviečia prie projekto prisijungti Kauno miesto bendruomenių atstovus, nevyriausybines organizacijas, studentus, dirbančiuosius ir pensininkus, visus, norinčius dalyvauti kuriant bendrą mokslininkų ir Kauno gyventojų projektą. Daugiau informacijos teikia projekto vadybininkė, VDU docentė dr. Sandra Andrušaitytė (sandra.andrusaityte@vdu.lt).

19 VDU Horizont projektas VDU Botanikos sodas
VDU Botanikos sodas. Giedriaus Dagio nuotr.
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.