Vydūno metai

Šių metų kovo 22 d. suėjo 150 metų nuo didžiojo mūsų tautos kūrėjo, mąstytojo ir kultūros veikėjo Vydūno (1868–1953) gimimo. Lietuvos Respublikos Seimas 2018-uosius paskelbė Vydūno metais. Ankstesnioji Vyriausybė patvirtino šios sukakties komisiją, kuri parengė renginių ir darbų programą.

Toji programa daugelyje Lietuvos vietų vykstančiais renginiais gražiai įgyvendinama. O baigus ją įgyvendinti, turėtume skaityti naujai išleistus bent rinktinių Vydūno raštų tomus ir naujus leidinius apie jį. Jau turime didelės apimties dr. Vaclovo Bagdonavičiaus ir prof. dr. Aušros Martišiūtės-Linartienės monografiją, kurioje pateikta išsami Vydūno biografija, išanalizuota jo filosofija ir dramaturgija, parodytas pasaulėžiūros ir kūrybos principų formavimosi kelias ir kontekstas.

Įstabųjį kūrėją būsime pagerbę prie jam iškilusių paminklų Klaipėdoje ir Kaune, regėsime jo vardu pavadintas gatves, alėjas, bibliotekas, būsime aplankę sukaktuvines parodas, pabuvoję iškilminguose minėjimuose, koncertuose, spektakliuose, konferencijose, knygų pristatymuose.

 

Sukaktis gražiai minima ne tik Lietuvoje ar lietuvių išeivijoje, bet ir Vokietijoje, kur prabėgo paskutiniai keleri Vydūno gyvenimo metai. Gegužės 5 d. Lietuvos valstybės atstovus ir vydūniečius į įstabų sukaktuvinį renginį pakvietė Detmoldo miesto savivaldybė. Jos rūpesčiu Vydūno atminimas prieš penkerius metus buvo įamžintas memorialine lenta ir paminkliniu biustu prie namo, kuriame po karo klajonių mąstytojas buvo pirmiausia apsistojęs. Vydūno gimimo dieną svečiai iš Vokietijos – Detmoldo meras Rainer Heller, šio miesto savivaldybės atstovė Petra Heidrich-Schröder, evangelikų kunigas Miroslavas Danys, atvykę į Vilnių, atsivežė ypatingą dovaną – kunigo M. Danio ir Vydūno brolio dukraitės Britos Storost iniciatyva leidyklos „LIT Verlag“ išleistą knygą vokiečių kalba „Vydūnas ir vokiečių kultūra“, kuri su kitomis šiai progai skirtomis vokiškomis knygomis buvo pristatyta Lietuvos mokslų akademijoje.

 

Dr. Vacys Bagdonavičius

Autorius yra Vydūno draugijos garbės pirmininkas. Šaltinis: www.voruta.lt

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.