„Kelią nueina tik einantis“

2018 m. gruodžio 11 d. d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje buvo iškilmingai paminėtas Lietuvos mokslų akademijos tikrojo nario, 2002 metų mokslo premijos laureato, profesoriaus habilituoto daktaro Vinco Būdos 70-mečio jubiliejus. Šiai datai skirta ir apžvalginė profesoriaus darbų paroda.

21 Vincas Būda Virginijos Valuckienės nuotr.
Vincas Būda. Virginijos Valuckienės nuotr.

Plačią ir įvairiapusę Vinco Būdos – mokslo populiarintojo, mokslo organizatoriaus, pedagogo, laboratorijos vadovo, redaktoriaus, eksperto, visuomenininko – veiklą ir darbą Lietuvos mokslų akademijoje iliustruoja publikacijos, nuotraukos, apdovanojimai. Mokslinė literatūra pateikta keliuose skyriuose. „Kelias pro mokslo kapines į pasaulį“ – taip akademikas apibūdino savo ir daugumos to meto mokslininkų kelio pradžią, kai mokslinių tyrimų rezultatai buvo skelbiami tik rusų kalba leidžiamuose leidiniuose, o reikšmingi tyrimų rezultatai likdavo nežinomi pasaulio mokslininkų bendruomenei. Atrodo, kad jų nežinos ir mūsų mokiniai – dabartiniai jaunieji mokslininkai, nebeskaitantys šia kalba. Skyrius „Pirmieji pragiedruliai“ pavadintas prisimenant pirmąjį straipsnį žinomame, pasaulio mokslo pripažintame leidinyje. Tai buvo kelio į tarptautinę mokslininkų bendruomenę pradžia.

21 Vincas Būda dalyviai
Mokslininko jubiliejaus renginyje

Per 45 mokslinės veiklos metus jubiliatas paskelbė daugiau nei 200 mokslinių ir per 80 mokslo populiarinimo straipsnių, yra mokomosios knygos studentams „Cheminė ekologija“, dviejų išradimų ir vieno patento autorius.

Jubiliatas – biologijos, ekologijos mokslų habilituotas daktaras (1997), Vilniaus universiteto profesorius (2007), Lietuvos mokslų akademijos akademikas (2011), Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos narys (2013), Tarptautinės cheminės ekologijos draugijos valdybos narys (2017). 1972 m. pradėjo dirbti tuometiniame Lietuvos mokslų akademijos Zoologijos ir parazitologijos institute, po pertvarkų ir reorganizacijų 2010 m. įkurtame Gamtos tyrimų centre. Nuo 2013 m. Vincas Būda yra Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Gamtos tyrimų centro direktorius. 1989 m. įkūrė Bestuburių gyvūnų cheminės ekologijos laboratoriją ir jai vadovauja. Nuo 2003 m. tai – Cheminės ekologijos ir elgsenos laboratorija.

Vincas Būda – Lietuvos mokslo žurnalo „Ekologija“ vyriausiasis redaktorius (2011–2014), „Biologija“ – redaktoriaus pavaduotojas (nuo 2014 m.), „Acta Zoologica Lituanica“ – redaktorių kolegijos narys (iki 2011 m.), žurnalo „Jaunasis mokslininkas“ konsultantas.

 

Profesorius Vincas Būda laikomas cheminės ekologijos pradininku Lietuvoje. Savo darbuose jis tyrė gyvūnų išskiriamas chemines medžiagas, pagal poveikį priskiriamas feromonams. Sukūrė feromoninio signalo erdvinės struktūros modelį ir originalių prietaisų elgesio reakcijoms kiekybiškai įvertinti.

21 Vincas Būda Gontis Kerienė
Jubiliato pasveikinti atėjo LMS tarybos nariai: prof. habil. dr. Vygintas Gontis ir prof. dr.
Jadvyga Kerienė

 

Paroda praturtinta gausiomis iliustracijomis ir mokslo tiriamojo darbo priemonėmis. Eksponuojamos įvairios feromoninės gaudyklės, skirtos medžių kamienuose gyvenantiems vabzdžiams (kinivarpoms, ūsuočiams) gaudyti. Po kabančių gaudyklių dangčiu dedamas feromonas, atskridę ir patekę į piltuvą vabzdžiai sukrenta į apatinę gaudyklės dalį. Tuomet jie tiriami, atliekama jų apskaita.

 

Profesorius ištyrė daugiau kaip 50-ties vabzdžių rūšių lytinių atraktantų ir jų inhibitorių cheminę sudėtį, identifikavo keleto vabzdžių rūšių bei žinduolių feromonų cheminę sudėtį ir išaiškino kai kurių iš jų biosintezės organizme kelius. Jis organizavo pirmuosius drugių stebėsenos tyrimus Lietuvoje, stebėjo retų vabzdžių rūšis ir žemės ūkio kultūrų kenkėjus. Jo atlikti tyrimai leidžia taikyti naujus augalų kenkėjų tyrimo būdus. Dr. Algimanto Jakimavičiaus žodžiais, Vincas Būda savo moksline veikla nuo pat karjeros pradžios norėjo būti naudingas ir įdomus visuomenei, siekė, kad jo darbai turėtų praktinį pritaikomumą.

 

Mokslinė akad. Vinco Būdos veikla įvertinta tarptautinio Sorošo vardo mokslo fondo apdovanojimais (1992, 1993), Britų entomologijos ir gamtos istorijos draugijos prof. Heringo memorialinio fondo premija (1992). Už darbų ciklą „Gyvūnų elgsenos reguliatorių tyrimai“ jam su bendraautoriais paskirta Lietuvos mokslo premija (2002). Jis yra Lietuvos mokslų akademijos P. B. Šivickio vardinės premijos laureatas (2008).

 

 

Būdamas plataus akiračio, profesorius neapsiriboja vien profesine veikla. Laisvalaikiu su žmona Audrone aktyviai domisi daile, šokiu, keliauja, kolekcionuoja dailės kūrinius, autorinius ekslibrisus. Dalis jų sukauptų dailės kūrinių ir ekslibrisų yra parodos puošmena. Parodos rengėjos –  Audrė Trumpienė, Sigita Dagienė, Rūta Kazlauskienė.

21 Vincas Būda ansambliečiai
Akademiką Vincą Būdą sveikina buvę kolegos ansambliečiai
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.