Lietuvos mokslininkų sąjungos kreipimasis į akademinę bendruomenę

Lietuvos akademinės bendruomenės jėga slypi jos susitelkime. Kiekvienas neseniai įvykusio suvažiavimo dalyvis nesunkiai rastų mažiausiai dar po penkis kolegas, kuriuos pakviestų dalyvauti Lietuvos mokslininkų sąjungos veikloje. Taip užtikrintume mūsų atstovavimą ir parodytume pasirengimą dalyvauti, sprendžiant ne tik akademinės bendruomenės problemas, bet ir kuriant šiuolaikišką valstybės strategiją, kuri sustabdytų emigraciją ir bent dalį išvykusių paskatintų susimąstyti apie sugrįžimo į Lietuvą galimybę. Lietuvos akademinė bendruomenė gali veiksmingai prisidėti, paskatindama valdančiuosius keisti požiūrį į visuomenę.

Akademinė bendruomenė, švietimo ir kultūros darbuotojai gali pateikti suderintą veiksmų planą, kuris skatintų valdančiuosius numatyti ne pavienes priemones, o visą gerai suderintą veiksmų planą, stiprinantį visuomenės pasitikėjimą valstybe. Šiame plane patys svarbiausi yra keturi veiksmai, kad: 1) kiekvienas gyventojas galėtų įgyti nuolatinę gyvenamąją vietą – nuosavą šeimos sodybą; 2) būtų galimybė susirasti darbą, teikiantį šeimai oraus pragyvenimo šaltinį; 3) būtų užtikrinta galimybė pastoviai atnaujinti savo profesinę kvalifikaciją ir likti paklausiam darbo rinkoje; 4) būtų užtikrinta sveika gyvensena ir visavertė sveikatos priežiūra.

 

Jokios pavienės akcijos (lengvatinis būsto įsigijimas regionuose, lengvatiniai maisto talonai ir pan.) neduos laukiamo efekto, jei tai nebus suderinta su minėtais strateginiais veiksmais. Tik stambūs žaliosios energetikos, pramonės, statybų, transporto ir pan. projektai, proporcingai įgyvendinami visuose Lietuvos regionuose, gali lemti valstybės pažangą. Mokslininkų ir švietėjų dalyvavimas čia yra būtinas. Akademinė bendruomenė turi paskatinti valdančiuosius keisti požiūrį į mokslą ir studijas, keisti mokslininkų veiklos vertinimo ir mokslo finansavimo sistemas, atverti galimybes mokslininkams plačiau dalyvauti, stiprinant valstybės ūkį ir skatinant visuomenės kultūros pažangą.

Taip pakeisti valdančiųjų požiūrį gali tik susitelkusi akademinė bendruomenė. Teikime pasiūlymus, kaip sustiprinti akademinės bendruomenės veiklą valstybės pažangos labui.

 

Prof. dr. Jonas Jasaitis

Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas

Vilnius 2018-11-22

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.