Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininko kreipimasis dėl Mokslo ir kūrybos simpoziumo įtraukimo Į Pasaulio lietuvių metų minėjimo planą

Gerbiamieji, Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2019 m. sukanka 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, kuria įsteigta Pasaulio lietuvių bendruomenė, ir pabrėždamas išskirtinį Pasaulio lietuvių bendruomenės vaidmenį šiuolaikinės Lietuvos diasporai, Lietuvos valstybingumui, nepriklausomos ir demokratinės valstybės tęstinumui, paskelbė 2019 metus Pasaulio lietuvių metais.

21 Dalia Henke
Dalia Henke

Pasaulio lietuvių bendruomenės valdyba, atsakydama į Užsienio reikalų ministerijos užklausą dėl renginių Pasaulio lietuvių metams paminėti, pabrėžė, kad vienas iš svarbiausių renginių būtų Mokslo ir kūrybos simpoziumas. Apie simpoziumą susitikimų metu buvo diskutuota su Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento, Švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojais. Mokslo ir kūrybos simpoziumo svarbą pabrėžė ir Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija, priimdama rezoliuciją „Dėl pasirengimo 2019 m. minėti Pasaulio lietuvių metus“. Apie prioritetinį dėmesį Mokslo ir kūrybos simpoziumui buvo kalbėta ir šių metų spalio 5 d. vykusiame Užsienio lietuvių reikalų koordinacinės komisijos posėdyje.

Deja, į Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 m. lapkričio 7 d. nutarimu Nr. 1111 patvirtintą Pasaulio lietuvių metų minėjimo 2019 m. planą Mokslo ir kūrybos simpoziumas nebuvo įtrauktas. Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos vardu kreipiuosi į Jus, norėdama sužinoti, kodėl Mokslo ir kūrybos simpoziumas nebuvo įtrauktas į Pasaulio lietuvių metų minėjimo planą ir kodėl apie šį sprendimą nebuvo informuota Pasaulio lietuvių bendruomenės valdyba.

 

Mokslo ir kūrybos simpoziumo tikslas – sukviesti, suburti viso pasaulio lietuvių akademinę ir intelektualinę bendruomenę diskusijoms apie Lietuvai šiuo metu svarbias sritis, sutelkiant dėmesį į ateities įžvalgas, pasaulio lietuvių indėlį Lietuvos pažangai ir pan. Tai būtų pagrindinis Pasaulio lietuvių metams skirtas renginys, organizuojamas Pasaulio lietuvių bendruomenės, bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universitetu, Vilniaus universitetu, Lietuvos švietimo taryba, Užsienio reikalų ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija bei kitomis institucijomis.

Maloniai prašome šį mums svarbų renginį įtraukti į Pasaulio lietuvių metų minėjimo planą. Prašome Užsienio reikalų ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos užtikrinti finansinius ir žmogiškuosius išteklius, organizuojant šį svarbų renginį, kad jis būtų sėkmingas ir naudingas Lietuvai.

Dalia Henke

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė

2018-11-19

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.