Pilietiškai aktyvus mokslininkas buvo teisus: J. Petrauskienė pažeidė įstatymą

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pažeidė įstatymą, nedeklaravusi sutuoktinio Evaldo Petrausko sandorių ir nenusišalinusi nuo sprendimų ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, vienbalsiai nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Komisija konstatavo, kad J. Petrauskienė, tik pradėjusi eiti ministro pareigas, turėjo nurodyti 3 tūkst. eurų viršijančią paskolą „SEB“ banke, taip pat sutuoktinio Evaldo Petrausko pareigas jo įmonėje „Ecotour“. Be to, J. Petrauskienė privačių interesų deklaracijoje nenurodė sutuoktinio pareigų įmonėje „Betonus“ ir nedeklaravo sutuoktinio individualios veiklos pažymos (skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vtek).

Tai jau nebe pirmas atvejis, kai profesorius Gediminas Merkys, kai kuriuose žiniasklaidos leidiniuose ir aukštųjų mokyklų viešųjų ryšių tarnybų pranešimuose išvadintas skundiku, gal net susijusiu su svetimų valstybių specialiosiomis tarnybomis, pasirodo esantis teisus, išreiškiantis savo pilietinę poziciją. Prieš kurį laiką jį taip bandė apkaltinti buvusio KTU rektoriaus atstovė spaudai. Vėliau panašiai buvo komentuojamas jo pranešimas, kad LSMU rektorius eina ir tam pačiam universitetui priklausančios klinikos vadovo pareigas. O kai profesorius paviešino neskaidrius sandėrius Švietimo ir mokslo ministerijoje, atidesni skaitytojai buvo apstulbinti keistų, tarsi ta pačia ranka rašytų pagiežingų komentarų gausa, bandymais suniekinti jo asmenybę ir mokslinę tiriamąją veiklą.

 

Tokia reakcija paskatino susimąstyti apie užkulisinius kai kurių valdžioje esančių arba atsakingas pareigas einančių asmenų ryšius su labai nešvaria veikla užsiimančiomis grupuotėmis, bandančiomis atgrasinti žmones nuo pranešimų apie akademinės etikos pažeidimus arba korupcijos atvejus. Tačiau po kurio laiko paaiškėjo, kad profesorius buvo teisus. Jo pavyzdys skatina drąsiau reikšti savo pilietinę poziciją.

„Mokslo Lietuvos“ informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.