Ar suvokiate, tėvynainiai, ką darote?

Perskaičius žinią apie tai, kad ketinama likviduoti Lietuvos medicinos biblioteką, sustingo ne tik kūnas. Sveikatos apsaugos ministerijos planams pritarė ir Vyriausybė. Ar suvokiate, tėvynainiai, ką darote? Juk jūs tampate medicinos mokslo paveldo griovėjais Lietuvoje.

LMB nuotraukaLiks tik didžiuotis bent žinant, kad klesti Europos Sąjungos šalyse savarankiškos, dažniausiai vadinamos nacionalinėmis, medicinos bibliotekos: Norvegijos medicinos biblioteka ir visas jos tinklas, Lenkijos medicinos (gydytojų) biblioteka Varšuvoje, Europos medicinos bibliotekų asociacija, jau nė nekalbant apie Amerikos nacionalinę medicinos biblioteką ir daugybę jos padalinių. Bibliotekos turi savo fondus, kuriuos išsaugoti privalu. Taip daroma pasaulyje.

 

Prieš imantis bibliotekos pertvarkymo, reikia žinoti, kad fondai yra kultūros paveldas, jie neturi būti perduoti iš vienos bibliotekos kitoms, nes jie yra įtraukti į katalogus, cituojami tarptautiniu mastu. Lietuvos medicinos bibliotekos literatūra nedubliuoja kitų šalies bibliotekų rinkinių. Tai – labai subtili ir unikali kultūros paveldo dalis. Negaliu patikėti, kad Seimas galėtų pritarti Lietuvos medicinos bibliotekos likvidavimui. Kokiu abejingu savo šaliai žmogumi reikia užaugti, kad būtų taip brutaliai užsimota naikinti jos kultūrą ir dešimtmečiais kurtą turtingą paveldą?

Prof. Irena Balčiūnienė

Autorė yra habilituota medicinos mokslų daktarė, nusipelniusi Lietuvos gydytoja.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.