Knygos ir mokslo minties muziejus

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Vrublevskių bibliotekoje darbą pradėjo Lietuvos knygos muziejaus kūrimo kolegija. Pirmas sprendimas priimtas dėl muziejaus pavadinimo, kuris leistų geriausiai atsiskleisti kuriamo muziejaus koncepcijai. Ši institucija vadinsis Bibliopoliu.

Graikų kalbos žodis „polis“ reiškia pilį ar net miestą-valstybę, kaip, pavyzdžiui, Vatikaną ar senovės Atėnus. O graikų žodis „biblion“ reiškia knygą. Iš čia ir Biblija – šventoji knyga, t. y. Šventasis Raštas. Taigi Bibliopolis – knygų miestas.

Kaip ir kiekviename mieste, Bibliopolyje turėtume rasti senamiestį, kuriame bus galima susipažinti su seniausiomis rankraštinėmis ir spausdintinėmis knygomis, miesto archeologijos aikštę: čia rodoma, kaip sukuriama knyga, kokių priemonių ir medžiagų tam reikia, miesto turgų (čia viskas apie knygų prekybą), miesto kalėjimą (kaip knygos būdavo cenzūruojamos ir net draudžiamos) ir dar daug kitokių įdomių dalykų, pasakojančių apie knygas.

dantiraščiai 3
Dantiraščių kolekcijos eksponatai LMA Vrublevskių bibliotekoje

dantiraščiai 1

LMA Vrublevskių bibliotekos saugyklų pastato rekonstrukcija turėtų būti baigta 2020 m. Rūmų kapitalinis remontas bus pradėtas 2021 m. Kol Bibliopolio ekspozicijos įsikurs renovuotose rūmų patalpose, muziejus jau kitais metais savo veiklą pradės virtualioje erdvėje.

 

Vrublevskių bibliotekoje saugoma dantiraščių – seniausių Lietuvoje rašto pamink­lų – kolekcija. Originalią molio ir gipso atspaudų kolekciją šumerų ir akadų kalbomis buvusiai Valstybinei Vrublevskių bibliotekai buvo deponavęs orientalistas, kolekcionierius Pranciškus Tičkovskis (Tyczkowski, 1893 – XX a. 9 deš.), įsigijęs šiuos rašto paminklus Artimuosiuose Rytuose pirmąjį XX a. ketvirtį. Parengta pagal LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.