Lietuvos mokslininkų sąjungoje

Gruodžio 14 d. įvyko pirmasis XV suvažiavime išrinktos Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS) tarybos posėdis. Buvo aptartos LMS veiklos gairės dramatiškai besikeičiančioje visuomeninėje situacijoje. Tarybos nariai pakviesti artimiausiu metu pateikti pasiūlymus naujosios kadencijos (2018–2020) laikotarpiui, pasiskirstyti veiklos sritimis. Kitas LMS tarybos posėdis numatytas 2019 m. sausio pirmoje pusėje.  

Supažindiname su šio posėdžio nutarimais:

Dėl švietimo ir mokslo mi­nistro kandidatūros

18 Stasys Tum Śnas1
Dr. Stasys Tumėnas

LMS taryba, atsižvelgdama į jau seniai susiklosčiusią labai sudėtingą švietimo ir mokslo raidos situaciją valstybėje, susipažinusi su dabartinės kadencijos Seimo narių kompetencijomis ir profesine patirtimi, į švietimo ir mokslo ministrus siūlo doc. dr. Stasio Tumėno kandidatūrą.

Susipažinti su doc. dr. Stasio Tumėno kvalifikacija ir patirtimi leidžia išsami viešojoje erdvėje paskelbta informacija. Skaitytojams primename tik pagrindinius faktus. Stasys Tumėnas – kalbininkas, humanitarinių mokslų daktaras, pedagogas, visuomenės veikėjas. Baigęs Linkuvos vidurinę mokyklą, studijavo Vilniaus universitete, vėliau – šio universiteto aspirantūroje apgynė mokslų daktaro disertaciją. Turi daugiau kaip trijų dešimtmečių pedagoginę ir vadybinę universitetinio ugdymo patirtį. 1993–2000 m. – Šiaulių universiteto Pedagogikos fakulteto dekanas. Mokslo darbų leidinio „Pradinis ugdymas“ steigėjas. Ilgametis LMS narys. Doc. dr. Stasys Tumėnas labai daug prisidėjo, stiprindamas universitetų tarptautinius ryšius, ypač su Kento ir Nebraskos universitetu Omahoje (JAV), skatindamas išeivijos mokslininkus bendradarbiauti su Lietuva. Ateinantys – 2019 – metai yra paskelbti Pasaulio lietuvių metais. Vienas iš svarbiausių šių metų renginių, kuriuos organizuojant Stasys Tumėnas jau dabar aktyviai dalyvauja, yra Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas.

 

Gerai žinoma ir plati jo visuomeninė veik­la bei pilietinė pozicija. Nuo pirmųjų dienų dalyvavo Lietuvos Sąjūdžio veikloje, buvo Sąjūdžio tarybos Šiaulių tarybos leidinio „Krivūlė“ vyr. redaktoriaus pavaduotojas. 1995–2016 m. – leidyklos „Šiaurės Lietuva“ savininkas ir vadovas, redagavo almanachą „Šiaurės Lietuva“. Nuo 2011 m. – Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys, išrinktas kaip nepriklausomas kandidatas, 2015–2016 m. – Šiaulių miesto vicemeras. Nuo 2016 m. – Lietuvos Respublikos Seimo narys. Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininko pavaduotojas, principingai pasisakantis tautos susitelkimo, jos kultūros paveldo, pilietiškumo temomis. Apie savo darbą Seime jis išsamiai informuoja skaitytojus labai informatyviuose naujienlaiškiuose, visada pateikdamas daug visuomeninės ir kultūrinės informacijos.

Doc. dr. Stasys Tumėnas daugelio mokslinių ir publicistinių knygų autorius. Neseniai „Mokslo Lietuvoje“ pristatėme jo naująją knygą „Gyvenimo sankirtos“. Ir štai pasirodė dar viena jo knyga apie pedagogę – „Stanislava Lovčikaitė: Šiaurės Lietuva – mūsų esaties gūžta“, kurioje atsispindi ne tik Mokytojos portretas, bet ir visa pokario Linkuvos gimnazija.

 

Dėl akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus

Lietuvos mokslininkų sąjungos taryba, susipažinusi su Lietuvos mokslo tarybos pateikta informacija, pritaria doc. dr. Loretos Tauginienės kandidatūrai į šias, labai atsakingas pareigas ir kviečia Seimo narius skirti doc. dr. Loretą Tauginienę akademinės etikos ir procedūrų kontroliere.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.