Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Lietuvos vardo diena įtraukta į atmintinų dienų sąrašą. Seimas priėmė Atmintinų dienų įstatymo pataisą, kuria nuspręsta papildyti atmintinų dienų sąrašą. Pagal naujas nuostatas, kovo 9-ąją nutarta paskelbti Lietuvos vardo diena. Atmintinų dienų įstatyme įtvirtinta, kad atmintina diena – reikšminga diena, susijusi su esminiais Lietuvos valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo faktais ar įvykiais, visuotinių vertybių propagavimu, atminimo kultūros ir gyvosios istorijos išsaugojimu. Jame į atmintinų dienų sąrašą įtrauktos 67 dienos.

 

Paskirta etikos ir procedūrų kontrolierė. Seimas, vadovaudamasis Mokslo ir studijų įstatymu, nutarė skirti dr. Loretą Tauginienę akademinės etikos ir procedūrų kontroliere. Priimtas nutarimas įsigalios 2019 m. sausio 21 d. Dr. L. Tauginienė šiuo metu yra Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto mokslo darbuotoja, Mykolo Romerio universiteto Akademinės etikos centro vadovė. Ji anksčiau yra ėjusi Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos patarėjo pareigas.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius yra valstybės pareigūnas, nagrinėjantis skundus, pranešimus ir inicijuojantis tyrimus dėl galimų akademinės etikos ir procedūrų, įtvirtintų mokslo ir studijų institucijų akademinės etikos kodeksuose, pažeidimų. Jį penkerių metų kadencijai skiria Seimas. Tas pats asmuo kontrolieriumi negali būti skiriamas daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

 

Anglijoje nuteisti asmenys, davę kyšius Lietuvoje. Tačiau kam jie davė? Seimo narys Naglis Puteikis užklausė, ar Generalinė prokuratūra vykdo tyrimą, kam iš Lietuvos Respublikos piliečių „Alstom“ korporacijos atstovai davė kyšius ir, jei toks tyrimas vyksta, kaip sekasi, o jei nevyksta, tai kodėl. Žiniasklaida pranešė, kad Anglijoje jau antroje byloje yra nuteisti „Alstom“ korporacijos atstovai už kyšininkavimą Lietuvoje: https://www.delfi.lt/verslas/energetika/trys-alstom-darbuotojai-nuteisti-uz-kysininkavima-lietuvoje.d?id=79940341.

 

Užuojauta dėl politiko ir agronomo Vytauto Einorio mirties. Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu pareiškė nuoširdžią užuojautą buvusio Seimo nario, žemės ūkio ministro, politiko ir agronomo Vytauto Einorio artimiesiems. Vytautas Einoris 1993–1994 m. buvo Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Kazachstane. 1994–1996 m. dirbo žemės ūkio ministru. Nuo 1995 m. iki 2004 m. buvo Lietuvos Respublikos Seimo narys. Nuo 2006 m. dirbo Nacionalinės veterinarijos laboratorijos direktoriaus pavaduotoju. Pasak parlamento vadovo, Vytautas Einoris buvo nusipelnęs agronomijos srityje, buvo mokslinis agronomas-ekonomistas, daug dirbo žemės ūkio sektoriaus labui.

 

 

Seimo nario V. Kamblevičiaus pareiškimas: „Bandymas susigrąžinti Lietuvos piliečius patinka ne visiems.“ „Paskutinėmis senųjų metų dienomis sulaukiau žurnalistų dėmesio dėl Seime įregistruoto nutarimo projekto, kuriuo siekiame pasiūlyti Vyriausybei nedelsti ir iki 2019 m. liepos 1 d. parengti atitinkamus įstatymus, numatančius Lietuvos Respublikos piliečių grįžimo iš užsienio priemones. Ne paslaptis, kad Lietuvos tuštėjimas jau tapo įsisenėjusia problema, kurios sprendinių nerandame iki šiol. Tačiau vos tik įregistravome nutarimo projektą, kuris turi virsti realiais darbais, turime teisintis žiniasklaidai.

Priminsiu, kad kovai su emigracija dar anoje kadencijoje Seime buvo sukurta nuolatinė Migracijos komisija, turinti rengti, svarstyti, siūlyti įstatymo projektus ir juos teikti Seimui. Tuomet atrodė, kad komisijos sudarymas gali tapti lūžiu, tačiau rezultatas, švelniai tariant, lūkesčių nepateisino. Štai oficialioje Seimo interneto svetainėje galime pamatyti komisijos darbo rezultatą: per dvejus metus svarstyti tik 6 projektai, išleisti 25 pranešimai spaudai, kurių dauguma – informacinio pobūdžio. <…> Per dvejus pastaruosius metus nebuvo įgyvendinta praktiškai jokia iniciatyva.

<…> Manau, kad Seimas pritars siūlymui ir Vyriausybė dės visas pastangas, kad reikiami įstatymai, skatinantys grįžti mūsų tautiečius, būtų priimti jau kitais metais. Šio tikslo siekėme ir eidami į 2016 m. Seimo rinkimus. Emigrantų grąžinimas buvo prioritetinis klausimas mūsų programoje, tad nebesikliauname butaforine Migracijos komisija ir bandome patys pasiekti konkretų rezultatą, padėsiantį susigrąžinti brangiausią Lietuvos turtą – žmones.“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.