Socialiai orientuotos žaliosios ekonomikos kompleksinė plėtra regionuose

Iniciatyvinė mokslininkų grupė, kurioje jau šiuo metu dirba kelių universitetų atstovai, siūlo kompleksą priemonių, kurios turėtų padėti spręsti vieną iš sudėtingiausių mūsų valstybės problemų – paskatinti subalansuotą visų jos regionų raidą. Jau seniai laikas suprasti, kad monocentrinė orientacija daro milžinišką žalą valstybei. Tai, kad daugiau kaip 42 proc. BVP sukuriama viename mieste (sostinėje) liudija apie suprimityvintą, o tiesiai sakant, apie nemokšišką ekonomikos valdymą. Jokiu būdu negalima pateisinti to, kad daugiau keturi penktadaliai šalies teritorijos skendi sąstingyje.

Gyventi atokesniuose, mažiau urbanizuotuose regionuose ne tik nepatogu, bet ir nesaugu. Netekę pragyvenimo šaltinį teikusio darbo, gyventojai netrukus netenka ir socialinių paslaugų. Tokie socioekonominiai pokyčiai, kaip masinis mokyklų, kitų švietimo, sveikatos apsaugos ir kultūros institucijų uždarinėjimas, jau kuris laikas balansuoja ant ribos, už kurios išryškėja nusikalstama, visam valstybės egzistavimui pavojų kelianti veikla. Tačiau net ir nauja politinė jėga, šiuo metu save pristatanti kaip „valstiečiai ir žalieji“, nesugeba rasti efektyvių praktinių sprendimų, kurie paskatintų visų valstybės regionų ekonominę pažangą.

 

Virtualiajam tyrėjų tinklui šį kartą pavyko sutelkti ne tik mokslininkų, bet ir praktikų, net politikų grupę, kurią vienija darnios visų regionų raidos siekis. Joje dalyvauja besijungiančių Vilniaus ir Šiaulių universitetų įvairių mokslo sričių (ekonomikos, vadybos, psichologijos, sociologijos ir kt.) tyrėjai ir nemaža grupė mokslo reikšmę suprantančių Seimo narių, profesinių mokyklų ir savivaldybių atstovai. Forume įžvalgomis pasidalijo Lietuvos Respublikos Seimo nariai – Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, turintis didelę ūkininkavimo patirtį Andriejus Stančikas ir žinomas sveikos gyvensenos propaguotojas Dainius Kepenis, Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas, regioninės politikos ir kaimiškųjų vietovių ekonomikos tyrėjas prof. dr. Jonas Jasaitis, Lietuvos sporto universiteto profesorius Albertas Skurvydas, Vilniaus universiteto profesorius psichologas, LMS tarybos narys Albinas Bagdonas, ilgametis profesinio mokymo organizatorius Vladas Pusvaškis, socialinės ekologijos ir sistemų teorijos tyrėjas prof. Vladimiras Novosadas ir kt. Dailės kūrinius eksponavo ir kultūros bei elgsenos aktualijas apžvelgė dailininkė Gražina Vitartaitė.

 

22 Forumas Novosadas
Prof. dr. Vladimiras Novosadas
22 forumas Kepenis kalba1
Kalba Seimo narys Dainius Kepenis
22 Forumas Juknevičienė
RENET tinklo koordinatorė doc. dr. Vita Juknevičienė
22 forumas Vitartaitė
Dailininkė Gražina Vitartaitė
22 Forumas Stančikas
Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas
22 forumas Skurvydas kalba
Pranešimą skaito LSU prof. Albertas Skurvydas
22 forumas Rektorius
Forumo dalyvius sveikina Šiaulių universiteto rektorius prof. Darius
Šiaučiūnas

Šio forumo diskusijos yra tęstinės. Po poros mėnesių jos bus tęsiamos Kaune. Negalinčius dalyvauti tiesiogiai kviečiame pasinaudoti virtualaus prisijungimo galimybe. Prisijungimo instrukciją rasite RENET svetainėje: Virtualus prisijungimas: https://ac.liedm.net/renet/. „Mokslo Lietuvos“ informacija.

22 forumas dalyviai
Forumo dalyviai Šiaulių universiteto bibliotekoje
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.