Klaida ant paminklo

Kai Vladas Greičius kreipėsi dėl rekordo registravimo apie ilgiausiai viešai nepastebėtą klaidą, Lietuvos rekordus registruojantiems ekspertams teko tirti pateiktą paraišką. Paaiškėjo, kad ant Vinco Grybo sukurto paminklo Vincui Kudirkai yra ne viena klaida.

22 2 Kronika Klaida and Vinco Kudirkos paminklo
Daktaro Vinco Kudirkos paminklas
Kudirkos Naumiestyje (Šakių r.)

Vincas Kudirka gimė 1858 m. gruodžio 31 d., o ant paminklo iškalta data skelbia, kad jis pasaulį išvydo 1856 m. lapkričio 31 d., tačiau šios dienos lapkritis neturi. Taigi, klaidingi ir metai, ir mėnuo. Kadangi pirmapradį autoriaus darbą keisti draudžia autorinių ir gretutinių teisių įstatymas, apie šias klaidas skelbia šalia paminklo pastatyta informacinė lentelė.

Paminklų su klaidomis V. Kudirkai yra ir daugiau. Ant paminklo Tauragėje „Tautišką giesmę“ sudaro tik du posmeliai ir autorystę skelbia užrašas „V. Kudirka“. Nors 1898 m. laikraštyje „Varpas“ Nr. 6 pirmą kartą paskelbtame kūrinyje yra keturi posmai, o autorystė nurodyta taip: „Gaidą ir žodžius sudėstė V. K.“

 

Klaidų ant Vincui Kudirkai skirtų paminklų yra ne tik Lietuvoje, bet ir JAV. Pavyzdžiui, ant 1961 m. Čikagoje pastatyto paminklo „Tautiška giesmė“ ne tik sutrumpinta, bet ir iškraipyta prasmė: vietoje žodžių „Tegul saulė Lietuvoj“ įrašyta „Tegul saulė Lietuvos“.

Mums „Tautiškos giesmės“ žodžiai ypač svarbūs šiomis dienomis. Jie pasako, ką daryti, kad pasaulyje išliktumėme kaip tauta su savo kalba, kultūra ir teritorija. „Tautiškoje giesmėje“ V. Kudirka ragina tautą, kiekvieną mūsų kurti šviesią ir teisingą Lietuvą čia, o ne kažkur kitur, kad čia viešpatautų vien dorybė, dvasinė kultūra ir meilė Lietuvai. Todėl daug reikšmingiau būtų, jei šalia paminklų atsirastų „Tautiškos giesmės“ priesakų aiškinimas, o ne klaidos akcentavimas.

22 2 Kronika Klaida and Vinco Kudirkos paminklo lentelė
Lentelė su tikslia V. Kudirkos gimimo data.
Vlado Greičiaus nuotr

Vytautas Navaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.