Matematikos dirbtuvėse pramonės įmonių problemų sprendimai

Be matematinių metodų taikymo, būtų sunku įsivaizduoti problemų sprendimą įvairiose srityse. Todėl jau trečius metus iš eilės Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkams įmonių atstovai pateikia verslui tenkančius išbandymus. Pasitelkę matematines žinias, mokslininkai ieško jų galimų sprendimų.

22 4 KTU Matematikos dirbtuvių akimirka
Matematikos dirbtuvių akimirka. KTU nuotr

Panašūs renginiai pasaulyje nėra naujiena. Tarp kompanijų, kurios dalyvauja tokiose dirbtuvėse, yra „Philips“, „Orange“, ING bei SEB bankai ir daugelis kitų gerai žinomų vardų. Tačiau KTU organizuojamos dirbtuvės – vienintelis tokio tipo renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Pernai KTU mokslininkams buvo patikėti UADBB „AON Baltic“, UAB „Finpass“, UAB „DPD“, UAB „SBA“, „Skandinaviska Enskilda Banken AB“ Vilniaus filialo uždaviniai. Dalyvauti panoro ir užsienio šalių atstovai: iš „Howard Science Limited“ įmonės, Oksfordo, Baltarusijos valstybinio, Mashhad Ferdowsi (Iranas) bei Oldenburgo universitetų. Dirbtuvių metu ieškoma sprendimų energetikos, gamybos, elektronikos, aplinkosaugos, finansų, medicinos, prekybos ir kitose verslo bei pramonės srityse dirbančių įmonių užduotims.

„Šios dirbtuvės yra geras būdas akademikams ieškoti galimų pramonės ir verslo problemų sprendimų“, – sako „Howard Science Limited“ atstovas dr. Danielis Howardas.

 

Kokių sprendimų galima tikėtis?

UADBB „AON Baltic“, pasaulyje žinomai profesionalių paslaugų įmonei, siūlančiai rizikos valdymo, taupymo ir sveikatos draudimo sprendimus, buvo pateikti keli matematiniai modeliai, skirti dideliam automobilių parkui apdrausti ir galimiems draudiminiams įvykiams prognozuoti. Dirbdami prie koncerno SBA užduoties, mokslininkai siekė padėti optimizuoti baldų gamybos ciklą, kuris sutrumpėtų 10 proc. Tokie rodikliai leistų sutaupyti darbuotojų darbo laiką ir geriau automatizuoti gamybą.

Vilniaus filialas „Skandinaviska Enskilda Banken AB“ sukūrė matematinį modelį, leidžiantį pagerinti klientų mokumo prognozę, o „DPD“ siuntų pristatymo tarnybai mokslininkai padėjo įvertinti siuntų pristatymo efektyvumą. Nustatyti pagrindiniai veiksniai, trukdantys tai atlikti optimaliai.

„FinTech“ startuoliui „Finpass“ buvo rekomenduotas algoritmas, pagrįstas didžiųjų duomenų analitikos principais, leidžiantis vertinti paskolos prašytojo tvariąsias pajamas pagal Lietuvos banko rekomendacijas.

 

Sprendimai atveria naujas galimybes

Pasak D. Howardo, dalyvavusio matematinių sprendimų verslui dirbtuvėse, kai kurie rezultatai gali būti ir gana netikėti: „Dirbtuvėse buvo naudojamas „RStudio“ paketas, ir tik čia apie jį sužinojau. Kaip ir tai, kad kai kurios iš pateiktų problemų turi didžiulį kiekį duomenų. Prie duomenų gavimo dirbau keletą metų, tačiau nesuvokiau, kad jų kiekis gali būti toks didžiulis. Turiu omenyje šimtus milijonų eilučių.“ Jis neabejoja, kad gauta informacija bus labai naudinga, pardavinėjant programinę įrangą. „Supratau, kad žmonėms, įsigyjantiems programinę įrangą, reikia galimybės įvesti milijonus eilučių ir duomenų ar procedūrų, kuriomis galima apdoroti turimus duomenis. Taigi reikia iš naujo apgalvoti visus šiuos dalykus.“

 

Kviečia į trečiąsias matematikos dirbtuves

KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakultetas nuo 2016 m. yra Industrinės matematikos Europos konsorciumo (angl. The European Consortium of Mathematics in Industry) narys, o 2017 m. Verslo ir pramonės problemų matematinio sprendimo dirbtuvės buvo įtrauktos į COST veiklą „Matematikos industrijai tinklas“ (angl. Mathematics for Industry Network, MI-NET).

2019 m. birželio 10–14 d. „Matematinių sprendimų verslui ir pramonei dirbtuvės“ trečią kartą vienys verslo, pramonės ir akademinio pasaulio atstovus, kad jie, naudodamiesi savo patirtimi ir įgūdžiais, rastų sudėtingų, aukšto lygio problemų sprendimą. Daugiau informacijos galima rasti https://matematikosdirbtuves.ktu.edu/.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.