Vytautas Kleiza – dviejų dešimtmečių ministras

Šiemet, sausio 30 d. docentui Vytautui Antanui Kleizai būtų sukakę 100 metų. Bet jau dešimtmetis, kai jo nebėra tarp mūsų.

22 2 Naujos knygos Kleiza Knygos viršelis
Knygos viršelis

V. Kleiza buvo ilgametis sveikatos apsaugos ministras (1960–1980 m.), savo darbui ir pacientams atsidavęs gydytojas chirurgas. Dirbo Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninėje, Kauno klinikose, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, Vilniaus respublikinėje ligoninėje, Vilniaus miesto 1-ojoje tarybinėje klinikinėje ligoninėje, Vilniaus miesto Antakalnio klinikinėje ligoninėje, Lietuvos onkologijos institute, Santariškių klinikose. V. Kleiza yra sakęs: „Daug pasitenkinimo man atnešė šis darbas, t. y. tarnystė ligoniui, ir galiu drąsiai pasakyti – ši profesija yra mano laimės talismanas.“

V. Kleiza – inkstų transplantacijos pradininkas Lietuvoje. 1974 m. kartu su Baliu Dainiu atliko pirmąją inksto transplantaciją iš gyvo donoro. Jam einant sveikatos apsaugos ministro pareigas, suprojektuotos ir pastatytos ligoninės didžiuosiuose miestuose ir rajonuose, ambulatorijos kaimuose, išugdyti kvalifikuoti specialistai.

 

Dešimtosios V. Kleizos mirties metinės buvo paminėtos prieš metus Lietuvos medicinos bibliotekoje organizuotoje prisiminimų popietėje. 2018 m. parengta ir išleista knyga, kurioje sudėti kolegų, artimųjų, jį pažinojusių žmonių atsiminimai ir mokslinės veiklos bei literatūros apie jį bibliografija. Iš viso 527 šaltiniai. Pirmoji publikacija – pranešimas Respublikinės onkologų konferencijos medžiagoje (1957).

Bibliografijoje užfiksuoti 369 moksliniai darbai: straipsniai apie chirurginį skrandžio, krūties ir skydliaukės vėžio gydymą, organų transplantaciją, medicinos mokslų kandidato disertacija „Skydliaukės funkcinės būklės tyrimas žymėtu J 131 tiroksinu ir žymėtu J 131 trijodo tironinu‘‘ (1966), knygos „Sveikatos apsauga Lietuvoje 1917–1967“ (1968), Organų persodinimas“ (su Baliu Dainiu, 1978), „Apie organų persodinimą“ (su Baliu Dainiu, 1980), „Inkstų vėžys“ (1998) ir kt. Taip pat paminėti 42 išradimai ir racionalizaciniai pasiūlymai (kai kurie su bendraautoriais).

 

Bibliografiją sudarė Lietuvos medicinos bibliotekos Leidybos sektoriaus vedėja, bibliografė Danutė Malakauskienė. Atsiminimais knygoje apie doc. Vytautą Kleizą pasidalino Povilas Rimkus, Balys Dainys, Edmundas Baltakis, Jurgis Brėdikis, Leokadija Maižiešytė, Juozas Olekas, Gediminas Rimdeika, Regimantas Skarulis, Audrė Srėbalienė, Dalia Triponienė, sūnus Vytautas Kleiza, dukra Dalia Zeleckienė, anūkės Rasa Petkevičienė ir Inga Rakštelienė. Leidinyje pateiktos nuotraukos iš šeimos asmeninio archyvo. Jose – V. Kleiza su artimaisiais, kolegomis, darbo ir laisvalaikio akimirkos.

 

Janina Valančiūtė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.