Į Vilniaus universitetą sugužės užsienio švietimo ekspertai – diskutuos apie pasaulį be universitetų

Balandžio 4 d. Vilniaus universiteto (VU) 440-ojo gimtadienio proga į sostinę atvyks aukšto rango politikai, profesoriai, universitetų rektoriai ir geriausi aukštojo mokslo ekspertai iš viso pasaulio, nagrinėsiantys šiuolaikinio universiteto pokyčiams aktualiausias temas tarptautiniame forume „Pasaulis po universiteto“ (angl. „World after University“).

Renginyje spartaus ekonominio augimo ir aukštojo mokslo plėtros šalių universitetų atstovai ir svečiai iš viso pasaulio analizuos Vakarų universiteto modelio sklaidą į kitas civilizacijų sritis ir jų sąveiką su skirtingomis pasaulėžiūromis bei žinių struktūromis.

Tarptautiniame forume pranešimus skaitys buvęs Pasaulio banko aukštojo mokslo koordinatorius, konsultavęs universitetus ir vyriausybes daugiau nei 100 šalių Jamil’as Salmi, Honkongo universiteto viceprezidentas John’as W. Kao, UNESCO direktoriaus pavaduotoja švietimui, buvusi Italijos švietimo ministrė Stefania Giannini, taip pat ekspertai iš Anglijos, Škotijos bei Kinijos.

 

Švietimo ekspertai ir filosofai aptars universitetų misiją perorientuojant ekonomiką ir visą švietimą į kūrybiškumo ugdymą, taip pat funkcijas, kurias iš universitetų perima ir dubliuoja kitos institucijos.

VU rektoriaus prof. Artūro Žukausko teigimu, proveržis švietime, universitetų funkcionavimas ir ateitis yra glaudžiai susiję su valstybės lyderių ir švietimo politikos formuotojų pozicija.

 

„Jei valstybėje švietimas laikomas prioritetine sritimi, lemiančia tos šalies pažangą, o jo finansavimas nėra tik resursų perskirstymas, bet ir apgalvota ateities investicija, tai iš jo valstybė tikrai turėtų sulaukti kokybiškos grąžos. Ji turi būti matuojama ne siaurų ekonominių rodiklių rėmuose, o plačiame žmogaus galimybių ir lankstaus prisitaikymo prie sparčiai kintančių sąlygų kontekste. Šiame pasaulinio lygio forume kviesime apskritai diskutuoti, kas atsitiktų, jeigu mūsų neliktų, koks būtų pasaulis po arba be universitetų“, – sako VU rektorius A. Žukauskas.

 

Forumo metu vyks panelinė diskusija apie universitetų misiją XXI amžiuje, moderuojama Lietuvos Respublikos Nepaprastosios ir įgaliotosios ambasadorės prie UNESCO dr. Irenos Vaišvilaitės. Diskusijos metu švietimo ekspertai aptars išskirtinius universiteto kaip institucijos privalumus ir padės apibrėžti tvirtą šio civilizacijos reiškinio pagrindą, taip pat kels klausimus: ar universitetai vis dar yra būtina visuomenės tobulėjimo ir valstybės pažangos dalis? Kaip moderniame pasaulyje turėtų keistis universitetinė kultūra ir pati institucija?

Forumo programa.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.