Naujos knygos

Šakys, Vigintas. (2019). Veiklos analitikos įvadas su Microsoft Excel 2016 Power Pivot ir Power BI. KTU leidyk­la „Technologija“.

Vadovėlio autorius Vigintas Šakys, remdamasis ekspertų prognozėmis, pabrėžia, kad per artimiausius 5–10 metų veiklos analitika bus pradėta masiškai naudoti kaip privaloma kompiuterinio raštingumo sudėtinė dalis, tad jai būtina skirti daugiau dėmesio. Leidinys skirtas supažindinti Kauno technologijos universiteto (KTU) ir kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų studentus, jau dirbančius analitikus, informatikus, įmonių ir organizacijų bei jų padalinių vadovus su veiklos analitikos paskirtimi, pagrindinėmis sąvokomis, sutinkamomis problemomis ir programinės įrangos priemonėmis.

Pasak V. Šakio, veiklos analitikos pagrindinis tikslas – suteikti galimybę interaktyviai naudotis duomenimis, kad būtų galima jais naudotis. Analizuodami istorinius ir dabartinius duomenis, situacijas ir pasiektus rezultatus, sprendimų priėmėjai gauna vertingų žinių, kurios suteikia jiems galimybę priimti pagrįstus ir geresnius sprendimus.

„Jau daug metų politikai, mokslininkai, verslininkai ir žurnalistai kalba, kad Lietuvai, neturinčiai vertingų gamtinių išteklių, sėkmingas kelias į gerovę galėtų būti inovatyvios aukšto intelekto darbuotojų reikalaujančios technologijos. Viena iš jų galėtų būti moderni IT sritis – tarpusavyje glaudžiai susiję dirbtinio intelekto (angl. artificial intelligence), didžiųjų duomenų (angl. big data), mašininio mokymosi (angl. machine learning) ir veiklos analitikos (angl. business intelligence) modeliai, metodai, programinė įranga ir jų kompleksinio naudojimo studijose, versle ir kasdieniniame gyvenime klausimai“, – sako KTU docentas.

 

V. Šakys atkreipia dėmesį, kad pasaulinio lygio IT ekspertai šiandien veiklos analitiką mato kaip vieną iš svarbiausių informacinių technologijų sričių, kuri artimiausiu laikotarpiu bus pradėta masiškai naudoti kaip privaloma kompiuterinio raštingumo sudėtinė dalis, todėl būtina spręsti veiklos analitikos žinių trūkumo problemą: „Veiklos analitikos temas reikėtų įtraukti praktiškai į visas technologijos universiteto studijų programas, išleisti vadovėlius ir mokomąsias knygas, taip pat sukurti šiuolaikines mokomąsias laboratorijas. Ši veiklos analitikos įvadinė mokomoji knyga kaip tik skirta išvardytiems klausimams spręsti.“

Vadovėlis išleistas dviem formatais – elektroniniu ir spausdintu. Elektronine knyga nemokamai gali naudotis visi Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai ir dėstytojai, jei tuo metu gali prisijungti prie interneto svetainės www.ebooks.ktu.lt. Knygą taip pat galima nusipirkti KTU el. parduotuvėje:
e-parduotuve.ktu.edu.

 

 

Saulius Grybkauskas, Mindaugas Tamošaitis. (2019). Žmogus, jungęs epochas. Monografija. Algirdo Brazausko politinė biografija. Dailininkas Albertas Broga. V., Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 416 p.

Monografijoje pateikiamas argumentuotas, gausiais archyviniais šaltiniais, daugelio interviu, moksline ir publicistine literatūra grįstas požiūris į vieno svarbiausių Lietuvos vadovų – Algirdo Brazausko – politinę veiklą. Šios knygos pasakojimas pradedamas XX amžiaus penktojo dešimtmečio pabaiga, kai A. Brazauskas žengė pirmuosius žingsnius kaip politikas, o baigiamas 2010-ųjų – A. Brazausko mirties metų – Lietuvos politiniais įvykiais.

Į šį politiką siūloma pažvelgti ne kaip į nežinia iš kur atsiradusią duotybę, o kaip į asmenybę, kuri buvo veikiama to meto politinių, socialinių ir ekonominių aplinkybių. Tai ne vien pasakojimas apie asmenį – kartu tai pasakojimas ir apie visą kartą, patyrusią okupaciją, išgyvenusią sovietizaciją, dirbusią, kūrusią vėlyvuoju sovietmečiu, galiausiai tapusią nepriklausomybės atkūrimo dalyve ir liudininke. Knygoje atskleidžiama A. Brazausko, kaip politinės asmenybės ir lyderio, branda ir ankstyvoji socializacija sudėtingu Lietuvos nepriklausomybės praradimo, sovietų ir nacių okupacijos bei pokario laikotarpiu. Aptariamos A. Brazausko, kaip politiko, brandą lėmusios aplinkybės ir veiksniai, apžvelgiama jo ekonominių ir socialinių interesų samprata, daug dėmesio skiriama santykiams su Maskva, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio vadovybe, jo užimtai pozicijai Lietuvai vaduojantis iš TSRS gniaužtų, atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos nepriklausomybę.

Knygoje aiškinamasi, kodėl A. Brazauską lydėjo sėkmė pirmuose demokratiniuose Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, kaip pasikeitė Lietuva jo prezidentavimo laikotarpiu ir vėliau, vadovaujant šalies Vyriausybei. Analizuojama A. Brazausko veikla jam esant nuo TSKP priklausomos LKP nariu, kuriant savarankišką LKP, ją pertvarkant į LDDP ir vėliau šią partiją sujungiant su LSDP į vieną kairiosios ideologijos politinę partiją.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.