Gyvybės mokslų srities inovacijos iškėlė Lietuvą tarp stipriausių Vidurio Europoje

Ekspertus džiugina milžiniškas Lietuvos šuolis gyvybės mokslų inovacijų srityje – pastaraisiais metais šio sektoriaus kuriama pridėtinė vertė 4 kartus didesnė, nei tradicinės pramonės. Lietuva išsikėlė ambicingą tikslą tapti patraukliausia šalimi gyvybės mokslų inovacijų plėtrai ir iki 2030 m. inovacijoms skirti 5 proc. BVP.

04081411Tačiau jau šiandien būtina ieškoti strateginių sprendimų ateičiai: didinti inovacijų sektoriaus nepriklausomybę nuo ateityje mažėsiančios Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos,  išauginti valstybės ir privataus verslo paramą prioritetinėms gyvybės mokslų inovacijų sritims. Juo labiau, kad aukštųjų technologijų įmonių atstovai perspėja ir apie pažangą stabdančius žmogiškuosius veiksnius.

Balandžio 8 – 12 dienomis Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centre vykstančiame tarptautiniame mokslo ir inovacijų renginyje „Sveikata visiems 2019“ dažniausi žodžiai – bendradarbiavimas, kooperacija, inovacijos. Į vieną plataus masto renginį susibūrę diskutuoja mokslininkai, verslininkai, valstybės ir politikos veikėjai.

Pasak LSMU prorektorės mokslui prof. habil.dr. Vaivos Lesauskaitės, mokslo ir inovacijų savaiė universitete surengta minint Pasaulio sveikatos dieną, kurios šiųmetė tema –„Sveikata visiems: kiekvienam ir visur“.

 

„Šiemet stengiamasi atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į sveikatos priežiūros netolygumus pasaulyje ir priemones jiems mažinti. Mokslo žinios ir jų praktinis pritaikymas kuriant inovacijas – vienas iš būdų tai pasiekti“, – pastebėjo prof. V. Lesauskaitė.

 

0408112Europos Sąjungos komisaras Vytenis Andriukaitis ragino keisti visuomenės paradigmą – kalbėti apie sveiką gyvenseną, o ne apie ligonines ir gydymą. „Perfrazuojant Erazmą Roterdamietį, prevencija geriau už gydymą. Šią mintį jis išsakė prieš 300 metų – tačiau ji aktuali ir šiandien. Didžiausi sveikatos priežiūros sistemos netolygumai šiuo metu kyla dėl neefektyvaus ir nepakankamo išteklių paskirstymo sistemoje“, – pabrėžė Europos komisaras.

Kaip pastebėjo kitas renginio pranešėjas, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Valdemaras Razumas, inovacijos – viena varomųjų jėgų valstybių ekonomikoje, o Kaunas pastaraisiais metais inovacijų srityje – vienas iniciatyviausių miestų. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos viceministras Gintaras Vilda pasidžiaugė, jog gyvybės mokslų srities inovacijos iškelia Lietuvą tarp stipriausių Vidurio Europoje.

 

„Verslui įdomūs tik aukštos kokybės mokslo tyrimai, ir čia universitetas išties turi kuo pasidžiaugti: pernai LSMU mokslo tiriamąją veiklą pernai įvertinę užsienio ekspertai biologijos, biofizikos ir farmacijos krypčių tyrimus įvertino kaip tarptautinio lygio, o medicinos krypties tyrimus – tarptautinių lyderių lygio. Aukštą  universiteto tyrimų lygį atspindi ir pastaraisiais metais augantis bendrų su ūkio subjektais LSMU projektų skaičius“, – pastebėjo LSMU prorektorė mokslui prof. V. Lesauskaitė.

 

Mokslo ir inovacijų renginyje plačiai pristatomos mokslo naujovės: inovacijų mugėje – Lietuvos gamintojų produktai, sukurti bendradarbiaujant su mokslininkais, savo mokslo tyrimus ir naujas idėjas pristato LSMU studentai, doktorantai, gydytojai rezidentai. Temos, kuriomis aktyviai diskutuota – inovacijų reforma, mokslo ir verslo bendradarbiavimas, mokslo ir inovacijų finansavimo galimybės, intelektinės nuosavybės apsaugos aktualijos ir kt.

Mokslo ir inovacijų savaitė vyks iki balandžio 12 d. – šią, paskutiniąją renginio dieną, išgirsime pažangių verslo įmonių sėkmės istorijas, vyks inovacijų konkursas „Išradimai sveikatai 2019“: bus apdovanoti įdomiausių, inovatyviausių sveikatos priežiūros sistemą tobulinančių sprendimų ir idėjų autoriai.

Mokslo inovacijų savaitė LSMU surengta bendradarbiaujant su Europos inovacijų technologijų instituto sveikatos srities tinklu (angl. EIT health).

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.