Knygnešių auditorija pirmojoje lietuvių gimnazijoje

Minint Lietuvos knygnešio dieną ir siekiant įprasminti knygnešių atminimą, Vilniaus Vytauto Didžiojo pirmojoje lietuvių gimnazijoje kovo 15 d. iškilmingai atidaryta Knygnešių auditorija.

Gimnazijos bendruomenės bendravimas su Lietuvos knygnešio draugija prasidėjo 2015 m. kovo 11-ąją, kai gimnazijoje atidaryta Biržiškų biblioteka. Šiemet Lietuvos knygnešio draugija, atstovaujama pirmininkės doc. dr. Irenos Kubilienės, gimnazijos bendruomenei padovanojo įvairios metodinės medžiagos ir istorinių leidinių apie Lietuvos knygnešystės istoriją. Ši dovana paskatino gimnazijoje įsteigti vardinę Knygnešių auditoriją. Ji bus pritaikyta mokslo ir edukacinėms švietimo reikmėms, čia vyks lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, pilietinio ugdymo, geografijos ir kitų mokomųjų dalykų pamokos.

 

Lietuvos knygnešio draugija, įkurta 1988 m. Vilniuje, vienija knygnešių palikuonis ir visus norinčius prisidėti prie jos veiklos. Draugija renka knygnešystės archyvinius dokumentus, prisiminimus ir išlikusius knygnešių daiktus, rengia Knygnešio dienos minėjimą, konkursus, parodas ir kitus renginius, tvarko knygnešių kapus, stato paminklus, sodina ąžuolų giraites. Nuo 1989 m. draugija leidžia „Knygnešių krivūlę“ ir knygas apie knygnešius. 1989 m. buvo surinktos lėšos P. Rimšos skulptūrai „Lietuvos mokykla 1864–1904 m.“ atkurti. Ši skulptūra 1994 m. pastatyta Kaune. Draugijos iniciatyva 1990 m. sukurtas dokumentinis filmas apie Onuškio knygnešį M. Stankevičių (režisierius – J. Skomskis).

 

Vytauto Didžiojo gimnazija įsteigta 1915 m. rugsėjo 27–29 d. Vilniuje. Jos steigimu rūpinosi būsimieji 1918 m. vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai, 1918–1940 m. vyriausybių ir seimų nariai. Pagrindiniai gimnazijos steigėjai buvo dr. Jonas Basanavičius, Mykolas Biržiška ir Povilas Gaidelionis. Gimnazija ir dabar savo gimtadienį mini, prisimindama pirmąjį pedagogų tarybos posėdį, įvykusį 1915 m. spalio 9 d.

Gimnazijoje per visus 104 jos gyvavimo metus dėstoma tik lietuvių kalba. Čia buvo sukurti vidurinio ugdymo programos pagrindai, kurie sėkmingai pritaikomi ir šių dienų ugdymo procese. Nustatytas pamokų ir pertraukų trukmės laikas ir dabar naudojamas šiandienos mokyklose.

 

Gimnaziją yra baigę daug iškilių Lietuvos asmenybių, garsinančių jos vardą ir už jos ribų. Pirmosios lietuvių gimnazijos pagrindu 1939 m. įsteigta Kunigaikštienės Birutės mergaičių (vėliau – Salomėjos Nėries) gimnazija, 2002 m. – Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinė mokykla, 2005 m. – Vilniaus Antano Vienuolio progimnazija. Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.