Lietuvos fizikų viešnagė CERN laboratorijoje

Praėjusių metų pavasarį aštuoni Lietuvos, Latvijos ir Estijos universitetai įsteigė Baltijos šalių grupę, kuri bendradarbiauja su Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija (angl. The European Organization for Nuclear Research), bendrai vadinama CERN.

Tai vienas didžiausių ir geriausiai žinomų mokslinių tyrimų centrų pasaulyje. Kovo pabaigoje šios grupės veikloje dalyvaujantys Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Vilniaus universiteto (VU) atstovai lankėsi CERN laboratorijoje ir tarėsi dėl tolimesnių bendradarbiavimo galimybių. CERN laboratorijoje viešėjo KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto docentė dr. Brigita Abakevičienė, VU atstovas dr. Andrius Juodagalvis ir ilgus metus CERN dirbantis dr. Aurelijus Rinkevičius. Jų veikla susijusi su Kompaktiško miuonų solenoido eksperimentu (angl. Compact Muon Solenoid) ir šio detektoriaus veikimu bei priežiūra.

„Džiaugiuosi susipažinusi su žmonėmis, kurie pasidalijo darbo ir moksline patirtimi CERN, paskatino pirmą kartą Kauno technologijos universitete surengti „Tarptautinę elementariųjų dalelių fizikos meistriškumo pamoką“, – teigė dr. Brigita Abakevičienė.

22 9 CERN Iš kairės Aurelijus Rinkevičius Brigita Abakevičienė Andrius Juodagalvis
Lietuvos mokslininkai Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN)
centre. Iš kairės: CERN dirbantis dr. Aurelijus Rinkevičius, KTU docentė dr. Brigita
Abakevičienė, Vilniaus universiteto atstovas dr. Andrius Juodagalvis

 

Vizito metu aplankyti Inžinerijos, Technologijos ir Didžiojo hadronų greitintuvo pluoštelių padaliniai, susitikta su jų vadovais bei darbuotojais. Jie supažindino su padalinių infrastruktūra, moksline veikla ir pateikė galimų bendradarbiavimo krypčių bei magistro tezių tematikas, siejančias robotiką, mašininio mokymosi sistemas, virtualios realybės taikymą, didžiųjų duomenų analizę, aptarė statistinį modeliavimą Monte Karlo metodu bei dalelių sąveikos su medžiaga analizės programinį kodą „Fluka“.

 

Lietuvai asocijuotoji narystė CERN atveria papildomų galimybių įvairių sričių mokslininkams, tyrėjams, studentams ir verslo įmonėms dalyvauti CERN veiklose. Kiekvienais metais tūkstančiai viso pasaulio studentų stažuojasi CERN padaliniuose. Vizito metu buvo pasiūlyta bendradarbiauti – integruoti motyvuotus ir gabius KTU studentus į mokslines CERN veiklas. Tai galėtų būti ir baigiamieji studentų darbai, suderinti tiek su universitetu, tiek su atitinkamu CERN padaliniu.

Vilniuje ir Kaune greitai bus įsteigti CERN verslo inkubatoriai, kurie bus vieninteliai Vidurio ir Rytų Europoje. Tai turės didelę reikšmę viso regiono mokslo ir verslo vystymuisi – skatins taikyti pažangiausias fizikos ir sveikatos bei informacines technologijas.

22 9 CERN pastatas.Pixabay.com nuotr.
CERN centras. Pixabay.com nuotr.

Parengta pagal KTU pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.