Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Istorinės neteisybės rudimentai. Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Milano futbolo klubo „Internazionale Milano“ vadovą, atkreipdama dėmesį, kad Lietuvoje gimę asmenys, norintys nusipirkti bilietus į klubo varžybas per klubui priklausančią internetinę bilietų pardavimo platformą, tą gali padaryti tik nurodę, jog yra gimę Sovietų Sąjungoje. Italijos futbolo klubo „Internazionale Milano“ internetinėje bilietų pardavimo platformoje www.inter.it Lietuvos piliečiai, nepriklausomai netgi nuo jų gimimo metų, norėdami įsigyti bilietus, privalo nurodyti Sovietų Sąjungą, kaip jų gimimo vietą.

 

„Mano įsitikinimu, tai, kad nepriklausomos šalies piliečiai yra verčiami save identifikuoti kaip Sovietinės imperijos žmonės, kad gautų paslaugas ar teises, yra groteskiškais okupacijos tęsinys. Keista, kad tai vyksta Italijoje – kitoje demokratinėje ir laisvoje valstybėje. Nors nemažai vokiečių yra gimę nacistinės Vokietijos laikais, tačiau jie nėra verčiami identifikuotis kaip gimę „Trečiajame Reiche“. Lygiai taip ir asmenys, gimę sovietų okupuotose valstybėse, neturėtų būti verčiami save identifikuoti su okupacine totalitarine imperija“, – pažymi Seimo narė.

„Internazionale Milano“ vadovą Seimo narė ragina kuo greičiau ištaisyti gėdingą praktiką. R. Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat kreipėsi į užsienio reikalų ministrą, pažymėdama, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai Lietuvos Respublikos piliečiai kitose Europos Sąjungos šalyse (pildant vienas ar kitas formas, ar išduodant dokumentus) yra laikomi gimusiais ne Lietuvos Respublikoje, o Sovietų Sąjungoje. Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, tokia praktika gali būti išgyvendinta, tik nuosekliai ir principingai reaguojant į panašius atvejus. Todėl parlamentarė mūsų šalies užsienio reikalų ministro prašo operatyviai reaguoti į šį bei kitus panašius pasitaikančius atvejus, ir išsiaiškinti, ar dar yra naudojamos tokios praktikos kitose Europos Sąjungos valstybėse išduodant, pavyzdžiui, vairuotojo pažymėjimą.

 

Miškų reforma turi būti stabdoma, nors žala jau padaryta. Po balandžio 16 d. paskelbtos Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo išvados dėl 2017 m. skubos tvarka priimtų Miškų įstatymo pataisų, kurių pagrindu vykdyta Miškų ūkio reforma, Lietuvos Seimo socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija reikalaus stabdyti įstatymą. „Po Konstitucinio Teismo išvados aišku viena – antikonstitucinė Miškų ūkio reforma turi būti stabdoma, privalo būti atkurta ir tobulinama anksčiau veikusi urėdijų sistema, išsaugant svarbiausią jos funkciją – saugoti, puoselėti ir atkurti didžiausią Lietuvos turtą – miškus, o ne matyti tik komercinę naudą ir nevaržomai juos kirsti plynai, kaip tai dabar vyksta net ir saugomose teritorijose. Konstitucinis Teismas aiškiai nurodo – spragoms ir įstatymo neapibrėžtumams pašalinti yra skiriamas laikas iki gruodžio 2 d.“, – sako Seimo narys Linas Balsys.

Konstitucinio Teismo išvada nestebina ir kitų Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių, kurie ir Miškų ūkio reformos pateikimo, ir svarstymo, ir priėmimo metu viešai bei nuolat kalbėjo apie jos ydingumą. „Matant visus užkulisius, kaip vyko Miškų įstatymo priėmimo procesas, kitokio sprendimo ir negalėjo būti. Dalis Seimo opozicijos buvo pasibaisėję nenoru įsiklausyti į miškininkų, mokslininkų bendruomenę, ciniškais bandymais išvengti ekspertinio vertinimo. Po Konstitucinio Teismo nutarimo oficialiai tapo aišku, kad toks dabartinių valdančiųjų įstatymų priėmimo procesas ir būdas yra antikonstitucinis. Naujasis aplinkos ministras, tuomet Seime taip skubėjęs atidirbti verslininkams, dabar turės viską atšaukti ir daryti pertvarką iš naujo, bet jau teisėtais būdais“, – sako Algimantas Salamakinas.

Pasak Juozo Oleko, Miškų ūkio reforma šiandien yra atnešusi daugiau žalos nei naudos. „Praėjus metams po reformos matome pasekmes: iš darbo buvo išvyti keli šimtai žmonių, miškų priežiūra suprastėjo, miškuose dirbančių specialistų smarkiai sumažėjo, juos keičia samdomi darbininkai, visu pajėgumu miškuose vyksta plynieji kirtimai. Valdantieji per šią reformą visiškai pamiršo apie savo žadėtą regionų politiką“, – teigė J. Olekas.

 

Socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko teigimu, Konstitucinis Teismas, paskelbęs savo sprendimą, apgynė viešąjį interesą, nes žmonės dėl tokios skubiai padarytos reformos patyrė tik žalą. „Šimtai atleistų darbuotojų, naikinamas medienos apdirbimo sektorius, trečdaliu pabrangusios malkos žmonėms – apie visas šias pasekmes nuolat kalbėjome, tačiau  neaiškių interesų veikiama reforma buvo stumiama skubos tvarka tarsi per karą, priimtas antikonstitucinis įstatymas“, – teigia G. Paluckas. Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas primena, kad tokiu, kaip dabar paaiškėjo, antikonstituciniu būdu šios kadencijos Seime buvo priimta labai daug įstatymų. „Šiame Seime masiškai priiminėjami įstatymai, taikant ypatingos skubos tvarką. To nuolat prašo Seimo Pirmininkas. Dabar bent tapo akivaizdu – atėjo tam galas, nes Konstitucinis Teismas aiškiai pasakė, kad tik išskirtiniais konstituciškai pagrįstais atvejais, tokiais kaip karas ar panašios grėsmės, įstatymai gali būti priimami ypatingos skubos tvarka. Tuo metu dabartiniai valdantieji piktnaudžiaudami priėmė ir Miškų įstatymo pataisas, ir daugelį kitų teisės aktų“, – sako J. Sabatauskas.

 

Pritarta siūlymui reglamentuoti užsienyje gyvenančių lietuvių perkėlimą į Lietuvą. Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė Asmenų perkėlimo į Lietuvos Respubliką įstatymo projektui, kuriuo siekiama sudaryti galimybę humanitarinės krizės ištiktoje užsienio valstybėje ar jos dalyje nuolat gyvenantiems Lietuvos Respublikos piliečiams, lietuvių kilmės asmenims, asmenims, pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymą turintiems teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, ir jų šeimos nariams ir (ar) globojamiems nepilnamečiams vaikams atvykti nuolat gyventi į Lietuvos Respubliką ir integruotis Lietuvos visuomenėje.

„Noriu pasidžiaugti, kad Užsienio reikalų ministerija parengė tokį įstatymą. Jis yra labai reikalingas mūsų bendruomenei, esančiai tose teritorijose, kuriose yra labai didelės problemos. Turbūt akivaizdžiausias pavyzdys šiandien yra Venesuela. Venesuelos lietuviai labai laukia šito įstatymo priėmimo“, – ragino Seimo narė Gintarė Skaistė.

 

Vilniaus rajono savivaldybė sistemingai diskriminuoja lietuvius. Seimo nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį į Vilniaus rajono savivaldybės valdančiųjų vykdomą diskriminaciją lietuvių tėvų atžvilgiu., Vilniaus rajone jau kelis dešimtmečius nekreipiama dėmesio į naujakurių ir jų vaikų švietimo lietuvių kalba problemas.

Spaudos konferencijoje kalbėjusio Vilniaus rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderio Gedimino Kazėno teigimu, Vilniaus rajono tėvų bendruomenės daug kartų kreipėsi į rajono savivaldybės tarybą dėl darželių arba papildomų grupių lietuvių kalba steigimo, tačiau šie prašymai nebuvo net tinkamai svarstomi. Vien per pastaruosius metus daugybė Vilniaus r. tarybos opozicijos atstovų parengtų sprendimų (iš viso 19 sprendimo projektų) dėl naujų darželio grupių lietuvių kalba steigimo buvo atmesti. Anot G. Kazėno, Vilniaus r. savivaldybė dėl susidariusios padėties yra gavusi pastabų iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, tačiau tai situacijos nepakeitė. G. Kazėnui antrina Seimo narys L. Kasčiūnas, anot kurio, švietimo problemos yra ignoruojamos, o tai galiausiai kelia problemų ir Vilniaus miestui.

„Matant daugybę metų Vilniaus r. tarybos valdančiųjų ignoruojamą akivaizdų ir dėl naujakurių skaičiaus didėjimo nuolat augantį poreikį steigti lietuviškas ikimokyklinio ugdymo grupes, kyla įtarimas dėl valdančiųjų sistemingai vykdomos lietuvių tėvų ir vaikų diskriminacijos. Apie 5 tūkst. vaikų kasdien važiuoja į Vilniaus miesto švietimo įstaigas. Šiuo atveju įžvelgiu ir politinį visos situacijos aspektą: tėvai privalo registruotis ten, kur jų atžalos lanko švietimo įstaigas – Vilniaus mieste. Situacija paprasta: kur esi registruotas, ten balsuoji. Žinant, kad lietuviai tėvai nėra linkę balsuoti už LLRA, rajono valdantieji nėra suinteresuoti lietuviškų švietimo įstaigų steigimu ir tuo, kad tokie tėvai registruotųsi rajone“, – teigė L. Kasčiūnas.

Seimo nariai dėl sistemingos Vilniaus r. savivaldybės tarybos daugumos dešimtmečius vykdomos lietuvių gyventojų diskriminacijos, vaikų ikimokyklinio ir mokyklinio švietimo valstybine kalba problemų ignoravimo raštu paragino premjerą Saulių Skvernelį ir švietimo, mokslo ir sporto ministrą prisiimti atsakomybę dėl Lietuvos Respublikos piliečių konstitucinių ir pilietinių teisių Vilniaus rajone užtikrinimo. „Susidariusi padėtis rodo, kad atėjo metas tiesioginiam Lietuvos Respublikos Vyriausybės įsikišimui.“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.