Spaustuvininkas, leidėjas ir mecenatas Petras Kalibatas

Balandžio 28 d. rytą, eidamas 71-uosius metus, po ilgos ir sunkios ligos Vilniuje mirė spaustuvininkas, leidėjas ir mecenatas Petras Kalibatas, pranešė artimieji.

Iš Anykščių rajono kilęs P. Kalibatas Rusijoje, tuometiniame Leningrade (dabar – Sankt Peterburgas), studijuodamas neakivaizdžiai įgijo inžinieriaus geologo specialybę.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, P. Kalibatas ėmėsi knygų leidybos verslo, o 1994 m. įkūrė savo spaudos ir leidybos įmonę „Petro ofsetas“, pradėjo spausdinti knygas. Nuo 1994-ųjų, kai įkūrė savo spaudos ir leidybos įmonę, spaustuvininkas itin prisidėjo prie šalies knygų leidybos sektoriaus garsinimo visoje Europoje.

Bendrovės spausdintos knygos pelnė ne vieną apdovanojimą, įmonės išleista P. Normanto knyga „Baltas“ buvo įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausia lankstytina knyga Lietuvoje, o atkurti Kristijono Donelaičio „Metai“ ir Martyno Mažvydo „Katekizmas“ buvo pirmieji faksimiliniai leidiniai šalyje.

P. Kalibatas daugelį metų buvo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kasmetinės premijos už kūrybiškiausią metų knygą mecenatas, įvairių kultūros leidinių bei šalies poligrafijos sektoriaus rėmėjas, Pasaulio anykštėnų bendrijos leidybos projektų organizatorius, šios Bendrijos Garbės narys, taip pat Lietuvos spaustuvininkų asociacijos tarybos narys bei Knygotyros ir dokumentotyros instituto įkurtos Knygos kolegijos pirmininkas.

Šiais metais Petras Kalibatas buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.