22-oji Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas – Lietuvos ateitis“– aplinkos apsaugos inžinerijai

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) surengta 22-oji Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas – Lietuvos ateitis“, skirta aplinkos apsaugos inžinerijai. Konferencijos tikslai – telkti jaunuosius mokslininkus, vykdančius aplinkos inžinerijos ir jai artimų sričių mokslinius tyrimus, skatinti jų bendradarbiavimą ir tyrimų rezultatų sklaidą. Labai svarbu ugdyti jaunųjų mokslininkų gebėjimus pateikti tyrimų rezultatus plačiajai visuomenei. Nemažai jos dalyvių studijuoja aplinkos inžinerijos krypties doktorantūroje ir vykdo mokslinius tyrimus įvairiose šalies mokslo ir studijų institucijose. Dalyvauja ir jaunesnieji mokslo darbuotojai: neseniai apgynę disertacinius darbus, lektoriai, aktyvūs magistrantūros ir bakalauro studijų studentai.

22 10 Baltrėnas plenariniame 1
Konferencijos plenarinį posėdį atidaro prof. habil. dr. Pranas Baltrėnas

Į konferenciją gausiai susirinkusius jos dalyvius pasveikino konferencijos organizacinio komiteto pirmininkas – VGTU Aplinkos apsaugos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. habil. dr. Pranas Baltrėnas. Jis pažymėjo, kad konferencija sulaukia vis didesnio Lietuvos ir pranešėjų, atvykstančių iš užsienio šalių, dėmesio. Dalis pranešėjų joje dalyvauja jau ne vienerius metus. Kaip konferencijos stebėtojai gali dalyvauti visi, besidomintys jaunųjų mokslininkų atliekamais šios tematikos tyrimais.

 

Konferencijoje nagrinėtos šios Lietuvai aktualios aplinkos apsaugos problemos: atmosferos taršos tyrimai, oro valymo technologijų kūrimas, aplinkos stebėsena, paviršinio vandens tarša, nuotekų valymas, dirvožemio taršos kontrolė ir jos mažinimas, atliekų tvarkymas, kraštovaizdžio apsauga, antropogeninis taršos poveikis aplinkai ir visuomenės sveikatai, triukšmo mažinimo technologijos, matematinio modeliavimo taikymas aplinkosaugoje. Jaunųjų mokslininkų parengtuose pranešimuose įžvelgta atliktų tyrimų mokslinė ir praktinė vertė.

Šių metų konferencijoje dalyvavo 85 dalyviai: profesoriai, docentai, doktorantai, magistrantai, bakalaurantai iš Lietuvos ir užsienio aukštųjų mokyklų, svečiai iš ministerijų, mokslinio tyrimo institutų, nevyriausybinių organizacijų ir savivaldybių. Pristatyti 65 pranešimai, iš kurių net 37 parengė VGTU atstovai. Dalyvavo ir svečiai iš užsienio: Nigerijos, Tailando, Kazachijos, Turkijos ir Latvijos aukštųjų mokyklų, pristatę žodinius ir stendinius pranešimus. Dauguma konferencijos pranešimų buvo pagrįsti eksperimentinių tyrimų ir modeliavimo rezultatais.

 

Plenarinis posėdis

22 10 Baltrėnas dekanas Čygas 2
Sveikinimo žodį taria VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto dekanas prof. dr. Donatas Čygas

Plenariniame posėdyje pranešimus perskaitė Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijų, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro, UAB „August ir Co“, Lietuvai pagražinti draugijos ir VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto studentų atstovybės atstovai.

Iš karto po konferencijos atidarymo jos dalyvių laukė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vadovo Vitalijaus Auglio pranešimas apie šios ministerijos veiklą, oro kokybę Lietuvoje, oro taršos mažinimo tikslus ir siūlomas priemones. Pranešėjas papasakojo apie pagrindinius oro teršėjus Lietuvoje, akcentuodamas būtinybę mažinti teršalų emisiją iš autotransporto, skatinant naujų automobilių įsigijimą ir ekologišką jų naudojimą bei platesnį naudojimąsi viešuoju transportu. Jis pateikė informacijos apie atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą Lietuvoje ir taršos iš namų ūkio mažinimo perspektyvas.

 

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Valdas Uscila papasakojo apie triukšmo valdymą ir jo mažinimo perspektyvas. Jis supažindino auditoriją su aplinkos triukšmo direktyvomis, triukšmo mažinimo planais, triukšmo žemėlapiais, informacijos apie triukšmą visuomenei pateikimo galimybėmis, triukšmo poveikiu žmonių sveikatai, rekomendacijomis dėl triukšmo mažinimo ir baudomis už pažeidimus fiziniams ir juridiniams asmenims, apžvelgė jonizuojančios ir nejonizuojančios spinduliuotės situaciją.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro atstovas Algirdas Reipas supažindino auditoriją su žiedinės ekonomikos diegimu atliekų sektoriuje, akcentavo, kad reikia tinkamai surinkti ir rūšiuoti komunalines atliekas. Pranešėjas aptarė maisto atliekų, pakuočių, plastiko atliekų tvarkymo ir užstato sistemų veikimą Lietuvoje.

22 10 Baltrėnas Juozas Dingelis
Lietuvai pagražinti draugijos valdybos pirmininkas Juozas Dingelis

Pranešėjas Paulas Augustas (Paul August) iš UAB „August ir Co“ pateikė informaciją apie nuotekų tvarkymą Lietuvoje, supažindino su lauko tualetų skaičiaus Lietuvoje mažinimo perspektyvomis, apžvelgė azoto ir fosforo junginių šalinimo iš nuotekų reikalavimus.

 

Lietuvai pagražinti draugijos vadovas Juozas Dingelis apžvelgė draugijos, turinčios 65 skyrius, veiklą, priminė, kad šie metai paskelbti Vaižganto metais. Pranešėjo nuomone, labai svarbu ugdyti Lietuvos gyventojų pilietiškumą. Kitas šios draugijos atstovas Jonas Ivoška į konferencijos dalyvius kreipėsi eilėmis. VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto pirmininkė Ernesta Laužikaitė akcentavo žmonių veiklos neigiamą poveikį aplinkai – kraštovaizdžiui, žmonėms, augalams ir gyvūnams. Ji pabrėžė, kaip svarbu išsaugoti planetą ateities kartoms.

 

Darbas sekcijose

Pasibaigus plenariniam posėdžiui, dalyviai tęsė darbą keturiose pasekcijose. Jose perskaityti 33 pranešimai, vyko aktyvios diskusijos. Atmosferos apsaugos pasekcijos darbą organizavo Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros prof. dr. Saulius Vasarevičius. Susirinkusieji išklausė 9 pranešimus. Dalyvavo VGTU, KTU, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro jaunieji mokslininkai. Buvo nagrinėti oro valymo, biodujų gamybos, autotransporto priemonių emisijų, šiltnamio dujų emisijos klausimai. Ypač daug dėmesio sulaukė KTU atstovo G. Kaveckio ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro atstovo M. Doyeni pranešimai.

22 10 Baltrėnas Jonas Ivoška 7
Lietuvai pagražinti draugijos valdybos pirmininko pavaduotojas Jonas Ivoška

Hidrosferos ir dirvožemio apsaugos pasekcijai vadovavo Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros prof. dr. Valentinas Šaulys. Perskaityti 9 pranešimai. Dalyvavo VGTU, ASU, VU bei VMTI Fizinių ir technologijos mokslų centro jaunieji mokslininkai. Nagrinėti paviršinio vandens taršos, nuotekų valymo, dumblo tvarkymo, dirvožemio taršos kontrolės ir mažinimo klausimai. Daugiausia dėmesio sulaukė A. Armanavičiaus iš Gamtos tyrimų centro ir P. Zam iš Azijos vandens inžinerijos ir valdymo technologijos instituto pranešimai.

 

Antropogeninės taršos poveikio aplinkai ir atliekų tvarkymo pasekcijai vadovavo VGTU Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros prof. dr. Edita Baltrėnaitė. Pranešimus perskaitė 7 jaunieji mokslininkai, atstovavę VGTU, KTU ir Gamtos tyrimų centrui. Nagrinėti bioanglies tyrimų ir panaudojimo aplinkosaugoje, pavojingų medžiagų poveikio aplinkai, žiedinės ekonomikos taikymo atliekų sektoriuje, stiklo ir tekstilės atliekų tvarkymo klausimai. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė KTU atstovės J. Rapsikevičienės ir J. Titovos iš VGTU Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros pranešimai.

Fizinės aplinkos taršos pasekcijai vadovavo Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros vedėjas doc. dr. Raimondas Grubliauskas. Dalyvavo 8 pranešėjai iš VGTU ir Rygos technikos universiteto. Nagrinėti triukšmo mažinimo technologijų ir bepiločių orlaivių taikymo aspektai, sunkio lauko anomalijos bei GIS taikymo aplinkosaugoje klausimai. Įdomiausiais pripažinti I. Daugėlos iš VGTU ir Rygos technikos universiteto atstovės M. Megne pranešimai.

22 10 Baltrėnas Ernesta Laužikaitė 8
VGTU SA Aplinkos inžinerijos fakulteto pirmininkė Ernesta Laužikaitė

Konferencijoje pristatyti stendiniai pranešimai, kuriuos parengė 25 jaunieji mokslininkai. Renginio  pabaigoje aptarti konferencijos rezultatai, jo dalyviams įteikti pažymėjimai.

22-osios jaunųjų mokslininkų konferencijos organizacinis ir mokslinis komitetas įvertino jos dalyvių parengtus 29 mokslinius straipsnius, parašytus skaitytų pranešimų temomis. Geriausi anglų kalba parašyti straipsniai po recenzavimo atrinkti spausdinti tarptautiniame mokslo žurnale „Journal of Environmental Engineering and Landscape Management“, įtrauktame į Science Citation Index Expanded duomenų bazės pagrindinį sąrašą (ISI Web of Science). Lietuvių kalba parašyti straipsniai atrinkti spausdinti recenzuojamuose mokslo žurnaluose, referuojamose tarptautinėse duomenų bazėse.

VGTU organizuojama mokslinė konferencija ne tik prisideda prie fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų plėtros, bet ir stiprina ryšius tarp aukštųjų mokyklų bei mokslo institutų, todėl bus rengiama ir ateinančiais metais. Kviečiame joje aktyviai dalyvauti visus aplinkos apsaugos problemomis besidominčius jaunuosius mokslininkus.

Prof. habil. dr. Pranas Baltrėnas,
doc. dr. Dainius Paliulis

 

 

22 10 Baltrėnas Paul August 6
UAB „August ir Co“ Eksporto padalinio vadovas Paul August
22 10 Baltrėnas Vitalijus Auglys 3
Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vadovas Vitalijus Auglys
22 10 Baltrėnas Algirdas Reipas 5
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas

 

 

22 10 Baltrėnas Valdas Uscila 4
Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento
Sveikatos saugos skyriaus patarėjas Valdas Uscila
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.