Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos pirmininkas – dr. Ramūnas Kondratas

Kasmetinėje mokslo istorijos ir filosofijos konferencijoje „Scientia et historia“ Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos pirmininku išrinktas dr. Ramūnas Kondratas.

22 10 Kondratas 2019
Ramūnas Kondratas. Gedimino Zemlicko nuotr.

Gimė 1948 m. liepos 27 d. Rotache, Vokietijoje. 1977-aisiais Harvardo universitete įgijo mokslų daktaro laipsnį iš mokslo istorijos. Disertacijos tema – „Jozefas Frankas (1771–1842) ir klinikinės medicinos raida XVIII a. pabaigoje ir XIX a. pradžioje“. Nuo 1977 m. iki 2008 m. dirbo Vašingtone, Smitsono instituto (Smithsonian Institution) nacionaliniame Amerikos istorijos muziejuje medicinos mokslų vyriausiuoju kuratoriumi, medicinos mokslų skyriaus vedėju. Dabar – kuratorius emeritas.

2008 metais atvykęs į Lietuvą, padėjo įsteigti Vilniaus universiteto muziejų ir nuo 2010 m. yra jo direktorius. 2010 m. įsteigė Farmacijos istorijos draugiją ir išrinktas jos pirmininku. Rengia parodas Amerikos medicinos, farmacijos, sveikatos apsaugos ir biotechnologijos istorijos temomis. Yra daugelio šios tematikos publikacijų autorius.

 

Tyrinėdamas Lietuvos medicinos istoriją, daugiausiai rašo apie medicinos mokslų raidą Vilniaus universitete, ypač apie Johano Peterio Franko ir Jozefo Franko nuveiktus darbus bei Vilniaus medicinos draugiją. Redaguoja ir verčia iš lietuvių į anglų kalbą leidinius apie Lietuvos istoriją ir kultūrą. Nuo 2015 m. – Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos komiteto narys.

 

Rengia parodas ir leidinius apie Vilniaus universiteto istoriją. Yra tęstinio leidinio „Vilniaus medicinos istorijos almanachas“ redaktorius. Daugiau nei 10 mokslo draugijų narys, kai kurių iš jų – steigėjas ir pirmininkas. Svarbiausios iš jų: Mokslo istorijos draugija (History of Science Society), Technologijos istorijos draugija (Society for the History of Technology), Amerikos medicinos istorijos asociacija (American Association for the History of Medicine), Europos medicinos mokslų muziejų asociacija (European Association of Museums of the History of Medical Sciences) ir Europos Mokslo istorijos draugija (European Society for the History of Science).
Šiuo metu yra Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) Lietuvos nacionalinio komiteto bei Lietuvos mokslo ir filosofijos istorikų draugijos valdybos narys, Baltijos mokslo ir filosofijos draugijos narys, UNESCO Lietuvos nacionalinio komiteto „Pasaulio atmintis“ narys, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininko pavaduotojas.

 

Skelbiame naujojo pirmininko žodį bendrijos nariams:

– Dėkoju už jūsų balsus ir pasitikėjimą. Padedant komitetui, suformuluosime bendrijos viziją ir bandysime išplėsti jos veiklą visoje Lietuvoje. Bendrija turėtų suburti Lietuvoje visus, kurie domisi mokslo, medicinos, technologijų ir filosofijos istorija. Galėtume organizuoti progines konferencijas ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Metinę mūsų konferenciją reikėtų suorganizuoti profesionaliau. Reikėtų rimtai pagalvoti apie publikacijas. Laukiu Jūsų pasiūlymų ir paramos tolesnei bendrijos veiklai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.