Lietuvos muzikos patriarcho Juozo Naujalio jubiliejiniai metai

Šie metai bus ypatingi ne tik Raudondvariui. Lietuvos Respublikos Seimui 2019-uosius paskelbus dar ir Juozo Naujalio jubiliejiniais metais, kur kitur, jeigu ne čia, turi būti švenčiamas Juozo Naujalio 150-asis jubiliejus, vyksta svarbiausi ir gražiausi šventiniai renginiai.

22 11 Naujalio 1 orkestras
Koncertuoja Kauno valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras. Vyr. dirigentas – Jonas Janulevičius

Prie Raudondvario esančiame Bernatonių kaime buvo jo senelio namai, o prie Raudondvario bažnyčios – tėvų namai, kur gimė, augo ir atsiskleidė nepaprastas muziko talentas, davęs Lietuvai ne tik vargonininką, bet ir kompozitorių, muzikos mokyklos steigėją, masinių chorų dirigentą, pedagogą, organizatorių ir vadovą, pirmosios Lietuvos dainų šventės rengėją.

Raudondvario bažnyčioje Juozas Naujalis buvo ir krikštytas, o augo net 14 vaikų šeimoje. Krikštatėvio pramokytas groti vargonais, pirmą kartą grojo Mišiose Raudondvario bažnyčioje, kai jam tebuvo vos 15 metų. Talentingą jaunuolį pastebėjo grafas Tiškevičius, vėliau sudaręs visas sąlygas mokytis muzikos, tobulėti tolimoje Varšuvoje. Teigiama, kad Juozas Naujalis yra sukūręs per 200 įvairaus žanro muzikos kūrinių, iš jų ir giesmę „Lietuva brangi“, kuri tapo antruoju Lietuvos himnu. Tad neatsitiktinai Kauno rajono savivaldybė Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms paminėti yra parengusi platų renginių planą, iš kurių ne vienas vyks Raudondvaryje, Raudondvario kultūros centre, Raudondvario dvare, jo Menų inkubatoriuje.

 

Balandžio 6 d. į Raudondvario menų inkubatoriaus salę rinkosi net devyni moterų, vyrų ir mišrūs chorai, kurie surengė baigiamąjį J. Naujalio tarptautinio chorų festivalio ir konkurso koncertą. Jame pasirodė ne tik Lietuvos chorai iš Vilniaus, Kauno, Raudondvario, Ukmergės, bet ir svečiai iš Latvijos, Austrijos. Gražu ir labai gerai, kad J. Naujalio jubiliejinei šventei visas jėgas sutelkė ir Raudondvario menų inkubatoriaus partneriai – Kauno valstybinis muzikinis teatras, ir Kauno valstybinė filharmonija.

22 11 Naujalio 3 meras Makūnas
Konferencijos dalyvius sveikina Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas

Balandžio 9-ąją – Juozo Naujalio jubiliejaus dieną, Raudondvario Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčioje parapijos klebonas monsinjoras dekanas Augustinas Paulauskas aukojo šventąsias Mišias. Po jų čia pat, už šventoriaus, buvo padėtos gėlės prie 1994 m. balandžio 9 d. atidengto skulptoriaus Leono Žuklio ir architekto Gedimino Baravyko sukurto paminklo Juozui Naujaliui. Vakare Raudondvario Menų inkubatoriaus skliautuose nuskambėjo didinga misterija „Gloria Juozui Naujaliui“, kurią atliko Kauno valstybinio muzikinio teatro choras (vadovė – Rasa Vaitkevičiūtė) ir Kauno valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras (vyr. dirigentas – Jonas Janulevičius). Buvo atlikti kūriniai iš J. Naujalio kūrybos ir Lietuvos muzikos klasikos aukso fondo: „Lietuva brangi“, „Vasaros naktys“, „Už Raseinių, ant Dubysos“, „In honorem sacrorum vulnerum Christi“ ir kt. Renginį vedė Giedrius Prunskus ir Viktorija Streiča.

 

Nemažiau šventiški ir prasmingi renginiai vyko ir balandžio 12 d., kur Raudondvario pilies iškilmių salėje buvo surengta konferencija „J. Naujalis XXI amžiaus Lietuvos kultūros kontekste“ (moderatorė – muzikologė Eugenija Žakienė). Jos dalyvius pasveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas. Didelį susidomėjimą sukėlė žurnalisto ir kultūros tyrinėtojo Viktoro Trofimišino pranešimas „Juozo Naujalio geneologija“. Galima tik stebėtis, džiaugtis ir dėkoti už surinktos vertingos istorinės medžiagos surinkimą ir naujų biografinių faktų atskleidimą visuomenei. Prof. Danutė Petrauskaitė perskaitė pranešimą „Juozo Naujalio gyvenimas ir veikla Amerikoje“, o doc. Dainora Merčaitytė – „Juozas Naujalis ir amžininkai“. Moderatorė ir pranešėja – muzikologė Eugenija Žakienė. Labai gražiai konferenciją praturtino, o jos dalyvius nudžiugino Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokiniai.

 

Vakare ne tik konferencijos dalyviai ir Raudondvario gyventojai, bet ir gausūs svečiai iš Kauno galėjo mėgautis tikrai aukšto lygio koncertu „Juozo Naujalio kūriniai kitaip“, kuriuos atliko Kauno valstybinis choras (dirigentas – Petras Bingelis) ir Kauno miesto simfoninis orkestras. Publikai buvo pristatyti XXI amžiaus dvasia aranžuoti J. Naujalio kūriniai. Pagal V. Bartulio orkestruotę mišrus choras ir simfoninis orkestras iškilmingai ir jautriai atliko „Missa in Honoren Sacrorum Vulnerum Christi“. Koncertą vedė diktorius Vilius Kaminskas. Visiems dainininkams ir muzikantams netrūko ne tik gausių plojimų, bet ir padėkos žodžių bei gėlių, kurias įteikė Kauno r. savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir J. Naujalio anūkė Sigita Laurinaitytė-Dirgėlienė.

Panašūs renginiai, minint Juozo Naujalio jubiliejinį 150-ąjį gimtadienį, vyks visu metus. Ir ne tik Raudondvaryje, Kauno rajone ar Kaune, bet ir visoje Lietuvoje.

22 11 Naujalio 2 konferencija
Koncerto Menų inkubatoriuje klausytojai

 

 

Dr. Leonas Milčius

Autorius yra Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signataras

 

 

 

 

22 11 Naujalio 4 Trofimišinas
Pranešimą „Juozo Naujalio genealogija“ skaito žurnalistas ir tyrinėtojas Viktoras
Trofmišinas

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.