Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Siūloma Krymo totorių deportaciją pripažinti genocidu. Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis, minint Krymo totorių masinių trėmimų pradžios 75-ąsias metines, įregistravo rezoliuciją, kurią priėmęs Lietuvos Respublikos Seimas oficialiai pripažintų 1944 m. Sovietų Sąjungos įvykdytus nusikaltimus prieš Krymo totorių tautą genocidu. „Mes smerkiame 1944 m. Stalino totalitarinio Sovietų Sąjungos režimo suplanuotus ir įvykdytus Krymo totorių tautos naikinimą ir deportaciją iš jų istorinės Tėvynės – Krymo pusiasalio į negyvenamas Centrinės Azijos sritis, per kurias nuo bado, ligų, kankinimų ir sunkaus priverstinio darbo žuvo apie pusę ištremtųjų Krymo totorių. Todėl, prisimindami Krymo totorių skausmą ir kančias, siekiame, kad Lietuvos parlamentas pripažintų 1944 m. Sovietų Sąjungos įvykdytus nusikaltimus prieš Krymo totorių tautą genocidu“, – teigė L. Kasčiūnas.

Pasak Audroniaus Ažubalio, itin svarbu įvertinti Sovietų Sąjungos žalą, padarytą naikinant Krymo totorių kultūrinį ir socialinį paveldą, išvarymą iš Tėvynės ir įvykdytą genocidą. Tai svarbu ne tik žvelgiant iš istorinės perspektyvos. Tai itin aktualus klausimas ir šiandien. Deja, istorija kartojasi – priespauda, diskriminacija ir smurtas prieš Krymo totorius vėl pradėti vykdyti prieš penkerius metus, Rusijai neteisėtai aneksavus Ukrainos Krymą. Todėl privalu solidarizuotis su Krymo totorių tauta ir tęsti 2014 m. Rusijos Federacijos įvykdytos Ukrainos Krymo aneksijos nepripažinimo politiką.

 

Dėl regionų aplinkos apsaugos departamentų reorganizavimo. Seimo narys Algirdas Butkevičius gegužės 20 d. kreipėsi į Aplinkos ministeriją su prašymu peržiūrėti regioninių aplinkos apsaugos įstaigų tinklo reorganizavimą. „Visiškai neaišku, kokiais kriterijais remiantis buvo suformuota nauja struktūra, kodėl gerokai didesnių savivaldybių inspekcijos prijungtos prie keliskart mažesnių, pavyzdžiui, didelių abejonių kelia Šakių ir Vilkaviškio regionų inspekcijų panaikinimas. Visuomenei svarbu žinoti priežastis ir ministerijos daromų sprendimų pagrįstumą“, – komentavo Seimo narys A. Butkevičius.

Rašte aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai primenama, kad jis, būdamas Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininku, taip pat išreiškė abejonių dėl įvykdytos reformos ir Vilkaviškio krašto laikraščiui „Santaka“ šių metų pradžioje susiklosčiusią situaciją komentavo taip: „Didesnis yra didesnis. Galbūt šioje vietoje yra nesupratimas iš departamento vadovybės. Atsakomybę prisiima vadovas ir ministras, kurio šiuo atveju jau nebėra. Tačiau tai nėra baigtinis reformos variantas, nes, kiek kalbėjau su departamento vadovu, iškilo ir kitų iššūkių bei problemų, tad manau, kad reikės susėsti ir visa tai išsiaiškinti. Manau, vienas pirmųjų darbų, atėjus naujam ministrui, ir bus dar kartą peržiūrėti visą struktūrą.“

Parlamentaras A. Butkevičius ragina aplinkos ministrą peržiūrėti su reforma susijusius sprendimus ir inicijuoti aiškiais kriterijais paremtą regioninių aplinkos apsaugos institucijų struktūros suformavimą. Aplinkos ministro 2018 m. balandžio 6 d. įsakymu Nr. D1-277 „Dėl Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų reorganizavimo“ buvo įvykdyta aplinkos apsaugos kontrolę vykdančių teritorinių įstaigų pertvarka.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.