Geoterminės jėgainės atkūrimas

Praėjus kiek daugiau nei metams po UAB „Geoterma“ veiklos sustabdymo, pagrindinis įmonės akcininkas VĮ „Turto bankas“ paskelbė, kad inicijuoja įmonės bankrotą. Bankroto metu planuojama nurašyti įmonės skolas ir atskirti geoterminės jėgainės įrenginį nuo įmonės. Tokiu sprendimu unikali geotermijos veikla Lietuvoje ir Klaipėdoje bus išsaugota.

Dgeotermijaar 2017 m. sustabdžius UAB „Geoterma“ veiklą, sudarėme laikinąją parlamentarų grupę, kurios tikslas buvo rasti tinkamiausią sprendimą geotermijos veiklai prikelti. Apmaudu, kad jėgainės turtas daugiau nei metus buvo tiesiog konservuojamas, neieškant sprendimų. Tačiau galima pasidžiaugti, kad klaipėdiečių Seimo narių ir Finansų ministerijos pastangomis išeitis visgi surasta.

 

Įžvelgiu didelį geotermijos potencialą ir raginu Klaipėdos savivaldybę bei Klaipėdos universitetą jau dabar pradėti planuoti geoterminės jėgainės sugrąžinimą į Klaipėdos šilumos gamintojų ratą. Geologai yra įvertinę, kad geoterminės energijos ištekliai regione yra praktiškai neriboti, o po žeme – dešimt kartų didesni nei Klaipėdos regiono poreikiai, todėl galima mąstyti ir apie platesnį vandens panaudojimą. Ypač, kai 500 kilometrų spindulių nuo Klaipėdos nėra tokio geoterminio vandens, kuris galėtų būti panaudotas sveikatinimo paslaugoms, šilumos energijos gamybai, krevečių auginimui ar kosmetikos produktų gamybai. Klaipėdos universitete dr. Lolitos Rapolienės atlikti tyrimai įrodė ir gydomąsias geoterminio vandens savybes.

 

Simonas Gentvilas

Autorius yra LR Seimo
narys

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.