Jeilio universiteto prezidentui Peteriui Salovey – VDU Garbės daktaro vardas

Birželio 20 d. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Garbės daktaro regalijos įteiktos JAV Jeilio (Yale, USA) universiteto prezidentui profesoriui Peteriui Salovey. Profesorius yra psichologas, Jeilio universitete dirbantis jau daugiau nei tris dešimtmečius, o nuo 2013-ųjų – ir jam vadovaujantis.

22 12 VDU garbės daktaras Peter Salovey
VDU Garbės daktaras, Jeilio universiteto
prezidentas Peteris Salovey

VDU Garbės daktaro vardas jam skirtas už pasiekimus emocinio intelekto tyrimuose, Jeilio universiteto pastangas skleisti ir palaikyti laisvųjų menų (lot. artes liberales) bei mokslo idėjas, prisidėjusias ir prie VDU, šiais metais žyminčio atkūrimo 30-metį, raidos.

Įteikiant Garbės daktaro regalijas, profesorius P. Salovey sakė: „Man didelė garbė priimti Garbės daktaro laipsnį Vytauto Didžiojo universitete, viename iš didžiausių laisvųjų menų studijų ir mokslo centrų Rytų Europoje. Ši kelionė man ypatinga ir dėl dar vienos priežasties – daugelis mano šeimos kartų nuo XVIII a. ir dar seniau gyveno, dirbo ir mokėsi Lietuvoje.“

 

Naujojo VDU garbės daktaro teigimu, apsilankymas jam svarbus ir dėl galimybės stiprinti universitetų ryšius. „Vienas iš Jeilio universiteto tikslų – bendradarbiauti su tarptautiniais partneriais, rengiant studentus sparčiai kintančiam pasauliui. Šis vizitas yra puiki proga su Lietuvos akademine bendruomene aptarti universitetų vaidmenį generuojant idėjas, skatinant socialinį mobilumą, stiprinant ekonomikas ir telkiant geriausius protus peržengiant kultūrų, valstybių sienas, politinius ir socioekonominius skirtumus.“

Pasak VDU rektoriaus prof. Juozo Augučio, 1989-aisiais atsikuriant VDU, JAV universitetų, ypač Harvardo ir Jeilio, studijų modelis, besiremiantis artes liberales principais – laisvai rinktis studijų dalykus, tiesiogiai bendrauti su dėstytoju, skatinti kritiškai mąstyti – tuomet dar okupuotoje Lietuvoje buvo labai drąsus žingsnis. „Pritaikius laisvųjų menų studijų patirtį, Lietuvoje pačiu jos atgimimo priešaušriu buvo sukurtas pažangus, alternatyvų tuo metu neturėjęs studijų modelis, atvėręs kelią spartesniam vakarietiškos akademinės kultūros formavimuisi šalyje. Jo dėka, VDU iki šių dienų gręžiasi į geriausias pasaulinio lygio universitetų patirtis ir ugdo savo studentus tapti kūrėjais, galinčiais kurti kelių disciplinų sandūroje“, – teigė rektorius.

 

Lietuvos ir JAV universitetų keliai susiduria ne pirmą kartą. Jeilio universiteto mokslininkai, tarp jų ir pasaulio lietuviai, savo žinojimu dalijasi ir vykdo mokslines veiklas VDU nuo pat atkūrimo. VDU mokslininkai dalyvauja Jeilio organizuojamose konferencijose. VDU tarptautinių ryšių prorektorė prof. Ineta Dabašinskienė paminėjo, kad pirmasis susitikimas su Peter Salovey įvyko dar 2015 m. Singapūre, kur VDU Jeilio universiteto prezidento kvietimu dalyvavo tarptautiniame liberalaus ugdymo simpoziume ir iškilmingame „Yale-NUS“ koledžo miestelio atidaryme.

22 12 VDU garbės daktaras kalba Adamkus
Naująjį VDU Garbės daktarą sveikina VDU
tarybos pirmininkas, kadenciją baigęs
Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus

Prof. Peteris Salovey laikomas emocinio intelekto tyrimų srities pradininku – jis yra vienas iš emocinio intelekto sistemos kūrėjų. Kartu su amerikiečių psichologu Johnu D. Mayeriu jis pasiūlė emocinį intelektą traktuoti kaip atskirą pažinimo gebėjimą, susijusį su bendruoju intelektu. Remiantis šia idėja, buvo sukurtas emocinio intelekto modelis, kurį sudaro keturi gebėjimai: emocijų identifikavimas, emocijų naudojimas išreiškiant mintį, emocijų supratimas ir emocijų valdymas. Šis modelis tapo emocinio intelekto sistemos pagrindu. Ši sistema remiasi principu, kad žmonės turi ne tik daugybę intelektinių gebėjimų, bet ir neišmatuojamą emocinių gebėjimų spektrą, kuris daro didelę įtaką mūsų mąstymui ir veiksmams. Analizuodamas emocijų kontrolę, samprotavimą ir kitas temas, profesorius parašė ir redagavo dešimtis knygų, kurios buvo išverstos į vienuolika kalbų, taip pat – šimtus straipsnių ir esė apie sąsajas tarp žmonių emocijų ir sveikatos.

 

Dirbdamas Jeilio universitete nuo 1986-ųjų, Peteris Salovey įkūrė Sveikatos, emocijų ir elgsenos laboratoriją (vėliau pavadintą Emocinio intelekto centru), dalyvavo Tarpdisciplininių AIDS tyrimų centro, Vėžio prevencijos bei kontrolės tyrimų centro ir kitose veiklose. Jo moksliniai pasiekimai sulaukė aukščiausių įvertinimų, tarp jų – JAV Nacionalinio vėžio instituto, Nacionalinio mokslo fondo ir kitų apdovanojimų. Garbės apdovanojimus psichologui jau yra skyrę Harvardo, Pretorijos, Šanchajaus Jiao Tong ir kiti universitetai. Jeilio universiteto prezidentui prof. Peteriui Salovey Garbės daktaro regalijos įteiktos birželio 20 d., VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas). Parengta pagal VDU pranešimą.

22 12 VDU garbės daktaras Augutis Adamkus Solovey Bijeikienė
Garbės daktaro regalijų įteikimo renginyje. Iš kairės: VDU rektorius prof. Juozas Augutis,
VDU tarybos pirmininkas Prezidentas Valdas Adamkus, Jeilio universiteto prezidentas
prof. Peteris Salovey, VDU Senato pirmininkė doc. Vilma Bijeikienė. Jono Petronio nuotr.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.