Dėl konsulo Antano Trimako atminimo įamžinimo Vilniuje

Dar 2015 m. lapkričio 3 d. Lietuvos šaulių sąjungos išeivijoje centro valdyba ir Lietuvos sąjūdžio Kauno taryba kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, Kultūros paveldo departamento direktorę Dianą Varnaitę ir į Vilniaus m. savivaldybės merą Remigijų Šimašių dėl konsulo Antano Trimako atminimo įamžinimo, įrengiant atminimo lentą prie buvusio 1939 m. Lietuvos Respublikos generalinio konsulato pastato Vilniuje.

22 15 Konsulas Antanas Trimakas
Konsulas dr. Antanas Trimaka

1939 m. Lietuvos Respublikos generaliniam konsulatui Vilniuje vadovavo konsulas dr. Antanas Trimakas (1902–1964). A. Trimako ir konsulato tarnautojos Birutės Verkelytės-Fedaravičienės pastangomis ir iniciatyva nuo nacių Vokietijos ir stalininės Sovietų Sąjungos represijų tuo metu buvo gelbėjami žydai ir lenkai. Vėliau daugelis išgelbėtųjų, gavę „gyvybės vizas“ Vilniuje, kreipėsi pagalbos Kaune į Japonijos konsulą Chiune Sugihara ir Nyderlandų Karalystės garbės konsulą Lietuvoje Jan Zwartendijk.

Antanas Trimakas gimė 1902 m. birželio 19 d. Taupriuose, Saločių valsčiuje, Biržų apskrityje. Baigęs Biržų gimnaziją, studijavo ekonomikos, teisės ir politikos mokslus Lietuvos universitete Kaune, vėliau Prancūzijos Grenoblio ir Lilio universitetuose, Tarptautinės teisės akademijoje Hagoje bei Tarptautinių mokslų mokykloje Ženevoje. 1930 m. Lilio universitetas už disertaciją „Le mouvement coopératif en Lithuanie“ jam suteikė filosofijos daktaro laipsnį.

Baigęs mokslus, A. Trimakas pradėjo dirbti nepriklausomos Lietuvos diplomatinėje tarnyboje: 1930–1935 m. buvo Lietuvos pasiuntinybės Švedijoje pirmasis sekretorius, 1935–1938 m. – Centro Europos skyriaus vedėjas Užsienio reikalų ministerijoje, 1938–1939 m. – Lietuvos pasiuntinybės Lenkijoje patarėjas. 1939 m. tapo Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Vilniuje generaliniu konsulu. Eidamas šias pareigas, A. Trimakas dėjo daug pastangų, gelbėdamas Lenkijos karo pabėgėlius, lenkus ir žydus, išduodamas jiems vizas.

1944 m. susikūrus VLIK, tapo politinės komisijos nariu. Pasitraukęs į Vakarus, po Vokietijos kapituliacijos iš Prancūzijos valdžios gavo pripažinimą eiti Lietuvos generalinio konsulo pareigas Tiubingene Vokietijoje. 1945–1947 m. buvo Balfo įgaliotinis Europoje ir VLIK vykdomosios tarybos reikalų vedėjas. 1947 m. atvyko į JAV ir kurį laiką profesoriavo Erie kolegijoje, vėliau persikėlė į Seton Hali universitetą.

Diplomatui P. Žadeikiui 1951 m. sukūrus Lietuvos laisvės komitetą, tapo jo nariu ir sekretoriumi. 1954 m. susikūrus Pavergtųjų Europos Tautų Seimui, A. Trimakas tapo Lietuvos delegacijos vicepirmininku. 1954 m. išrinktas Vidurio Europos krikščionių demokratų unijos (CDUCE) vykdomojo komiteto vicepirmininku. Nuo 1957 m. iki 1964 m. buvo VLIK pirmininkas. Mirė Niujorke 1964 m. vasario 27 d. Informacija apie A. Trimaką paimta iš šaltinio „Jungtinių Amerikos Valstijų lietuviai: Biografijų žinynas, II tomas, p. 390–391. Ačiū ir istorikui Ernestui Lukoševičiui.
Parengė dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.