Alfonsas Čekauskas 1937 03 11 – 2019 09 29

Ar liūdnesnio kas būti galėtų.
Už likimą žmogaus šioj nakty.
Jo gimimas toks ilgas ir lėtas,
O mirtis nelaukta ir staigi.

Vytautas Mačernis

22 17 In memoriam Alfonsas Čekauskas
Alfonsas Čekauskas

Velionį galima apibūdinti šiais žodžiais: pedagogas, tenoras, vyskupo Motiejaus Valančiaus švietimo ir blaivybės idėjų puoselėtojas, visuomenės veikėjas. Alfonsas Čekauskas gimė 1937 m. kovo 11 d. Taujėnų valsčiaus Šalnų kaime. Kilęs iš rezistentų šeimos, dalyvavusios ginkluotame pasipriešinime sovietų okupaciniam režimui.

 

1964–1974 m. mokytojavo. 1966 m. baigė lituanistikos studijas Vilniaus universitete. 1971–1974 m. buvo Vilniaus 13-osios vidurinės mokyklos (dabar – Lazdynų gimnazijos) direktorius. 1975–1985 m. dirbo profesinėse sąjungose. Lietuvoje ir kitose valstybėse (Švedijoje, Suomijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Norvegijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Italijoje, Rusijoje, Kazachijoje, Gruzijoje ir kt.) surengė apie 400 solinių koncertų ir pasirodymų.

Nuo 1985 m. – Lietuvos blaivybės draugijos veikėjas, nuo 1989-ųjų – draugijos pirmininko pavaduotojas, 1992–1994 m. – pirmininkas. 1989 m. kartu su J. E. kardinolu Vincentu Sladkevičiumi ir monsinjoru Kazimieru Vasiliausku uždegė Baltų Ainių atminties žvakę tuomečiame Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute (dabar – VDU Švietimo akademija). Velionis buvo glaudžiai susijęs su pedagogų rengimu, jam buvo svarbios švietimo ir mokytojų rengimo aktualijos.

 

Alfonso Čekausko pastangomis įsteigtos Lietuvos šviesuolio vyskupo Motiejaus Valančiaus, Vinco Kudirkos ir kitų iškilių asmenybių vardais pažymėtos premijos ir konkursai, kuriuose dalyvavo ir apdovanojimus pelnė daug iškilių Lietuvos ir užsienio dvasininkų, akademikų, visuomenės veikėjų, lietuvybės ir blaivybės idėjų skleidėjų bei puoselėtojų.

22 17 In memoriam Alfonsas Čekauskas jaunystėje
Alfonsas Čekauskas jaunystėje

Nuo 1994-ųjų A. Čekauskas – „Baltų ainių“ draugijos pirmininkas, laikraščio „Baltų ainiai“ vyriausiasis redaktorius. 2002 m. tapo vienu iš Nacionalinės žalingųjų įpročių prevencijos tarybos įkūrėjų ir jos prezidentu. Pasaulinio blaivybės ir humanizmo judėjimo (IOGT), Europos nerūkančiųjų teisių gynimo asociacijos (EUN), Šiaurės valstybių blaivybės judėjimų tinklo veikėjas. Tarptautinės blaivybės akademijos garbės akademikas (2007 m.). A. Čekausko pastangomis Lietuvoje surengta daugiau kaip 160 specializuotų kongresų ir konferencijų žalingų įpročių prevencijos klausimais, kuriuose dalyvavo per 50 tūkst. asmenų. Daug dėmesio skyrė vaikams ir moksleiviams, organizavo apie 70 vasaros poilsio stovyklų, kuriose dalyvavo daugiau kaip 4 tūkst. vaikų.

 

2016 m. įkūrė asociaciją „Mūsų tautos atmintis“, surengė apie 20 jos konferencijų, daugiausia skirtų pirmajam Lietuvos Prezidentui Antanui Smetonai. Rūpinosi Prezidento atminimo įamžinimu Vilniuje. Parengė knygas: „XXI amžius ir tautos išlikimo pavojai“ (2001), „Mūsų kraštas“ (2011), „Kur tas šaltinėlis“ (su kompaktine plokštele, 2018), „Blaivybės keliu“ (2019 m.).

Velionis pabrėždavo, kad yra gimęs kovo 11-ąją, o jo nuveikti darbai liudija tikrą nuoširdų pasišventimą Lietuvai. Reiškiame nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems ir sunkią liūdesio valandą esame drauge.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.