Kodėl turėtume daugiau rašyti?

Gebėjimas mąstyti kritiškai, įprotis domėtis naujovėmis, tikrai pakelia gyvenimo kokybę, nesvarbu kokią profesiją atstovaujame. Jei mokslas tebus tik tam tikro sluoksnio privilegija, kad ir kokių aukštumų pasiektume, visuomenė išliks tamsi. Kaip tokius įpročius ugdyti, kalbamės su „Mokslo sriubos“ nariais.

Mokslo sriuba 21„Pats geriausias būdas kažko išmokti – pabandyti tai pačiam. Tačiau, kad pradėtum dirbti mokslinį darbą, neužtenka ateiti iš gatvės ir pasibelsti į kokią nors rimtą laboratoriją. Tam tenka sunkiai dirbti ilgus metus. Todėl dalis žmonių nusprendžia, kad atradimai yra ne jiems. Gyvena pilką gyvenimą ir nesidomi kas vyksta aplinkui.“ – apgailestauja laidos vedėjas Ignas Kančys.

 

„Mano manymu, jie daro didelę klaidą. Mokslas mokslui nelygus. Populiarusis mokslas tikrai yra įkandamas visiems. Neseniai mes visi  džiaugėmės pirmąja juodosios skylės nuotrauka. Žinoma, tai milžiniškas pasiekimas, bet jei ne žiniasklaida, jis taip ir būtų telikęs tik tarp saujelės astronomų. Nors žurnalistai, rašytojai nepadaro pasaulį keičiančių atradimų, jų kūriniai išties pakeičia daugybės žmonių mąstymą ir gyvenimą.“ –  jam antrina mokslo sriubos narė Gretė Vaičaitytė.

 

„Svarbu, kad žmonės suprastų pasaulį kuriame gyvena. Tačiau palaikymas iš visuomenės labai svarbus ir akademikams. Šiaip ar taip, juk gyvename demokratinėje valstybėje.“ – sako Ignas.

 

„Galvojant, kad Lietuvoje labai trūksta mokslo populiarinimo ir ieškant būdų, kaip tą pakeisti, kilo idėja paskelbti konkursą. Atsiminiau, kad pats turbūt nebūčiau pradėjęs kažko rašyti, jei ne netikėtai susiklosčiusios aplinkybės, kurios davė tam postūmį“ – pasakoja astronomijos populiarinimo blogo „Konstanta 42“ autorius dr. Kastytis Zubovas.

„Pagalvojau, kad postūmis galėtų praversti ir kitiems, o konkursas tam puikiai tiktų. Galbūt kažkiek ir pavyko.“

 

„Taip pat smagu sulaukti ir išties garbingų dalyvių. VU profesorė Rūta Dubakienė džiugina mūsų skaitytojus jau ne vienerius metus, taip pat sulaukiame ir kitų akademikų darbų. Tačiau kasmet konkurse dalyvauja ir moksleiviai, įvairiausius darbus dirbantys žmonės rašo puikius darbus ir laimi prizus savo kategorijose.“ – priduria astronomas.

 

Šiemet konkursas skelbiamas jau septintąjį kartą. Kaip ir kasmet, dalyvauti kviečiami yra visi. Pagrindinė sąlyga – nerašyti akivaizdaus pseudomokslo, o visa kita – tik autorių kūrybos reikalas. Dalyvių darbai bus publikuojami tokiuose portaluose kaip delfi.lt, technologijos.lt ir kitur.

Darbų laukiame iki 2019 lapkričio 30 d. 23:59:59 adresu konkursas@konstanta.lt. Daugiau informacijos: http://mokslosriuba.lt/kartumesgalime/mokslo-populiarinimo-rasiniu-konkursas-2019/

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.