Mokslinės konferencijos, skirtos Pasaulinei misijų dienai, atgarsiai

Šių metų spalio 23-iąją Adomynė – Lietuvos mažoji kultūros sostinė – 2019, kartu su partneriais – Kupiškio etnografijos muziejumi ir Kupiškio kultūros centru – pakvietė visus į rimtą mokslinį istorijos renginį. Minint Pasaulinę misijų dieną, čia surengta konferencija „Adomynės apylinkių bažnyčios: istorija ir dabartis“.

22 19 Adomynė Virginija Pakalniškienė portretinė
Virginija Pakalniškienė

Konferencijos pradžia – šventovėje

Renginys prasidėjo pilnutėlėje Adomynės Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje. Čia visą spalio mėnesį eksponuojama Kupiškio rajono tautodailininkų tapybos darbų paroda „Kupiškio rajono bažnyčios“ iš Kupiškio etnografijos muziejaus fondų. Adomynės dvare galima apžiūrėti dar vieną tautodailininkų parodą – „Kupiškio rajono dvarai“, susipažinti su žymiausių kupiškėnų dešimtuku, pasigrožėti respublikinio karpytojų plenero „Vaižganto gyvenimo keliu“ dalyvių darbais.

Šv. Mišias aukojo neseniai paskirtas naujasis parapijos administratorius kunigas Virginijus Taučkėla, Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros parapijos vikaras kunigas Rimantas Kaunietis (Adomynėje sielovadinę tarnystę atlikęs 2000–2008 m.) ir Kamajų šv. Kazimiero, Duokiškio šv. Onos ir Salų šv. Kryžiaus parapijų klebonas administratorius kunigas, teologijos licenzijatas Andrius Šukys. Po jaukios medinės šventovės, 2021 m. švęsiančios 100-ąsias pastatymo metines, skliautais jautriai liejosi vargonininkės Ingos Baniulienės ir vietinių choristų balsai.

 

Šv. Mišių pradžioje įžangos žodį tarė kunigas Virginijus Taučkėla. Jis akcentavo kiekvieno žmogaus svarbą šiame pasaulyje ir pagrindinę misiją išlikti doru žmogumi ir tarnauti šeimoje, tarnauti bendruomenėje, tarnauti vardan santarvės, gerumo. Parapijos dvasininkas kvietė melstis už Adomynės parapijoje tarnavusius kunigus – gyvuosius ir mirusiuosius. Maldoje prisimintas ir savo garbingą 95-erių metų jubiliejų švenčiantis Utenos Dievo Apvaizdos parapijos rezidentas garbės kanauninkas Povilas Svirskis, Adomynės žmonėms tarnavęs 1991–1997 m. Melstasi ir už kitus tarnystę parapijoje baigusius kunigus: kun. Vladą Rabašauską (1997–2000 m.), kun. Joną Tamošiūną (1997–1998 m.), kun. Vydą Juškėną (1998–2000 m.), kun. Saulių Kumelį (2008–2019 m.). Labai jaudinantis ir nuoširdus buvo kun. R. Kauniečio pamokslas, neišvengiamai perpintas nutolstančiais, bet nepamirštais tarnystės Adomynėje prisiminimais.

 

Tęsinys – dvare

22 19 Adomynė Konferencija klausytojai
Konferencijos dalyviai

Konferencija vyko Adomynės dvaro salėje. Po konferencijos svečių – Lietuvos Respublikos Seimo nario Jono Jaručio, Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus specialistės Irenos Mockuvienės ir Šimonių seniūno Gintauto Černiaus – sveikinimų buvo išklausyti labai įdomūs pranešimai. Kupiškio etnografijos muziejaus specialistės Aušros Jonušytės parengtą pranešimą „Užsitęsusi Adomynės bažnyčios istorija“ perskaitė adomynietė Danguolė Mašauskienė, papildydama savo įžvalgomis apie tai, kuo šiandien svarbi adomyniečiams bažnyčia, kaip jie ja rūpinasi ir gražina. Anykščių muziejininkas Raimondas Guobis pristatė išsamų darbą „Svėdasų bažnyčios misija miestelio ir kaimyninių kaimų istorijai“. Jis išsamiai papasakojo apie Svėdasų parapijai nusipelniusius kunigus ir parapijiečius O jų Svėdasai turi tikrai labai daug! Adomynės dvaro kieme 2019 m. atsirado ko gero pirmasis Lietuvoje paminklas, kurį sukūrė tautodailininkas Gintaras Varnas, įamžinęs kunigo, Svėdasų komendoriaus Liudviko Jucevičiaus ir Adomynės dvarininkaitės Malvinos Žurauskytės draugystę. Šimonietė mokytoja Renata Misiūnienė supažindino su Šimonių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia ir parapija. Ji kartu su Šimonių seniūnu G. Černiumi šiais metais išleido knygą „Po Šimonių dangumi: Šimonių bažnyčios istorija“. Visų trijų Šimonių bažnyčių ir visos parapijos praeitis bei dabartis jos išgyventa, išjausta, todėl negalėjome atsiklausyti su tokiu pasididžiavimu apie savo sielos ramybės šventovę kalbančio žmogaus. Labai žaismingą, sudominantį ir apmąstymus skatinantį pranešimą „Salų šv. Kryžiaus parapijos sąsajos su Adomyne“ konferencijai atvežė kunigas A. Šukys. Lygindamas abiejų parapijų skaičius, faktus ir datas, jis taip įtraukė klausytojus, kad abejingų neliko nė vieno. Su kaimyninės Juodpėnų koplyčios istorija supažindino Juodpėnų kaimo bibliotekininkė Rita Liogienė, akcentavusi koplyčios svarbą mažo Lietuvos kaimo gyvenime.

 

Kiekviename pranešime konferencijos dalyviai išgirdo kažką seną, girdėtą, kažką jau primirštą ir daugybę naujų dalykų apie tai, kas svarbu, artima, sava. Visi susirinkę jautėsi ramiai ir jaukiai. Gal todėl, kad mintimis savo maldoje su jais buvo konferencijos globėjas Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM – kuo didžiausia jam padėka. Kiekvienas turime savo misiją ir nereikia jos ieškoti kažkur tolybėse, o, liudijant Kristų, didesnės bendrystės ir teisingumo reikia siekti čia, kur gyvename, kad gražiai gyvendami galėtume ramiai žvelgti į ateitį amžinybėje.

22 19 Adomynė konferencija pranešėjai ir organizatoriai
Konferencijos organizatoriai ir pranešėjai. Priekyje – dvaro Ponia ir Ponas

Konferencijos pabaigoje jos organizatoriai ir vedėjai Adomynės dvaro Ponas ir Ponia, kurių vaidmenis atliko Gaudentas Kuncė ir Virginija Pakalniškienė, pranešėjams įteikė padėkas ir pakvietė visus pasivaišinti dvaro vaišėmis: ant stalų jau garavo dvariškių viralas ir sertifikuotas Lietuvos kulinarinio paveldo produktas – Adomynės „Pagrabinės bandelės“. Šventėje dalyvavo gausus būrys sališkių, žmonės iš Nemunėlio Radviliškio, Svėdasų, kaimyninių Juodpėnų, Šimonių, viešnios iš Biržų, Utenos, Rokiškio ir kt.

Taigi praėjo renginys, kokio Adomynėje dar niekada nebuvo. Labai dvasingas, jautrus ir sulaukęs didelio klausytojų dėmesio. Ačiū visiems dalyvavusiems, tikimės, kad nenuvylėme lūkesčių. Mes norėjome parodyti, kad Mažosios kultūros sostinės titulas įpareigoja savo žmonėms nešti pačią įvairiausią žinią.

 

Kultūros sostinės vardas skatina ir įpareigoja

Po to, kai Trys Karaliai paskelbė mus sostine, uždainavo Nidija Sankauskienė bei Sandra Guginienė, vyko ir žaismingas tarptautinis folkloro festivalis, jautri poezijos pavasarėlio skaitymų šventė, trankus grupės „Nešpėtni bernai“ koncertas. Maksimas Bendelstosnas ir Violeta Cvirkaitė linksmino kraštiečių suėjimo šventėje. Pas mus užsuko griausmingas „Mototourism Rally“ su roko grupe „Jett star“. Praėjo įsimintinas Vytauto V. Landsbergio dainų vakaras, svajinga romansų popietė, nuostabus Virginijos Kochanskytės, Giedrės Zeicaitės ir Editos Zizaitės koncertas, skirtas Juozo Naujalio ir Juozo Tumo-Vaižganto metams – literatūrinė ir muzikinė kompozicija „Grožybė Lietuvos“. Įspūdingas buvo Vaclovo Augustino vadovaujamo choro „Jauna muzika“ koncertas „Tau visos sutemos šviesios“ bei Dainiaus Puišio, Gražinos Urbonaitės, Jurgitos Kazakevičiūtės sakralinės muzikos valanda „Giesmė ir žodis Tavo garbei“.

22 19 Adomynė konferencija Sukys
Pranešėjas kun. A. Šukys

Adomynės bažnyčioje atgaivinti pakermošiai ir senasis Obuolių balius po titulinių atlaidų. Dvaro parkas pasipuošė medžio drožėjų ir kalvystės plenere „Liaudies meno praeities ir šiandienos kūrybos atspindžiai Adomynės dvaro kraštovaizdyje“ dalyvavusių tautodailininkų darbais. Pašventintas stogastulpis P. Buzo ir J. Dagio atminimui bei paminklinis akmuo, įamžinantis 2019-uosius – kultūros sostinės metus Adomynėje.

 

Šį kartą pažvelgėme giliau ir ieškojome didžiosios Prasmės. Ar tai įmanoma misija? Viliamės, kad bent jau prisilietėme… Dėkojame regioniniams leidiniams ir bendruomenės partneriams už skelbimus apie renginius, straipsnius, naujienas iš mažosios kultūros sostinės Adomynės. Visus kviečiame į svečius, nes Adomynė yra graži ir jauki visais metų laikais: kai pasipuošia šviežia žaluma pavasarį, įvairiaspalviais gėlių darželiais – vasarą, klevų auksu – rudenį ar apsidengia baltu apsiaustu žiemą. Būtinai turite pamatyti medinės architektūros paminklą senąjį pono Adomo dvarą su išlikusiais puošybos elementais, autentiškomis koklinėmis krosnimis, ąžuolo parketu ir sienine tapyba. Čia galite susipažinti su jo gyventojų istorijomis, pamatyti autentiškoje aplinkoje įrengtą netradicinį Adomynės dvaro ir apylinkių senųjų daiktų muziejų ir jame rengiamas parodas. Jeigu norite pasivaišinti Adomynės dvariškių vaišėmis, turite susitarti su ponais dėl vizito ir užsisakyti edukacines programas „Smagu širdžiai, gardu pilvui“ arba „Adomynės dvaro lobiai“. Pavaikščiojus po parką, pasigrožėjus dvaru, Adomynėje būtina aplankyti ir parapijiečių labai mylimą jaukią medinę bažnyčią, papuoštą dailėtyrininko Igno Šlapelio tapytais paveikslais. Sekite Adomynės renginių kalendorių ir prisijunkite – visi renginiai čia išsiskiria jaukia nuotaika.

Virginija Pakalniškienė

Autorė yra Adomynės kaimo bendruomenės pirmininkė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.