Akademinis choras „Ave Vita“, menantis tarpukario Lietuvos istoriją, po 85 metų naikinamas

Lietuvos visuomenę informuojame, kad po 85-erių metų veiklos naikinamas vienas seniausių, dar tarpukario Lietuvoje įkurtas akademinis choras „Ave Vita“. Nuo 2019 m. gruodžio 31 d. nebepratęsiama darbo sutartis su ilgamečiu šio choro vadovu (25 vadovavimo metai) profesoriumi Kastyčiu Barisu. Ši informacija buvo paviešinta kaip ypatingos svarbos, prof. K. Barisui gavus VDU Studentų reikalų departamento direktoriaus Manto Simanavičiaus elektroninį laišką. Apie tai viešai paskelbta socialiniame tinkle „Facebook“: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217684643885735&set=a.3619535364885&type=3&theater

22 21 Choras Ave Vita 1
Naujametinis koncertas VPU aktų salėje (1996-12-29)

Choro darbuotojai žodžiu informavo, kad taip pat yra atleidžiami, o studentams siūloma pasirinkti kitą veiklą. Manome, kad šio, tarpukario Lietuvos senas ir gilias tradicijas turinčio, akademinio choro sunaikinimas yra didelis praradimas visai Lietuvai ir jos kultūrai. Valstybės politikai ir biurokratai, kurie pamina žmonijos pamatines vertybes, skirdami itin mažą finansavimą kultūrai, mokslui, sunaikino mokytojų rengimo bazę (vienintelį specializuotą universitetą), naikina ir griauna valstybę iš vidaus.

 

Akademinis choras „Ave Vita“ savo veiklą vykdė Klaipėdos pedagoginiame, Panevėžio pedagoginiame, Vilniaus pedagoginiame, Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institutuose, Vilniaus pedagoginiame universitete, Lietuvos edukologijos universitete, o nuo 2018 m. – Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje.

Vilniuje akademiniame chore „Ave Vita“ dainuoja daug įvairių specialybių studentų ir veteranų. Stiprus ir darnus kolektyvas stebina klausytojus savo jaunatvišku žavesiu, entuziazmu, kūrinių atlikimo meistriškumu ir koncertinio repertuaro įvairove. Choras „Ave Vita“ yra respublikinių ir tarptautinių Baltijos šalių studentų dainų ir šokių švenčių „Gaudeamus“, festivalių ir konkursų dalyvis, daugelio tarptautinių konkursų, vykusių Darmstadt (Vokietija), Heythuysen (Olandija), Valetta (Malta), Montreux ir Neuchatel (Šveicarija), Atėnų (Graikija), Cantonigros (Ispanija), Neerpelt (Belgija), Veldhoven (Olandija), Ankaros (Turkija), Olomouc (Čekija) ir kitur laimėtojas. Choras sėkmingai dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose ir koncertuose JAV, Meksikoje, Italijoje, Portugalijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Slovakijoje, Ispanijoje ir kt.

 

Dėl savo tarptautinio aktyvumo choras „Ave Vita“ yra gavęs „Aukso paukštės“ nominaciją „Tarptautinio spindesio žvaigždė“. Tai yra aukščiausias kolektyvo įvertinimas Lietuvoje. Choras „Ave Vita“ pasiekė nemažų laimėjimų ir Lietuvoje: XVII tarptautiniame S. Šimkaus chorų konkurse Klaipėdoje laimėta I pirmoji vieta, 1-ajame Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse savoje kategorijoje iškovota I vieta, 2-ajame konkurse – III vieta.

22 21 Choras Ave vita 3
Choro koncertas Pramonininkų konfederacijos suvažiavime (2019). Choro archyvo nuotr.

Dar vienas, labai svarbus ir unikalus kolektyvo projektas, įprasminantis Lietuvos etnosą, – teatralizuotas Tautinių kostiumų pristatymas–koncertas „Raštų pynė“. Šio pristatymo metu atskleidžiamas autentiškas lietuvių tautinis kostiumas ir penki to meto Lietuvos regionai (Aukštaitija, Žemaitija, Suvalkija, Dzūkija, Mažoji Lietuva (Klaipėdos kraštas) bei kiekvienam regionui priklausančios lietuvių liaudies dainos. Su šiuo projektu choras apkeliavo nemažą dalį Lietuvos bei užsienio šalių, tokių kaip Rusija (2010 ir 2011), Vengrija (2011), Vokietija (2013) ir Baltarusija (2015)

Choras turėjo garbės koncertuoti su tokiais atlikėjais kaip Linas Adomaitis, Birutė Petrikytė, Edmundas Kučinskas, Merūnas Vitulskis, Ovidijus Vyšniauskas, prof. Vytautas Juozapaitis ir kt. Mišraus akademinio choro „Ave Vita“ atliekami kūriniai įrašyti garso kasetėje (1996) ir kompaktinėse plokštelėse (2000, 2004, 2010, 2014, 2015, 2016).

 

Choro meno vadovais praeityje yra buvę šie garsūs chorvedžiai ir dirigentai: Juozas Gaubas ir Stepas Sodeika (~1935~1939), Alfonsas Mikulskis (~1939~1944), Enrikas Kiškis (~1945~1947), Antanas Ilčiukas (1947–1958), prof. Klemensas Griauzdė (1958–1962), prof. Jonas Aleksa (1961–1962), doc. Margarita Gedvilaitė (1962–1994). Nuo 1994 m. kolektyvui vadovauja prof. Kastytis Barisas, nuo 1981 m. dirbęs šio choro chormeisteriu.

Valstybinius apdovanojimus pelnę garsūs muzikologai profesoriai šiuo metu negali įsidarbinti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijoje Vilniuje, nors jiems ir gali būti sudaromas tinkamas paskaitų krūvis. Stojančiųjų dokumentų priėmimas 2019–2020 mokslo metams Vilniuje buvo leistas tik paskutiniąją dokumentų įforminimo dieną.

Neįtikėtina, kad, vykdant švietimo ir aukštojo mokslo reformą, nuolat menkinamas ir žeminamas Lietuvos mokytojo vardas ir jo profesija. Net žymūs mokslininkai, daug metų dirbę edukologijos tyrimų srityje (Lietuvos edukologijos universitete), buvo priversti ieškoti darbo mokyklose pas savo buvusius studentus arba eiti dirbti nekvalifikuotą darbą. Net profesoriui, įsidarbinusiam gimnazijoje, jo atlyginimo koeficientas yra prilygintas jaunesniojo mokytojo pareigybei, nors jis yra išleidęs nemažai vadovėlių mokyklai, knygų mokytojams ir pan.

 

Lietuvos Respublikos Seimo 2018 m. birželio 5 d. nutarimo Nr. XII-1229 dėl LEU ir ASU reorganizavimo, prijungimo prie VDU būdu, sąlygų 22 punkte buvo numatyta, kad „reorganizuojant Lietuvos edukologijos universitetą ir Aleksandro Stulginskio universitetą, užtikrinamas jų veiklos tęstinumas ir įsipareigojimų vykdymas, darbo santykių tęstinumas, juridinių ir fizinių asmenų finansinių įsipareigojimų vykdymas, taip pat įgyvendinamų ir numatomų įgyvendinti projektų sutartyse ir paraiškose nustatytų sąlygų vykdymas“. Tačiau, pavyzdžiui, muzikos specialybės studentų darbo ir studijų vietos buvo perkeltos į chemijos ar biologijos auditorijas ir laboratorijas, o dėstytojams pasirengti paskaitoms patalpos yra skirtos buvusiuose Gamtos mokslų fakulteto mokymo priemonių sandėliukuose.

 

Mokslininkai, dirbantys VDU Švietimo akademijoje Vilniuje, nuolat jaučia psichologinį spaudimą iš mokslininkų ir kitų kolegų, dirbančių Kaune. Visos Studijų kokybės vertinimo centro aprobuotos studijų programos, kurias sukūrė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) mokslininkai, jau pateikiamos nuasmenintai, nurodant, kad tai – VDU autorinės programos. VDU priskirtos ir LEU mokslininkų mokslinės publikacijos.

Atkreipdama dėmesį į Lietuvos švietimo ir aukštojo mokslo problemas bei susidariusią grėsmingą padėtį rengiant Lietuvos mokytojų pamainą, LEU Alumnų draugija kreipiasi į plačiąją Lietuvos švietimo, kultūros, meno, sporto ir mokslo bendruomenę, ragindama netylėti dėl pasaulinio lygio choro „Ave Vita“ vadovo prof. Kastyčio Bariso atleidimo iš pareigų ir faktiškai vykdomo šio choro sunaikinimo.

LEU Alumnų draugijos valdybos narys ryšiams su visuomene prof. Antanas Kiveris (26 metus dainavęs chore „Ave Vita“)

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.