Chemijos istorikai rinksis Vilniuje

Šių metų liepos 29 d. – rugpjūčio 1 d. Mastrichte, Nyderlanduose, vyko tarptautinė chemijos istorijos konferencija, kurią Europos chemijos asociacijos (EuChemS) Chemijos istorijos darbo grupė surengė jau dvyliktą kartą.

22 20 Birutė Railienė su kolegėmis tarptautinėje konferencijoje
Chemijos istorijos konferencijoje: dr. Danielle Fucaud (Paryžiaus Sud universitetas), dr. Brigitte van Tiggelen, Chemijos istorijos darbo grupės pirmininkė (Mokslo istorijos institutas, JAV) ir dr. Birutė Railienė. Dariaus Railos nuotr.

Pirmą kartą Europos chemijos istorikai rinkosi Vesprėme Vengrijoje 1991 m. Lietuvos atstovai šios darbo grupės veikloje dalyvauja nuo 1996 m.

12-ojoje chemijos istorijos konferencijoje perskaityti keturi plenariniai pranešimai, o devyniose sekcijose aptarta beveik 60 pranešimų. Konferencijos paskutinę dieną vyko apskritojo stalo diskusijos apie chemijos istorijos monografijų rengimą. Buvo keliami teritorinio ir lokalaus chemijos mokslo dokumentavimo klausimai. Lietuva šiuo klausimu galėjo pasigirti, nes dar 2014 m. išleista „Lietuvos chemijos istorija“.

Sekcijos apėmė aktualius chemijos istorijos populiarinimo klausimus: „Periodinės cheminių elementų lentelės 150 metų jubiliejus“, „Tarptautinės chemikų ir chemijos pramonės draugijos“, „Analizė“, „Komunikacija ir edukacija“, „Instrumentai“, „Laboratorijos“, „Moterų chemijoje klausimas“ ir kt. Malonu pastebėti, kad tarptautinėje chemijos istorijos konferencijoje vis daugiau pristatoma tarpdisciplininių tyrimų, o tradiciniai istoriniai tyrimai papildomi komunikacijos mokslo metodais. Nemažai dėmesio buvo skirta mokslo istorijos duomenų rinkimui ir nacionalinių leidinių bib­liografinių duomenų paieškai tarptautiniuose suvestiniuose kataloguose.

 

Konferencijos metu buvo galima įsigyti ne tik naujų knygų, žurnalų mokslo ir chemijos istorijos tema, bet ir pasiimti dovanai anksčiau parengtų leidinių anglų, vokiečių ir olandų kalbomis. Ši patirtis, nors ir lydima vyresnių kolegų atodūsių, įgauna prasmę: jiems nebereikalingas, tačiau ilgus metus puoselėtas knygas pasiima jaunesni kolegos, taip užtikrindami jų tarnystę ir gyvavimą.

Konferencijos metu vyko keli svarbūs posėdžiai, kuriuose buvo sprendžiami chemijos istorijos viešinimo, institucionalizavimo tarptautiniame kontekste, daugiatomio leidinio „Chemijos istorija“ rengimo klausimai. EuChemS Chemijos istorijos darbo grupės posėdyje vienas iš klausimų buvo kitos konferencijos vieta. Lietuvos atstovai pasiūlė 13-ąją tarptautinę chemijos istorijos konferenciją surengti Vilniuje. Šis kvietimas – bendras Lietuvos chemikų ir Lietuvos biochemikų draugijų sumanymas, kuris atkreiptų visos Europos chemijos istorijos entuziastų dėmesį į Lietuvą. Po dvejų metų Vilniuje vyksianti konferencija turės ypač stiprų edukacinį akcentą, nes bus skirta chemijos istorijos populiarinimui tiek bendrojo lavinimo, tiek aukštosiose mokyklose. Lietuvos siūlymui buvo vienbalsiai pritarta. Paskelbta ir konferencijos data: 2021 m. gegužės 18–21 d. Ši konferencija vyks Vilniaus universitete.

 

22 20 Birutė Railienė tarptautinėje konferencijoje
Europos chemijos asociacijos Chemijos istorijos darbo grupės posėdyje Mastrichte dr. Birutė Railienė teikia pasiūlymą 2021 m. chemijos istorijos konferenciją surengti Vilniuje

Dr. Birutė Railienė

Straipsnio autorės dalyvavimą konferencijoje parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.