Jonas Žukas 1940–2019

Šių metų lapkričio 18 d. Lietuva neteko žymaus metalo skulptoriaus ir medalininko.

22 20 In memoriam Jonas Žukas
Skulptorius Jonas Žukas su vienu iš paskutiniųjų savo kūrinių

Eidamas 80-uosius, mirė Jonas Žukas. Menininkas gimė 1940 m. Iš pradžių rinkosi muziko kelią, mokėsi Kauno Juozo Gruodžio muzikos technikume, studijavo Lietuvos konservatorijoje. Griežė altu Lietuvos filharmonijos simfoniniame orkestre, koncertavo ir su kameriniais kolektyvais.

Studijuodamas muziką ir grodamas orkestre, domėjosi kūriniais iš metalo, savarankiškai praktikavosi juvelyrikos srityje, įvaldė kalinėjimo, liejimo, filigrano, granuliacijos technologijas, su savo metalo kūriniais pradėjo dalyvauti dailės parodose. Nuo 1972 m. iki gyvenimo pabaigos Jonas Žukas gyveno ir kūrė Mikieriuose (Anykščių r., Andrioniškio seniūnija). Nuo 1991 m. buvo Lietuvos dailininkų sąjungos medalininkų sekcijos narys, savo medalius eksponavo parodose, dalyvavo bienalėse ir trienalėse.

Ne vieną darbą J. Žukas skyrė ir Anykščiams. Čia buvo rengiamos ir jo kūrinių parodos. Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto dekanas prof. Petras Gintalas, komentuodamas J. Žuko kūrybą, sakė, kad niekas daugiau Lietuvoje tokios kokybės kūrinių neįstengia padaryti. Sukūręs savitą technologiją, jis unikalia technika gamino medalius nuošaliame Mikierių kaime, Šimonių girios viduryje.

Velionis buvo 1918 m. vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signataro prof. Prano Dovydaičio anūkės, bibliotekininkės, menotyrininkės (Auksės – 1948–2012) vyras. Apie Jono Žuko darbus Anykščių menų centras ir Pasaulio anykštėnų bendrija dar 2017 m. išleido albumą „Metalo skulptorius Jonas Žukas“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.