Diegiami tvaraus gyvenimo principai

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino katedroje žiedinės ekonomikos ir tvaraus dizaino kursą dėsto lietuvių kilmės profesorius iš Jungtinių Amerikos Valstijų Arūnas Ošlapas, atvykęs pagal „Fulbright“ programą.

22 21 Dizainas Arūnas Ošlapas
Prof. Arūnas Ošlapas

Lapkričio 27 d. įvyko atvira profesoriaus paskaita, kurios metu klausytojai galėjo susipažinti ir su įdomiausiais Vakarų Vašingtono universiteto produkto dizaino studentų darbais: avalyne, baldais, gamtos įkvėptais architektūros projektais ir kt. Profesorius papasakojo apie savo metalinių krepšių verslą ir savanorišką darbą su menininkais Meksikoje.

Anot prof. Arūno Ošlapo, jei norime, kad mūsų planeta būtų visiškai tvari sistema, turime išmokti gyventi be atliekų ir grąžinti žemei tiek, kiek suvartojame. Tobulame gamtos modelyje nėra atliekų. „Visi produktai, gaminami natūraliose sistemose, yra maistas ar žaliavos kitam to ciklo lygiui. Gamtos ciklinių savybių supratimas gali padėti žmogaus sukurtame pasaulyje, nes mes imituojame gamtą ir modeliuojame savo sistemas“, – įsitikinęs Arūnas Ošlapas. Profesoriaus paskaitose ir kūrybinėse dirbtuvėse, kurias jis veda kartu su lektore Barbora Adamonyte-Keidūne, diskutuojama apie žiedinę ekonomiką ir darnaus projektavimo strategijų taikymą produkto dizaine.

 

22 21 Dizainas Aliuminio kėdė
Aliuminio kėdė

„Džiaugiamės, kad mūsų studentai turi galimybę pasisemti patirties iš tvaraus dizaino profesionalo. Bendradarbiaujant su Arūnu Ošlapu, kūrybinėse dirbtuvėse buvo sukurta daug unikalių produktų, kurie vėliau puikiai prigyja buityje“, – teigia VDA Dizaino katedros vedėjas Juozas Brundza. Kūrybinių dirbtuvių „ReMatters“ dalyviai kuria ir gamina produktus iš perdirbtų arba regeneruotų medžiagų. Juos buvo galima įsigyti gruodžio 13 d. vykusioje mugėje–parodoje. Ten buvo galima pamatyti šokolado formos prakurų, pagamintų iš riešutų lukštų ir senų žvakių vaško, pintinių bei padėklų, sukurtų iš pakartotinai panaudotų keraminių plytelių, dubenų iš išlydytų maisto indų ir net makaronų formos kempinių, pagamintų iš baldų kamšalų.

Arūnas Ošlapas dėstyti į VDA atvyksta jau antrą kartą. Pirmą kartą atvykęs 2009 m. VDA Dizaino inovacijų centro kvietimu, kartu su Dizaino katedros studentais ir dėstytojais, jis surengė dizaino parodą „Recycle“. Ši paroda ir mugė sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Jis teigia: „Pastebiu, kas VDA studentai yra labai sumanūs ir novatoriški. Kai viešėjau čia prieš dešimt metų, studentai, gamindami savo produktus, turėjo daug mažiau technologijų ir išteklių, bet vis tiek sugebėjo sukurti įspūdingų darbų. Šiandien jaunieji dizaineriai gali naudotis modernia įranga (pavyzdžiui, pjaustymo lazeriais ir CNC staklėmis), kuri labai palengvina nedidelio masto gamybą.“

 

Profesorius Arūnas Ošlapas Vakarų Vašingtono universitete nuo 1991 m. dėsto industrinį dizainą ir kartu su savo studentais sprendžia sudėtingas pasaulio problemas. Jis pritaiko industrinio dizaino principus baldų pramonėje, architektūroje, parodų dizaine, o laisvalaikiu užsiima metalo meno verslu. Profesorius praleidžia vasaras, pindamas metalinius krepšius, o kai Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose pasidaro šalta, vyksta į pietus – į Meksiką, kur dirba su vietiniais amatininkais.

Savo vizito metu A. Ošlapas lanko žymias Lietuvos vietas, domisi savo močiutės Elenos Plechavičiūtės ir jos brolio generolo Povilo Plechavičiaus istorija.

 

Agnė Kaminskienė

Autorė yra Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro komunikacijos projektų vadovė

22 21 Dizainas Milvokio dronas
Bepilotė skraidyklė (dronas)
22 21 Dizainas sportinė avalynė
Sportinė avalynė
22 21 Dizainas telefono ausinės
Telefono ausinės
22 21 Dizainas žibintuvėlis
Žibintuvėlis
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.